FB

March 2, 2024 | 5:20

Marrëdhëniet në distancë: si t’i ruani dhe t’i bëni ato të funksionojnë

 

Komunikimi i ndershëm, administrimi i xhelozisë dhe shfaqja e dashurisë, të cilat kompensojnë mungesën e kontaktit fizik, janë thelbësore për të arritur sukses në një marrëdhënie të këtij lloji.

Ekranet, kilometrat, diferenca kohore, aeroportet… Të jesh në një marrëdhënie me dikë që jeton në një qytet tjetër përfshin sfida të veçanta. Pavarësisht kësaj, përvoja nuk është gjithmonë aq dekurajuese sa mund të duket në shikim të parë. Disa elementë hyjnë në lojë kur përcaktohet nëse një marrëdhënie në distancë do të lulëzojë apo jo, duke përfshirë fazën e marrëdhënies dhe pjekurinë emocionale.

distance

A funksionojnë marrëdhëniet në distancë?

Një marrëdhënie në distancë është ajo në të cilën anëtarët e çiftit jetojnë larg njëri-tjetrit dhe nuk mund të takohen shpesh. Kjo dinamikë mund të lindë për arsye të ndryshme, të tilla si angazhimet në punë, angazhimet e studimit ose fakti i thjeshtë i të rënë në dashuri me dikë që nuk jeton në të njëjtin vend. Marrëdhëniet në distancë ndonjëherë funksionojnë dhe herë të tjera jo. Është e qartë se në dashuri nuk ka garanci, por me qëndrimin e duhur dhe një angazhim të ndërsjellë pengesat mund të kapërcehen.

Në fakt, rezultatet e hulumtimit të publikuar në Journal of Sex & Martal Therapy janë të mira. Në këtë kuptim, në kundërshtim me besimin popullor, çiftet në distancë nuk kanë gjithmonë një marrëdhënie më të keqe në krahasim me ata që janë gjeografikisht të afërt. Përkundrazi, suksesi ose dështimi varet nga kombinimi i disa faktorëve:

Elementet e kontekstit: Është e rëndësishme të dini se sa kohë do të jeni të ndarë. Koha e tepërt ose një ndarje e pacaktuar janë aspekte që mund t’i komplikojnë gjërat. Për më tepër, distanca fizike gjithashtu ka rëndësi. A ka mundësi të shihemi herë pas here? A ka pengesa financiare apo ligjore për ta bërë këtë? Këto detaje ndikojnë në të ardhmen e marrëdhënies.

Faza e marrëdhënies: Në çiftet e sapoformuara, me pak histori të përbashkët dhe angazhim të dobët, mund të ketë më pak vullnet për të bërë përpjekje për t’u kujdesur për marrëdhënien, ndryshe nga ata që kanë vite të përbashkëta të jetës. Megjithatë, nëse dashuria përkeqësohet, prognoza nuk është e favorshme.

Pjekuria emocionale e çdo personi: aftësia për të menaxhuar emocione të tilla si xhelozia dhe për të mbajtur komunikim të hapur janë aftësi thelbësore në këtë kontekst, sepse ato janë thelbësore për të zbutur ndikimin e të qenit larg.

 

Si të vazhdoni një marrëdhënie në distancë pa e humbur mendjen?

Siç e shohim, sfidat janë shumë të ndryshme. Nuk mund të mohohet se një marrëdhënie në distancë mund të ndikojë në shëndetin tuaj mendor, përveçse rrezikon partnerin tuaj. Për këtë arsye, nëse jeni në një lidhje në distancë, është thelbësore që të merrni masa për t’u kujdesur për mirëqenien tuaj emocionale.

Nuk ka asnjë recetë magjike apo manual udhëzimi, por ka këshilla. Nga pikëpamja e psikologjisë, ne ndajmë rekomandime që mund të jenë të dobishme për të pasur një partner në distancë në mënyrë efektive dhe për të ndërmarrë veprime nëse dashuria ftohet.

