FB

July 29, 2022 | 10:17

Po, duhet të flisni me veten! Ja si ta bëni zërin tuaj të brendshëm të dëgjohet

Çfarë i thoni vetes kur dikush ju bën një kompliment? Apo kur bëni një gabim? Quajeni monologun tuaj të brendshëm ose vetë-bisedimin tuaj. Sido që të jetë, ju jeni duke folur me veten gjatë gjithë kohës në kokën tuaj, dhe mënyra se si e bëni këtë mund të bëjë një ndryshim të madh në rritjen dhe shëndetin tuaj mendor, tha Melinda Fouts, një psikologe dhe trajnere ekzekutive e certifikuar me bazë në Kolorado.

Nga vjen zëri ynë i brendshëm?

Ashtu si shumica e aspekteve të psikologjisë, rrënja e mënyrës se si njerëzit flasin me veten vjen pjesërisht nga gjenetika dhe pjesërisht nga përvojat individuale, tha Kross. Kjo ndjenjë mund të shfaqet kur dikush ju bën një kompliment. Në vend që ta pranoni me mirënjohje, ju e hidhni poshtë duke qenë se ai person është i sjellshëm ose duke menduar se mund të kishit bërë më mirë. Këto mendime shpesh vijnë nga një vend ku mendon se nuk je i denjë për komplimentin, tha ajo. Qëllimi është të ndryshosh atë vetë-bisedë negative për të përforcuar idenë se je i mirë, i denjë dhe i aftë, tha Fouts. Por kjo nuk do të thotë që gjithmonë do të brohorisni veten dhe do të anashkaloni gabimet. Monologu i brendshëm i dobishëm nuk është gjithmonë pozitiv në kuptimin që ndonjëherë, duke u përballur me gjërat e këqija, ne mësojmë nga gabimet tona.

Ndryshoni ndërveprimet tuaja me veten

Përleshjet rekomanduan të filloni duke zhvilluar atë që ajo e quan një fjali nisëse, e cila kundërshton besimin rrënjësor negativ. Mund të duket si “Unë jam më se e mirë mjaftueshëm” ose “Unë jam më se e denjë”, tha ajo. Qëllimi është të kapni mendimet tuaja negative duke luajtur, t’i ndaloni ato, t’i thoni vetes atë fjali dhe më pas ta zgjeroni atë. Por mund të jetë e vështirë të kujtosh të bësh – veçanërisht kur je i stresuar, i lodhur ose i uritur, tha ajo. Ajo i këshillon klientët e saj që të shkruajnë fjalinë e tyre në shënime dhe t’i ngjitin ato përreth — në pasqyra, tabela, në kuzhinë — për t’i kujtuar që ta zbatojnë atë në praktikë.

Ndryshoni mjedisin tuaj

Dalja jashtë mund të ndihmojë gjithashtu në nxitjen e një zëri të brendshëm më pozitiv, shtoi ai. Të qenit në natyrë mund të sjellë vëmendjen tonë nga mendimet që vrapojnë nëpër mendjen tonë në botën përreth nesh, tha Kross. Nëse është e mundur, ai rekomandoi gjetjen e diçkaje që ngjall një ndjenjë frike.

Ndryshoni sistemin tuaj të mbështetjes

Pasi të keni trajtuar ndërveprimet tuaja me veten dhe mënyrën se si është krijuar mjedisi juaj, mund të jetë koha për të vlerësuar rolin që luan rrjeti juaj mbështetës në bisedën tuaj me veten. “Njerëzit e tjerë mund të jenë një mjet vërtet i dobishëm për të na ndihmuar të menaxhojmë bisedën tonë të brendshme, por ata gjithashtu mund të jenë një detyrim,” tha Kross. “Ju dëshironi të jeni të qëllimshëm me kë flisni.”

 

 

Përgatiti K.I / Burimi edition.cnn.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top