FB

May 19, 2022 | 9:00

Ky studim mbi depresionin sugjeron përfitime të shëndetit mendor nga të qenit fizikisht aktiv

A është vërtet ushtrimi kaq i rëndësishëm për shëndetin mendor të individit? Një studim i ri sugjeron se stërvitja lidhet me nivele më të ulëta të depresionit, madje edhe për njerëzit që bëjnë më pak aktivitet fizik, sesa rekomandohet nga profesionistët e shëndetit publik.

running-jogging-on-treadmill-in-gym

Depresioni është një sëmundje mendore e zakonshme dhe shpesh dobësuese që mund të çojë në një mori rezultatesh negative, duke përfshirë izolimin dhe madje edhe vetëvrasjen. Matthew Pearce dhe kolegët kryen një meta-analizë për të studiuar lidhjen midis ushtrimeve fizike dhe depresionit. Mostrat e përdorura ishin të rritur që raportuan një element të aktivitetit fizik dhe faktorë rreziku për depresion. Ky studim përdori 348 artikuj me tekst të plotë dhe të dhënat e tyre. Rezultatet treguan se përfitimet më të mëdha në depresionin e pjesëmarrësve ishin kur kalonin nga mungesa e aktivitetit fizik në disa aktivitete fizike, sesa nga stërvitja e ulët në nivelet e larta të stërvitjes. Vetëm 2.5 orë në javë ecje të shpejtë lidhej me 25% më pak rrezik për depresion.

Kjo marrëdhënie mendohet të jetë për shkak të disa mekanizmave të ndryshëm, duke përfshirë përgjigjet inflamatore ndaj aktivitetit dhe ndryshimet afatgjata në tru. Për më tepër, është sugjeruar se mund të lidhet me vetëvlerësimin dhe imazhin e trupit, gjë që mund të ndihmojë ndërveprimet sociale dhe aftësitë e përballimit. Megjithatë, gjetjet tregojnë se ekziston një lidhje e rëndësishme midis aktivitetit fizik dhe depresionit të reduktuar. “Kjo meta-analizë gjeti një lidhje midis aktivitetit fizik dhe depresionit të incidentit,” përfunduan autorët. “Kjo sugjeron se përfitime të konsiderueshme të shëndetit mendor mund të arrihen në nivele të aktivitetit fizik edhe nën rekomandimet e shëndetit publik, me përfitim shtesë për përmbushjen e objektivit minimal të rekomanduar, por përfitim shtesë të kufizuar përtej kësaj. Duke supozuar shkakësinë, 1 në 9 raste të depresionit mund të ishte parandaluar nëse të gjithë në popullatë ishin aktivë në nivelin e rekomandimeve aktuale shëndetësore.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psypost.org

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top