 

1.Flisni për shqetësimet dhe planet për të ardhmen – Përcaktimi i pritjeve është thelbësor . Diskutimi i nevojave, dëshirave dhe kufijve të njëri-tjetrit është i rëndësishëm për të shmangur keqkuptimet, iluzionet e rreme ose zhgënjimet e panevojshme. Çfarë prisni nga njëri-tjetri në këtë lidhje? Keni plane për të jetuar së bashku në të ardhmen? Sido që të jetë, duhet folur për të.

 

2.Mos i mbani për vete ndjenjat tuaja – Ata tashmë kanë mjaft sfida pa shtuar barrën e fshehjes së emocioneve. Nëse diçka ju shqetëson, ju trishton ose ju bën të lumtur, ndajeni atë. Pavarësisht nga formati, komunikimi i sinqertë mes çifteve është mjeti më i mirë për të ndërtuar një marrëdhënie solide dhe për të kapërcyer pengesat që distanca mund të paraqesë.

 

3.Komunikoni qartë dhe drejtpërdrejt – Është më mirë të përmbaheni nga komentet me kuptime të dyfishta, mesazhe indirekte apo insinuata. Kur shikimi në sytë e njëri-tjetrit nuk është i mundur, është thelbësore të shmangni devijimet që mund të çojnë në konfuzion. Një dialog i drejtpërdrejtë dhe transparent do të ndihmojë shumë për t’i bërë ata të ndihen të sigurt dhe të sigurt.

 

4.Ndani përvojat pavarësisht kilometrave – Të themi të vërtetën, afërsia fizike nuk e përcakton afërsinë emocionale. Dy njerëz mund të ndihen larg ndërsa lëkura e tyre prek dhe të ndihen të afërt kur janë larg detit. Puna është se distanca mund të kapërcehet me dashuri. Në këtë kontekst, bërja e telefonatave me video, shkrimi i shpeshtë, shpërndarja e lojërave në internet ose shikimi i të njëjtit film njëkohësisht mund të ndihmojnë shumë për të forcuar lidhjen emocionale, duke demonstruar se ajo shkon përtej vendndodhjes gjeografike.

 

5.Surprizoni veten me detaje apo dhurata – Burri i tregon një dhuratë të dashurës së tij nga larg. Dhuratat janë demonstrime dashurie, të cilat ndihmojnë në ruajtjen e flakës. Një mesazh i papritur, një letër e shkruar me dorë ose një dhuratë e vogël mund të bëjë mrekulli. Këto shfaqje dashurie mund të nënkuptojnë shumë kur përqafimet dhe puthjet janë të pamundura.

 

6.Eksploroni sexting – Një nga aspektet që kufizohet në një marrëdhënie në distancë është seksi. Prandaj, nëse të dy jeni rehat, eksplorimi i praktikave pozitive të sekstingut mund të jetë një mënyrë për të ruajtur dëshirën dhe intimitetin.

 

7.Organizohuni – Edhe pse mund të duket sipërfaqësore, logjistika e mirë është thelbësore. Nëse vizitat e shpeshta janë në planet tuaja, është e rëndësishme që t’i planifikoni ato paraprakisht dhe me qëllim. Duke vepruar kështu, jo vetëm që pasiguria zvogëlohet ndjeshëm, por pritshmëritë bëhen më të prekshme dhe konkrete për të dy.

 

8.Sigurohuni që të mos e vendosni jetën tuaj personale në pritje – Të jesh larg partnerit është si të kesh një pjesë të jetës në telefonin tënd. Ai ndihet i çuditshëm. Megjithatë, vetëm për shkak se nuk jeni në të njëjtin vend, nuk do të thotë që duhet ta vendosni jetën tuaj në pritje. Kjo situatë nuk duhet t’i bëjë ata të lënë pas dore aktivitetet, qëllimet dhe lidhjet e tyre, gjë që përkthehet në kufizime të cilësisë së jetës së tyre të përditshme.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top