FB

August 1, 2022 | 10:22

Nostalgjia luan një rol të rëndësishëm në funksionimin e marrëdhënieve romantike, ja si…

Hulumtimet e reja ofrojnë dëshmi se nostalgjia luan një rol të rëndësishëm në funksionimin e marrëdhënieve romantike. Gjetjet e reja, të publikuara në Journal of Social and Personal Relationships, tregojnë se nostalgjia romantike lidhet pozitivisht me një angazhim më të madh në marrëdhënie, kënaqësi dhe afërsi.

 “Meqenëse marrëdhëniet romantike janë shpesh një aspekt shumë i rëndësishëm në jetën e njerëzve, doja të kuptoja se si kujtimet nostalgjike të njerëzve për ngjarje të rëndësishme nga marrëdhëniet e tyre romantike mund të shërbejnë për përfitime specifike për marrëdhëniet,” tha Evans.

Evans dhe kolegët e tij kryen një seri prej katër studimesh për të hetuar lidhjen midis nostalgjisë dhe funksionimit të marrëdhënieve. Në studimin e tyre të parë, 245 të rritur aktualisht në një lidhje romantike (të cilët u rekrutuan përmes platformës së grumbullimit të Amazon Mechanical Turk) treguan se sa e rëndësishme ishte për ta nostalgjia romantike dhe shpeshtësia me të cilën ata përjetonin nostalgji romantike. Studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit që ishin më nostalgjikë romantikë kishin tendencë të raportonin gjithashtu afërsi më të madhe në marrëdhënie, kënaqësi dhe përkushtim.

Gjetjet siguruan prova fillestare të një lidhjeje midis nostalgjisë romantike dhe përfitimeve të marrëdhënies. Për të kuptuar më mirë nëse nostalgjia romantike kishte efekte shkakësore, studiuesit kryen dy studime shtesë që kërkonin të nxisnin eksperimentalisht ndjenjat e nostalgjisë për partnerin. Në studimin e dytë, 134 studentë universiteti aktualisht në marrëdhënie romantike u caktuan rastësisht për të reflektuar dhe shkruar për një përvojë nostalgjike me partnerin e tyre aktual romantik ose një përvojë të zakonshme me partnerin e tyre. Pjesëmarrësit që shkruanin për një përvojë nostalgjike raportuan kënaqësi më të madhe në marrëdhënie dhe ndiheshin më të përkushtuar ndaj partnerëve të tyre në krahasim me ata në gjendjen e kontrollit.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psypost.org

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top