FB

August 2, 2022 | 9:50

Ja sa shpesh mund të ndodhë Covid tek fëmijët, sipas një studimi të ri

Ka qenë e qartë për disa kohë që kushtet pas COVID-it, të njohura gjithashtu si COVID-i i gjatë, shihen më shpesh tek të rriturit sesa tek fëmijët, por incidenca e vërtetë e COVID-it të gjatë tek fëmijët ishte e panjohur. Megjithatë, një studim i ri ndërkombëtar më në fund ka hedhur pak dritë mbi numrin e fëmijëve që preken gjatë nga COVID dhe cilët pacientë pediatrikë me COVID janë më të rrezikuar.

Studiuesit në Universitetin e Calgary në Kanada ekzaminuan të dhënat e mbledhura nga 36 departamente të urgjencës në tetë vende. Familjet e 1,884 fëmijëve që rezultuan pozitivë për COVID ndërsa ishin në dhomën e urgjencës u kontaktuan 90 ditë më vonë dhe u pyetën në lidhje me kushtet post-COVID – të përcaktuara si “simptoma ose probleme shëndetësore të vazhdueshme, të reja ose të kthyera” të lidhura me gjendjen që i solli ata në departamenti i urgjencës. Në përgjithësi, 5.8% e fëmijëve që kishin rezultuar pozitivë për COVID raportuan gjendje post-COVID. Normat ishin më të larta te fëmijët që përfunduan të shtruar në spital për 48 orë ose më shumë, të cilët raportuan katër ose më shumë simptoma në vizitën e tyre fillestare në departamentin e urgjencës ose që ishin të moshës 14 vjeç e lart. Përafërsisht 9.8% e fëmijëve që u shtruan në spital për 48 orë ose më shumë raportuan gjendje post-COVID, ndërsa 4.6% e atyre që u liruan nga dhoma e urgjencës raportuan probleme post-COVID. Studiuesit zbuluan gjithashtu se fëmijët që u shtruan në spital dhe përjetuan “rezultate të rënda” brenda 14 ditëve kishin më shumë gjasa të raportonin simptoma 90 ditë më vonë sesa fëmijët e shtruar në spital me sëmundje më pak të rënda.

Simptoma më e shpeshtë e raportuar tek fëmijët ishte lodhja ose dobësia, e ndjekur nga kolla dhe vështirësia në frymëmarrje ose gulçim. Të gjitha këto janë gjithashtu simptoma që zakonisht raportohen nga të rriturit me gjendje post-COVID. “Zbulimi ynë se fëmijët që kishin simptoma të shumta të COVID-19 fillimisht ishin në rrezik më të lartë për COVID-19 për një kohë të gjatë, është në përputhje me studimet tek të rriturit,” tha Dr. Todd Florin, bashkë-hetues kryesor i studimit.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.huffpost.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top