FB

May 9, 2022 | 10:19

Fëmijët vegjetarianë kanë gati dy herë më shumë gjasa të jenë nën peshë sesa ata që hanë mish

Fëmijët vegjetarianë kanë gati dy herë më shumë gjasa të jenë nën peshë sesa bashkëmoshatarët e tyre që hanë mish, ka zbuluar një studim.

happy-girl-kid-eating-vegetables

Studiuesit e udhëhequr nga Spitali St Michael në Toronto, Kanada, gjurmuan 9,000 fëmijë – duke përfshirë 250 vegjetarianë – nga ditëlindja e tyre e dytë deri në të pestën. Ata që i përmbaheshin një diete me bazë bimore kishin të njëjtën gjatësi, indeks të masës trupore (BMI) dhe ushqim mesatarisht si ata që hanin mish. Por ata kishin gjithashtu deri në 94 për qind më shumë gjasa të ishin nënpeshë kur u llogarit BMI. Shkencëtarët sugjeruan se kjo mund të jetë për shkak se një dietë me bazë bimore nuk përmban lëndë ushqyese të mjaftueshme për fëmijët në rritje. Por, ata shtuan se kjo mund të jetë edhe për shkak se më shumë fëmijë aziatikë janë vegjetarianë, të cilët BMI ka më shumë gjasa t’i tregojë si nënpeshë.

getty-175727304-vegan-diet-not-for-kids-960x960

Dr Jonathon Maguire, një pediatër në spital që udhëhoqi studimin, tha: “Dieta vegjetariane ishte e lidhur me shanse më të larta për statusin e peshës nënpeshë. “Kjo nënvizon nevojën për planifikim të kujdesshëm të dietës për fëmijët me nënpeshë kur merren parasysh dietat vegjetariane.” Studimi zbuloi gjithashtu se fëmijët që hanë mish kishin më shumë gjasa të ishin mbipeshë ose obezë, në 18 përqind të grupit (1,522 persona), sesa ata vegjetarianë, me 14 përqind (34 persona). Të dy grupet kishin nivele të ngjashme të kolesterolit, triglicerideve – një lloj yndyre – dhe ferritinës në serum – një masë për përmbajtjen e hekurit.

 

 

Përgatiti K.I /Burimi www.dailymail.co.uk

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top