FB

December 17, 2022 | 7:14

Mungesa e antibiotikëve, agjencia e pavarur e barnave Ema ngre alarmin: “Mos i përdorni për ftohjet apo infeksionet virale”

Më e keqja ka kaluar, por kujdes me uljen e vigjilencës. Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) ka paralajmëruar se, pavarësisht përfundimit të fazës më akute të pandemisë, “Covid-19 do të mbetet në qarkullim”. Dhe në fakt “ekziston një rrezik i lartë që përhapja e njëkohshme e gripit dhe Sars-Cov-2″ mund të ushtrojë presion mbi sistemin shëndetësor evropian në javët e ardhshme,” tha Marco Cavaleri, kreu i strategjisë së vaksinimit të EMA-s. Por frika e ekspertëve ka të bëjë edhe me një faktor tjetër.

g

“Mungesa e antibiotikëve është një problem që agjencitë evropiane po trajtojnë,” tha Steffen Thirstrup, drejtor mjekësor i EMA. Mungesa e ilaçeve “po prek 25 nga 27 vende” në BE, “veçanërisht sa i përket amoksicilinës”, shtoi ai. “Ka një rritje të kërkesës, por nga disa prodhues e dimë se ka probleme, disa prej të cilave janë thjesht mungesa e personelit”. “Ne sigurisht po punojmë për këtë në koordinim me autoritetet kombëtare,” shpjegoi Thirstrup. “Antibiotikët duhet të përdoren siç duhet. Në rast të një ftohjeje ose infeksioni viral, antibiotiku nuk është i nevojshëm dhe duhet të ruhet kur është i nevojshëm”, ishte apeli i Cavaleri gjatë konferencës së fundit për shtyp të agjencisë në 2022 BE.

“Në fillim të vitit ne kishim pesë vaksina të autorizuara kundër llojit origjinal të Sars-Cov-2. Dymbëdhjetë muaj më vonë ne kemi shtatë vaksina të autorizuara plus katër të tjera të përshtatura kundër varianteve” disa prej të cilave “mund të përdoren për imunizimin e fëmijëve gjashtë muajsh, veçanërisht ata me kushte të veçanta”, kujton eksperti italian. “Edhe nëse normat e rasteve me Covid tani janë përgjithësisht të qëndrueshme në Evropë, situata mund të ndryshojë për shkak të nënvarianteve në zhvillim,” specifikoi Cavaleri. “Situata mund të ndryshojë shumë shpejt, siç po e shohim tashmë për shembull në SHBA tani,” paralajmëroi ai.

 

 

Burimi Today.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top