FB

June 20, 2022 | 9:35

Më thuaj çfarë babai ke, të të them se çfarë mashkulli kërkon

 

Babai luan një rol themelor në zgjedhjet sentimentale që bën secili prej nesh, duke ndikuar në marrëdhëniet e dashurisë si një model referimi mashkullor. Ai është figura e parë me të cilën ballafaqohet dhe shpesh mund të përfaqësojë llojin e mashkullit që do të zgjidhet si shoqërues. Por, gjithçka varet nga marrëdhënia që zhvillohet…

Si ndikon figura e babait në historitë e dashurisë?

Marrëdhëniet romantike janë shprehje e një kombinimi kompleks të përvojave zhvillimore dhe karakteristikave të personalitetit. Është e qartë se aspekti i të mësuarit social i dhënë nga përvojat e fëmijërisë do t’i lejojë vajzat, një herë të rritura, të projektojnë emocionet dhe ndjenjat e tyre te partneri i tyre. Kjo mund të materializohet me forma të ndryshme të marrëdhënieve dashurie: zgjedhja e pavetëdijshme e një partneri të ngjashëm me babain, Zgjedhja e pavetëdijshme e një partneri krejtësisht të ndryshëm nga babai dhe zgjedhja e pavetëdijshme e partnerit që ka karakteristika të ngjashme me nënën, pasi veçoritë atërore janë veçanërisht të theksuara në vetvete.

4 llojet e baballarëve: zbuloni se cili mashkull është i duhuri për ju

Në një këndvështrim thjesht psikoanalitik, është e mundur që disa gra të mos jenë në gjendje të kapërcejnë fazat evolucionare të këtij kompleksi. Kjo mund të çojë në kërkimin gjithnjë e më të madh të “burrit ideal” dhe në të njëjtën kohë ngecjen në marrëdhënie që mund të përkufizohen si të rrezikshme. Marrëdhëniet në të cilat kujdesi dhe pajtueshmëria janë mjeshtra.

Autoritari

Mendimi i ekspertit: Babai shef, shpeshherë i angazhuar dhe i zhytur vetëm në punë/aktivitete profesionale, zakonisht është vetë viktimë e një babai tjetër autoritar, skenar që përsëritet në nivel brezash. Me autoritetin e tij të fortë ai mund të parandalojë shprehjen e lirë të vetvetes, të kufizojë përvojat, të krijojë pasiguri dhe vetëbesim të ulët.

Mashkulli që duhet kërkuar: duke qenë se komunikimi me një baba të këtij lloji është i njëanshëm, duhet të aspirojmë për një partner që e do dialogun, që dëgjon dhe nuk gjykon, duke krijuar një marrëdhënie të barabartë dhe simetrike. Një alternativë e vlefshme është ai autoritar, i cili vepron si udhërrëfyes, por i hapur për diskutim, që jep siguri, por nuk ia heq pavarësinë.

Babai si shok

Mendimi i ekspertit: Kur je i vogël, ta kesh pranë është një gëzim, sepse me të çdo gjë lejohet dhe shpesh vepron si kundërpeshë ndaj një nëne që detyrohet të jetë strikte. Nëse pikat e tij të forta janë besimi, qetësia dhe humori i mirë, e keqja është se ai nuk është një figurë e fortë drejtuese, kështu që mund të drejtohet drejt sjelljeve sipërfaqësore dhe të përjetshme fëmijërore.

Mashkulli që duhet kërkuar: në të kundërt, zgjedhja mund të bjerë mbi një njeri konkret dhe praktik, i cili merr jetën e tij në dorë me përgjegjësi. Në këtë rast, të kesh pranë një mashkull, i cili e kupton qartë dallimin e roleve në çift, pa dashur t’i kapërcejë, por vetëm t’i përsërisë, të të lërë lirinë për të qenë femër. Mund të jetë i përshtatshëm edhe një shoqëruese ironike dhe “e lehtë”, përderisa nuk bëheni shtylla kurrizore e çiftit, duke bërë si nënë në vend të shoqëruesit.

Të painteresuarit

Mendimi i ekspertit: një baba i tillë është një shmangës, i cili shpesh fsheh mungesën e dashurisë pas evanscencës së tij. Ai ndërton shpesh marrëdhënie të fragmentuara me të bijën, të përbërë nga mungesa dhe pak komunikim, që mund të çojë në çlirimin e frikës, pasigurive dhe zemërimit, por edhe në mbyllje ndaj botës mashkullore, duke menduar se askush nuk mund ta kuptojë vërtet.

Mashkuli që duhet kërkuar: rreziku i dyfishimit të së njëjtës dinamikë është ai i ndjekjes së burrave të përqendruar te vetja, egoistë dhe të pakapshëm, që i japin vetes pak dhe që nuk japin kurrë siguri. Më mirë të synoni shoqëruesit empatikë, të vetëdijshëm për emocionet e tyre, të cilët nuk kanë frikë ta eksternizojnë atë dhe të përfshihen me zemrën.

I pazëvendësueshëm

Mendimi i ekspertit: ai mund të jetë babai ideal, i cili jo vetëm të bën të buzëqeshësh, por të mbron dhe edukon me butësi dhe bashkëpunim me nënën. Të kesh një baba të tillë jo vetëm që e bën një vajzë të rritet si një grua e sigurt dhe e pavarur, por e lejon atë të lidhet në një mënyrë të qetë me gjininë mashkullore, e vetëdijshme për potencialin e saj dhe e vetëdijshme për atë që kërkon në një histori.

Mashkulli që duhet kërkuar: si babai duhet të transmetojë vetëvlerësimin e tij, duke konfirmuar se ai është i rëndësishëm dhe i veçantë, duke treguar se është vërtet i interesuar për të. Por për të qenë një shoqërues i mirë i saj, ai duhet të bëjë një goditje më shumë se figura e babait të saj: të tregojë se e admiron feminilitetin e saj, duke e bërë atë të ndjehet sensuale dhe e dëshiruar, duke vërtetuar me pasionin e saj se ai vazhdon ta zgjedhë atë ditë pas dite.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi psicoadvisor.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top