FB

May 9, 2022 | 11:20

Ngacmimet në vendin e punës mund të kenë ndikime afatgjata në jetën tonë

Përjetimi i ngacmimit seksual ndikon në shëndetin, paratë dhe marrëdhëniet në një afat të shkurtër. Por, ajo gjithashtu ka efekte në karrierë që mund të vazhdojnë deri në pension.

p0b43q8w

Ndikimet afatshkurtra: papunësia, humbja e pagave, shëndeti i keq

Për shkak se incidentet e këtij lloji të sjelljes së papërshtatshme kryesisht mbahen të heshtura, mund të jetë e vështirë të përcaktohet sasia e shkallës së ngacmimit seksual. Ngacmimi gjithashtu mund të perceptohet shumë ndryshe sipas prejardhjes, kulturës dhe kontekstit. Ajo që ne dimë është, sido që të përcaktohet, ngacmimi seksual raportohet gjerësisht në sektorë të ndryshëm, duke përfshirë shërbimin civil, restorantet, bujqësinë dhe diplomacinë klimatike. Faktorët duke përfshirë racën, klasën dhe statusin e migrimit, të gjithë ndikojnë në atë se kush ndikon ngacmimi. Megjithatë, çdo histori do të jetë unike. Në përgjithësi, rreziqet e menjëhershme të punës për njerëzit që raportojnë se janë ngacmuar seksualisht përfshijnë ostracizmin dhe shkarkimin. 

Ndikimet afatmesme: rifillimi, borxhi, tendosja e marrëdhënieve

Ngacmimi seksual i shtyn në mënyrë disproporcionale gratë jashtë sektorëve të caktuar, duke vazhduar kështu ndarjen gjinore. Studimet nga Australia dhe SHBA tregojnë raste të ngacmimeve seksuale që shkatërrojnë karrierën akademike. Të qenit në një klimë ngacmimi seksual mund të dëbojë edhe ata që nuk janë të prekur drejtpërdrejt. Sara Hamilton, një studente e diplomuar në shtetin amerikan të Oregon, ka mbështetur një shoqe të ngushtë përmes një rasti ngacmimi seksual. Kjo përvojë zëvendësuese “më ka larguar përfundimisht nga ndjekja e akademisë”, megjithëse ajo mendon se do të ishte bërë një profesoreshë e mirë.

Ndikimet afatgjata: kursime, pension, zbulime

Përjetimi i ngacmimit seksual është i lidhur me shëndetin mendor dhe fizik më të dobët deri në moshën e mesme. Çuditërisht, produktiviteti është vetëm një nga shumë fusha të prekura. Për disa njerëz që përjetojnë ngacmime seksuale, nuk ndihen rehat të flasin vetëm derisa të arrijnë një nivel të caktuar sigurie. Gjeologia Jane Willenbring u ngacmua nga mbikëqyrësi i saj si një studente e diplomuar 22-vjeçare, ndërsa bënte punë në terren në Antarktidë – në një nga vendet më të largëta të planetit. Vetëm 17 vjet më vonë, pasi ajo kishte marrë mandatin, Willenbring paraqiti një ankesë në universitetin që punësoi ngacmuesin e saj. Universiteti përfundimisht e pushoi nga puna dhe akullnaja që mbante emrin e tij u riemërua. “Besoj se nuk do të isha këtu ku jam sot nëse do të kisha thënë diçka”, shkroi Willenbring në ankesën e saj.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.bbc.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top