FB

May 9, 2022 | 10:52

Ja pse ne jemi më të kënaqur me jetën ndërsa plakemi

Një studim i ri ka lidhur kënaqësinë nga jeta me kiminë në trurin tonë. Njerëzit që çlirojnë më shumë oksitocinë neurokimike janë më të sjellshëm me të tjerët dhe priren të jenë më të kënaqur me jetën e tyre. Përveç kësaj, lirimi i oksitocinës rritet me moshën, duke treguar pse, mesatarisht, njerëzit janë më të kujdesshëm ndërsa rriten.

happy-older-folks-pnxvjhleo1danfsekezz53g1o84tevcukjh56kju2u

Njerëzit, truri i të cilëve lëshon më shumë oksitocinë neurokimike, janë më të sjellshëm me të tjerët dhe janë më të kënaqur me jetën e tyre. Ky është zbulimi i një studimi të ri, i cili gjithashtu zbuloi se lirimi i oksitocinës rritet me moshën, duke treguar pse, mesatarisht, njerëzit janë më të kujdesshëm ndërsa rriten.

Oksitocina

Oksitocina është një neurokimik i njohur gjerësisht për rolin e tij në lidhjen sociale, besimin ndërpersonal dhe bujarinë. Zak dhe kolegët e tij donin të kuptonin nëse lirimi i oksitocinës ndryshonte me moshën, siç është gjetur me disa neurokimike të tjera që ndikojnë në ndjenjat dhe sjelljet. “Ne kemi treguar më parë një lidhje midis asaj se sa të sjellshëm dhe bujarë janë njerëzit, të njohur si sjellje prosociale, dhe çlirimit të oksitocinës,” tha Zak. “Të moshuarit shpenzojnë më shumë kohë duke bërë vullnetarë dhe dhurojnë një pjesë më të madhe të të ardhurave të tyre për bamirësi sesa të rinjtë, kështu që ne donim të shihnim nëse kishte një bazë neurokimike për këto sjellje.”

Bëhu i sjellshëm, duaje jetën

“Njerëzit që lëshuan më shumë oksitocinë në eksperiment ishin jo vetëm më bujarë ndaj bamirësisë, por gjithashtu kryen shumë sjellje të tjera ndihmëse. Kjo është hera e parë që një ndryshim i dukshëm në oksitocinë është i lidhur me sjelljet prosociale të së kaluarës,” tha Zak. “Ne gjithashtu zbuluam se lirimi i oksitocinës rritej me moshën dhe lidhej pozitivisht me kënaqësinë nga jeta.”

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psypost.org

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top