FB

July 29, 2022 | 10:10

Gjumi dhe seksi, lidhja befasuese mes tyre

Shumë njerëz në kulturën tonë sot luftojnë me problemet dhe pasiguritë seksuale. Një studim i kohëve të fundit përfaqësues kombëtar, për shembull, zbuloi se 26 për qind e grave para menopauzës, 52 për qind e grave në menopauzë dhe 5 për qind e burrave luftojnë me dëshirën e ulët seksuale.

Çfarë dimë për gjumin dhe seksin deri më tani

Pavarësisht efektit të madh që ka gjumi në mirëqenien tonë, ka pasur çuditërisht pak kërkime deri më tani për të eksploruar se si cilësia e tij ndikon në jetën tonë seksuale. Në të kundërt, hulumtimi mbi gjumin dhe seksin ka parë më së shumti se çfarë bëjnë trupat tanë ndërsa jemi duke fjetur. Për shembull, është e dokumentuar mirë se shenjat fizike të zgjimit seksual zbatohen gjatë gjithë natës, në varësi të fazës së gjumit në të cilën është një person. Mesatarisht, një person përjeton katër deri në pesë ereksione të klitorit ose penisit në natë gjatë gjumit REM, i cili është kur një person është duke ëndërruar.

Pse gjumi dhe seksi janë të ndërthurura kaq ngushtë

Duke pasur parasysh ndikimin e madh që luan gjumi në disponimin tonë, shëndetin fizik dhe mirëqenien e përgjithshme, kjo ka kuptim. Sa më mirë të flemë, aq më të aftë jemi për të trajtuar stresorët që na pengojnë fillimisht të dëshirojmë seksin tonë. Ndihemi më mirë. Ne kemi më shumë energji. Ne jemi më të aftë të përballojmë uljet dhe ngritjet normale të jetës. Të qenit në një gjendje të rraskapitur ka efektin e kundërt. Kur jemi të lodhur, nivelet tona të kortizolit rriten, duke na bërë të grumbullojmë yndyrë dhe të futemi në një gjendje të ngjashme me mënyrën e luftimit ose fluturimit. Për arsye pjesërisht të evolucionit, seksi bëhet më pak prioritet.

Si mund të sinkronizojnë çiftet gjumin dhe seksin

Për çiftet që luftojnë me orare të ndryshme gjumi, planifikimi i seksit mund të paraqesë sfida. Ndërsa partneri i bufës së natës është zgjuar deri vonë dhe ndoshta në humor për seks, tjetri është në gjumë të qetë. Kur partneri i hershëm i shpendëve ngrihet të nesërmen në mëngjes gati për veprim, partneri i tyre bufi i natës është i vdekur në gjumë. Problemet seksuale mund të ndodhin edhe për çiftet që flenë në shtretër ose dhoma të ndryshme gjatë natës për të mbrojtur veten nga ndërprerja e gjumit që mund të vijë nga të paturit e një partneri të shqetësuar dhe gërhitës.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psychologytoday.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top