Në fokus

May 22, 2020 | 8:02

Mësojini fëmijët t’i ndihmojnë të tjerët

Mësimi më i madh që mund t’u japim fëmijëve tanë është ai i mirësisë, empatisë dhe dhuratës. Mos të harrojmë kurrë se si nëna kemi një rol shumë të rëndësishëm, atë të edukimit dhe rritjes së burrave të jashtëzakonshëm që një ditë do të ndryshojnë botën.

Kjo është arsyeja pse është detyra jonë t’u japim fëmijëve të gjitha mjetet për të zhvilluar virtytet më të mira që duhet të ketë një njeri, ato të mirësisë, ndarjes dhe empatisë. Është e rëndësishme t’u mësojmë fëmijëve tanë vlerën dhe kuptimin e ndihmës së të tjerëve, pa pritur asgjë në këmbim.

Le t’u shpjegojmë se kënaqësia e vërtetë është ajo që vjen nga vetëdija për të bërë diçka të bukur për një person tjetër pa një qëllim të dyfishtë. T’u mësojmë atyre vlerën e reciprocitetit dhe kuptimin e dhënies, pa kërkuar asgjë mbrapa, si dhe dashamirësinë, ndaj fqinjit, natyrës dhe gjithë botës. Tregojuni fëmijëve tuaj një histori, atë të njerëzve të mirë dhe të veçantë që dinë të kuptojnë dhe pranojnë situata të ndryshme nga ato që karakterizojnë jetën e tyre të përditshme.

Gjithmonë duhet të kujtojmë se detyra jonë është të promovojmë dashuri, mirësi dhe pranim, për fëmijët tanë dhe për gjeneratat e së ardhmes. Por le të mos ndalemi te kjo, le t’u tregojmë fëmijëve tanë për rëndësinë e të dhuruarit, një gjest aq i rëndësishëm sa harrohet që duhet të jetë pjesë e jetës së tyre të përditshme. Ne u sqarojmë atyre se dhurata nuk përfaqëson diçka thjesht materiale: është një përqafim, është koha e kaluar së bashku.

Dhe së fundi, përmes përrallës së bukur, u shpjegojmë atyre se sa e keqe është zilia. Gjithashtu ne i ftojmë ata të jenë të lumtur me sukseset e të tjerëve dhe të vlerësojnë ata që arrijnë të realizojnë ëndrrat dhe qëllimet dhe prapë t’i marrin ata njerëz si një shembull për t’u ndjekur sesa t’i gjykojnë. Ne u themi atyre se si mund të ndajnë jetën, midis sukseseve dhe dështimeve, me të tjerët, të mësojnë të japin dhe marrin, të jenë pranë njerëzve kur kanë nevojë për mbështetje dhe të mos kenë kurrë turp të kërkojnë ndihmë. Ne i mësojmë fëmijët tanë të bëhen burrat e jashtëzakonshëm të së nesërmes.

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top