FB

February 1, 2023 | 9:40

Ja se cili është lloji i personalitetit që mund të lexohet nga të gjithë me anë të shikimit të parë

Sipas një studim të fundit duke vëzhguar botën e përshtypjeve të para dhe aftësinë tonë për të lexuar njerëz të rinj, rezultatet jo vetëm që zbuluan se sa të mirë jemi në të, por ato zbuluan edhe elementët që na bëjnë të mirë apo të keq.

Studimi përdori një format takimi me shpejtësi dhe përfshiu 372 pjesëmarrës. Dy persona do të përputheshin rastësisht, pastaj ata do të kalonin disa minuta duke biseduar dhe duke u njohur me njëri-tjetrin përpara se të kalonin te personi tjetër i ri.

Pas çdo partneri të ri, pjesëmarrësve iu kërkua të vlerësonin personalitetet e personit që sapo kishin takuar. Pasi u mblodhën të gjitha këto të dhëna, u studiuan përshtypjet e para dhe u krahasuan me vetë-raportet e kryera më herët nga secili pjesëmarrës në të cilin ata përshkruanin llojin e tyre të personalitetit.

Kur bëhet fjalë për llojin e personalitetit që ishte më i lehtë për t’u lexuar, rezulton se ata që përgjithësisht janë të lumtur dhe të sigurt i përshtaten rrjedhës së ngjarjeve.

“Disa njerëz janë libra të hapur, personalitetet dalluese të të cilëve mund të perceptohen me saktësi pas një ndërveprimi të shkurtër, ndërsa të tjerët janë më të vështirë për t’u lexuar,” shkroi znj. Lauren Gazzard Kerr, autorja e parë e studimit

“Në mënyrë të habitshme, njerëzit që raportojnë mirëqenie më të lartë, veten-vlerësimi dhe kënaqësia me jetën priren ta bëjnë detyrën më të lehtë.”

Ka disa arsye që mund të jetë kjo. Disa teorizuan se ata me hapa më pozitivë kanë më shumë gjasa të paraqesin personalitetin e tyre të vërtetë ndaj atyre që mendojnë se kanë diçka për të fshehur, ose atyre që nuk ndihen shumë mirë, por duan të mbajnë humorin.

Studimi zbuloi gjithashtu se, ndërkohë që ne njerëzit jemi mjaft të mirë në leximin e njerëzve të rinj, disa situata rritin pak aksionet dhe na bëjnë të rrëshqasim në saktësinë tonë.

Domethënë situata romantike. Rezulton se ne jemi shumë më keq në gjykimin e personaliteteve të partnerëve të rinj të mundshëm mbi të huajt, ku nuk kishte fare ide romantike. Kjo ka të ngjarë për shkak të nervave që shkaktojnë disa bllokime mendore dhe ngatërrojnë me intuitën tonë.

 

 

 

 

Burimi / Higherperspectives

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top