FB

April 6, 2021 | 8:45

Hapat me të cilat mund të ndihmoni fëmijët të zhvillojnë autonominë e tyre

Për një rritje të shëndetshme është e rëndësishme të ndihmoni fëmijët të zhvillojnë autonominë e tyre: këtu janë 8 hapat për të marrë frymëzim.

Ushqimi, veshja, rregullimi i lodrave, duke na ndihmuar të bëjmë disa punë në shtëpi, fëmijët duhet të inkurajohen, natyrisht në varësi të moshës së tyre, t’i bëjnë vetë, në mënyrë që ata të zhvillojnë autonominë, e cila është thelbësore për rritjen e tyre të shëndetshme.

Edukimi i fëmijëve për të qenë autonom është gjithashtu i rëndësishëm për të stimuluar vetëvlerësimin e tyre, duke i dhënë kështu një shtysë zhvillimit të inteligjencës së tyre në mënyrë që ata të jenë më mirë kur shkojnë në shkollë. Ka shumë aktivitete që mund t’u ofrojmë fëmijëve për t’u siguruar që ata të mësojnë të veprojnë vetë: le të zbulojmë në 8 hapa se si t’i ndihmojmë ata të zhvillojnë autonominë e tyre.

Këtu janë 8 hapat që ndihmojnë për të zhvilluar autonominë tek fëmijët

Lërini të hanë vetë. Le t’i mësojmë ta bëjnë sa më shpejt që të jetë e mundur, tashmë që nga heqja e gjirit, mund të vendosni copa të vogla në pjatë në mënyrë që ata t’i vendosin vetë në gojën e tyre. Pastaj ndërsa rriten mund t’i jepni një lugë çaji ose pirun. Duke u ofruar atyre këto mjete, fëmija do të arrijë autonominë.

Komentoni me zë të lartë. Bërja e një lloj komentimi mbi atë që po bëjmë mund të jetë e dobishme për t’i mësuar atij gjuhën. Në këtë mënyrë fëmija do të shoqërojë fjalët me sende, duke zhvilluar fjalorin. Jo vetëm kaq, ai gjithashtu do të mësojë sintaksën.

Ndihmojeni që të njohë emocionet e tij. Ky hap është gjithashtu i rëndësishëm. Fëmijët e vegjël nuk i njohin, prandaj do të duhet t’i ndihmojmë t’i menaxhojnë.

Lëreni të bëjë punë të vogla shtëpie. Kjo do t’i mësojë ata me autonomi, prindërit e fëmijëve të suksesshëm kanë disa karakteristika të përbashkëta, ata i përfshijnë fëmijët e tyre të bëjnë punët e shtëpisë.

Lejojini t’iu ndihmojnë në kuzhinë. Kjo gjithashtu do t’i mësojë atij matematikën. Shtrimi i tavolinës mund të jetë një mënyrë e vlefshme për të mësuar numrat. Në fakt, fëmija do të duhet të llogarisë atë që i nevojitet sipas familjarëve për të cilët duhet të shtrojë tryezën.

Të rregullojnë vetë lodrat. Në këtë drejtim, ne gjithashtu kemi sugjeruar rregullimin e dhomës së gjumit të fëmijës, në mënyrë që ai të mund të bëhet gjithashtu autonom në ri-rregullimin e lodrave të tij.

Lërini të vishen vetë. Ky aktivitet është gjithashtu shumë i rëndësishëm për autonominë e të vegjëlve.

Të lahen vetë. Le të fillojmë me duart, e cila është gjëja më e thjeshtë dhe pastaj të kalojmë te dhëmbët, kështu që kur ata bëjnë një dush mësohen me përdorimin e sfungjerit dhe pastaj kur ai rritet ai mund të lahet vetë me shampo.

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top