FB

September 8, 2021 | 8:10

“Fantazmë” – metoda e pashpjegueshme për t’i dhënë fund një marrëdhënieje ndikon negativisht tek të dyja palët dhe pengon rritjen emocionale

Takimet shpesh fillojnë me një vërshim mesazhesh romantike, tekst të shpeshtë të ndjenjave të ëmbla, të ndjekura nga takime personale. Por gjithnjë e më shumë, përfundojnë në heshtje – kur një person zhduket.

Fenomeni modern i njohur si “fantazmë” vazhdon të rritet, megjithatë kërkimet mbi këtë prirje të shpërbërjes dhe si do të ndikojë në marrëdhëniet e ardhshme të njerëzve janë të pakta. Në një studim të fundit, Dr. Royette Dubar, asistente profesore e psikologjisë në Universitetin Wesleyan dhe Jhanelle Oneika Thomas hulumtuan përkufizimin, motivimin dhe ndikimin psikologjik të fantazmave në epokën e mediave sociale dhe hipervisibilitetit.

Studimi cilësor, i titulluar “Disappearing in the Age of Hypervisibility: Definition, Context, and Perceived Psychological Consequences of Social Media Ghosting”, ndoqi 76 studentë të kolegjit, kryesisht femra, në diskutimet e fokus grupeve.

Nga ky hulumtim, fantazma e mediave sociale përcaktohet si një strategji shpërbërjeje në një marrëdhënie platonike ose romantike të kapur nga një vendim i papritur ose gradual për të ndërprerë të gjithë komunikimin në internet dhe/ose personalisht me dikë pa një shpjegim të qartë. Ndërsa media sociale nuk është një kërkesë në shfaqjen e fantazmave, ajo luan një rol integral pasi maksimizon komunikimin brenda marrëdhënies përmes prizave të ndryshme.

Dubar dhe Thomas zbuluan se të dy personat përjetojnë pasoja negative nga ghosting që rezultojnë në konflikt emocional të brendshëm. Ky ndikim ka ardhur kryesisht nga mungesa e mbylljes së marrëdhënies, duke i çuar ata në “spirale” në vetë-nënçmim të brendshëm dhe paranojë, thotë Dubar.

“Fillimisht bëhet shumë dyshim në vetvete. Unë mendoj se dalin shumë pasiguri personale kur nuk i ke përgjigjet, kështu që pyet dhe fajëson veten”, tha një 19-vjeçare pjesëmarrëse në studim.

Ndërsa njëra palë përballet me këto pasoja negative, Dubar thotë  se është e mundur që pala tjetër të dalë në anën tjetër duke u ndjerë më pozitiv, më elastik dhe madje edhe më i sigurt me kalimin e kohës. Pas kësaj përvoje personat mund të përdorin mundësinë për të reflektuar për veten, jo “fajësuar veten” dhe të rriten në aspektin e komunikimit për një marrëdhënie të mëvonshme.

Pas krijimit të fantazmave të një partneri, 65% e fantazmave ndiejnë ankth, siklet dhe faj. Kjo mund të ndryshojë nga shqetësimet për të goditur fantazmën në të ardhmen në thjesht dëmtimin e ndjenjave të dikujt.

Studimi zbuloi se të rriturit në zhvillim shpesh fantazonin në marrëdhënie për shkak të mungesës së interesit, e cila është bërë e zakonshme në kulturën e lidhjes dhe mediat sociale. Për më tepër, fantazmat mund të kërkojnë të shmangin intimitetin emocional për të cilin ata mund të mos jenë të përgatitur, si përcaktimi i marrëdhënies.

Duke arsyetuar mënjanë, fantazmat shpesh besonin se akti “e përcjell mesazhin pa pasur nevojë të dërgojë një mesazh,” tha Dubar. Ajo paralajmëroi se kjo sjellje mund t’i bëjë fantazmat të humbasin mundësitë për të zhvilluar intimitet dhe besim përmes konflikteve të shëndetshme, aftësi që do t’i përfitojnë më vonë në jetë.

Një pjesëmarrës 20-vjeçar mashkull spekuloi se ghosting mund të bëhet një metodë e zakonshme e përfundimit të marrëdhënieve. “Ata kanë shumë frikë nga konfrontimi, pasi ndihen si njerëz të këqij. Dhe unë nuk mendoj se kjo është e shëndetshme për ta sepse ata do të dëmtojnë shumë njerëz dhe do të prishin marrëdhëniet e tyre.”

Sipas Dubarit, mundësia e shfaqjes së fantazmave tek adoleshentët dhe të rinjtë është shqetësuese pasi ata janë në një kohë kur “krijimi i marrëdhënieve është shumë kritik për parashikimin e rregullimeve dhe mirëqenies së përgjithshme afatgjatë”.

“Kur individët përfshihen në ghosting, ata pothuajse po grabitin veten, mundësitë për t’u rritur, për t’u pjekur dhe për të pasur punë ndërpersonale të vështira, ndoshta të çrregullta, shumë të rëndësishme që përfundimisht do të zbulojnë komunikim të shëndetshëm dhe marrëdhënie të shëndetshme,” tha Dubar.

Gjatë studimit, Dubar dhe Thomas shpresonin të zbulonin personazhin e përbashkët të një ghoster, megjithatë të dy studiuesit zbuluan të kundërtën.

“Pjesëmarrësit në përgjithësi raportuan përvoja nga të dyja këndvështrimet. Pra, kjo na sugjeron se mund të mos jetë shumë e lehtë të dalësh me një profil të qartë se kush do të jetë fantazmë dhe kush do të jetë viktimë,” tha Dubar. “Është e rëndësishme të mendosh për kontekstin e një marrëdhënieje më shumë sesa të kufizohesh në një lloj të veçantë personi.”

Ndërsa fantazmat nuk shfaqin ndonjë tipar lehtësisht të identifikueshëm, Dubar rekomandon krijimin e kufijve të shëndetshëm dhe ndërtimin e marrëdhënieve ballë për ballë për të shmangur shfaqjen e fantazmave.

“Unë mendoj se me kombinimin e daljes dalëngadalë nga pandemia dhe që gjërat të kthehen në normalitet, një gjë për të cilën mund të mendojnë individët është vlera e marrëdhënieve ndërnjerëzore”, tha ajo.

 

 

Burimi / https://www.courant.com/

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top