FB

October 7, 2021 | 8:35

Këmbët nervore që nuk gjejnë pushim mund të jenë paralajmëruese e kësaj sëmundjeje të trurit

Ndjenja e nervozizmit në këmbë është simptoma që përshkruajnë njerëzit me sindromën e këmbëve të shqetësuara. Edhe pse nuk është aq e njohur, kjo sëmundje prek një pjesë relativisht të madhe të popullsisë, rreth 10%. Shkakton një ndjenjë shqetësimi në këmbë, në momentin që vendosim t’i lëmë të pushojnë, pra kur shtrihemi në shtrat dhe në divan.

Për këtë arsye, është një sindromë e lidhur shpesh me gjumin, pasi ndodh gjatë pushimit dhe shpesh të lë pa gjumë. Ky është aspekti më i bezdisshëm i sindromës, pasi pagjumësia ka pasoja në cilësinë e jetës. Një aspekt tjetër të cilit duhet t’i kushtojmë vëmendje është lidhja me sëmundje të tjera, mbi të gjitha me Parkinsonin. Këmbët nervore që nuk mund të gjejnë pushim mund të jenë paralajmërim për këtë sëmundje të trurit, por jo gjithmonë.

Një sindromë shumë e zakonshme, shkakun e së cilës shpesh nuk e kuptojmë

Sindroma e këmbëve të shqetësuara është shumë më e zakonshme nga sa mendohet. Ajo konsiston në ndjenjën e shqetësimit në këmbë, të cilat duket se duan të lëvizin vazhdimisht, pa gjetur paqe. Simptomat shfaqen kur përpiqemi të pushojmë, duke na penguar ta bëjmë këtë. Shkaqet e kësaj sëmundjeje po debatohen gjerësisht në mjekësi. Duhet të bëjmë dallimin midis dy rasteve kryesore. Rasti i parë është kur sëmundja quhet idiomatike, domethënë kur nuk është e mundur të gjurmohet një shkak specifik. Rasti i dytë është ai në të cilin sëmundja quhet sekondare. Ky është rasti kur, nga ana tjetër, sindroma e këmbëve të shqetësuara është kambana e alarmit për një patologji tjetër që pret të fshihet. Ndër këto patologji, ekziston edhe Parkinsoni. Lidhja ekziston, por nuk është gjithmonë rasti të alarmohemi.

Lidhja mes sindromës së këmbëve të shqetësuara dhe Parkinsonit është e njohur, por nuk është gjithmonë e vërtetë. Ka shumë gjendje të tjera të një natyre dytësore që mund të çojnë në sindromën e këmbëve të shqetësuara. Këto përfshijnë: diabetin, aneminë nga mungesa e hekurit, dështimin e veshkave, amiloidozën, sëmundjen celiac, uremin. Në çdo rast është mirë të veproni që nga simptomat e para. Për këtë arsye rekomandohet kryerja e një skanimi MRI për të shmangur problemet e trurit. Mjeku ynë do të na drejtojë dhe do të përshkruajë trajtimin më të mirë për rastin tonë.

 

 

Burimi / https://www.proiezionidiborsa.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top