FB

June 21, 2022 | 10:30

Mbingarkesë mendore? Ja si të shpëtoni prej saj…

Mbingarkesa mendore: çfarë ju vjen në mendje? Sigurisht një ndjenjë lodhjeje, mungesë energjie dhe shumë gjëra për të bërë e për të zhbërë. Le të bëjmë disa reflektime paraprake. Në përgjithësi, më shumë femra vuajnë nga mbingarkesa mendore pasi bëjnë shumë gjëra në të njëjtën kohë: duhet të punojnë, të përgatisin darkën, drekën, të menaxhojnë fëmijët dhe ndërkohë duhet të kujdesen edhe për shtëpinë. E gjithë kjo, në terma afatgjatë, krijon një situatë presioni psikologjik dhe stresi të fortë, për shkak të një ngarkese të tepruar përgjegjësie.

Mbingarkesa mendore: si duket

Para se të kuptojmë se si të shpëtojmë nga mbingarkesa mendore, le të përpiqemi të kuptojmë më mirë se çfarë fshihet pas saj. Le të fillojmë duke thënë se sigurisht që është një situatë që ndodh kur përpiqesh të kryesh, në të njëjtën kohë, disa detyra dhe detyra të papajtueshme. Pas kësaj mbingarkesë, shpesh ekziston një nevojë e fortë për kontroll! Në fakt, ata që vuajnë nga mbingarkesa mendore priren të planifikojnë, parashikojnë, organizojnë dhe mbi të gjitha të mbajnë gjithçka nën kontroll.

Këshilla e parë: mësoni të bëni një bilanc

Duke u nisur nga supozimi se ky çrregullim është shpesh produkt i një çekuilibri midis shtyllave të ndryshme të jetës sonë, gjëja e parë që duhet bërë është të përpiqemi të identifikojmë këto shtylla ekzistenciale.

Këshilla e dytë: mësoni të delegoni

Një tjetër gjë e rëndësishme për të bërë është të mësoni se si të delegoni. Dëshira për t’u kujdesur për gjithçka çon vetëm në zhgënjim të madh, edhe nëse dëshironi të bëni gjithçka në mënyrë perfekte.

Këshilla e tretë: mësoni të zvogëloni pritshmëritë

Të duash gjithmonë të japësh më të mirën, të presësh të jesh gjithmonë në vend, si në shtëpi ashtu edhe në punë është pothuajse e pamundur.

Këshilla e katërt: mësoni të rregulloni mendimet tuaja

Mundohuni të rregulloni mendimet tuaja, me të njëjtën largpamësi dhe të njëjtën energji që përdorni për të rregulluar shtëpinë tuaj. Mbani një ditar ku mund të shkruani mendimet tuaja, por veçanërisht veprimet tuaja të përditshme.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi psicoadvisor.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top