FB

May 9, 2022 | 10:09

Shëtitjet e shpejta ju bëjnë të dukeni dhe ndiheni 16 vjet më të rinj në moshën e mesme, thonë ekspertët

Ecja e shpejtë gjatë gjithë jetës mund t’ju bëjë të ndiheni 16 vjet më të rinj në kohën kur të arrini moshën e mesme, thonë shkencëtarët. Studiuesit e Universitetit të Leicester-it, të cilët studiuan gjenet e 400,000 britanikëve, gjetën një lidhje të qartë midis ecjes më të shpejtë dhe një moshe të reduktuar biologjike.

6b5f9302-8367-402c-baea-9d391fd6e32a

Pjesëmarrësit më të shpejtë – të përcaktuar si ata që ecnin më shpejt se 4 mph – kishin telomere më të gjata, të cilat janë ‘kapakët’ në fund të çdo kromozomi. Ata mbajnë sekuenca të përsëritura të ADN-së që mbrojnë kromozomin nga dëmtimi, ngjashëm me mënyrën se si kapaku në fund të një lidhëse këpucësh e ndalon atë të zbërthehet. Sa herë që një qelizë ndahet, këto telomere bëhen më të shkurtra – deri në një pikë ku ato bëhen aq të shkurtra sa qeliza nuk mund të ndahet më. Shkencëtarët e shohin gjatësinë e telomerit si një shënues të moshës biologjike, të pavarur nga koha kur ka lindur dikush dhe të lidhur me një sërë simptomash që ne i lidhim me plakjen, si p.sh. dobësia.

h1018d16207257705529

Bazuar në rezultatet, studiuesit vlerësojnë se një ecje e shpejtë gjatë gjithë jetës mund të zvogëlojë moshën biologjike të një individi deri në 16 vjet deri në moshën e mesme. Profesori Tom Yates, ekspert i aktivitetit fizik dhe autor i vjetër i studimit, tha se kërkimet e mëparshme kanë treguar se ritmi i ecjes është një ‘parashikues shumë i fortë’ i gjendjes shëndetësore. Gjetjet e reja konfirmojnë se adoptimi i një ritmi të shpejtë ecjeje “në fakt shkakton shëndet më të mirë” dhe “ka të ngjarë të çojë në një moshë biologjike më të re”, tha ai. Ekspertët besojnë se ecja më e shpejtë është një shënues i shëndetit më të mirë muskuloskeletor, fitnesit të zemrës dhe mushkërive, niveleve të aktivitetit, motivimit dhe shëndetit mendor. Por ekipi i Universitetit të Leicester tha se ishte e paqartë nëse ritmi i ecjes është i lidhur me moshën biologjike – sa i vjetër duket trupi juaj bazuar në mënyrën se si kromozomet tuaja kanë ndryshuar me kalimin e kohës.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.dailymail.co.uk

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top