Këshilla & Arsye

April 13, 2018 | 10:55

Ndarja është e vështirë për t’u bërë: Ankthi i ndarjes, fëmija juaj dhe ju

Ankthi i ndarjes është shumë i vështirë, por gjithashtu është një pjesë normale dhe e përshtatshme e zhvillimit të fëmijës suaj. Ja se si ju të dy mund ta kaloni atë.

Nëse ndonjëherë dyshoni se jeni një person shumë i rëndësishëm, provoni të largoheni nga fëmija juaj. Ai që dukej të ishte një fëmijë i lumtur do të kthehet menjëherë në një fëmijë të mbushur me ankth, i cili varet tërësisht nga ju për sigurinë, shoqërimin dhe qëllimin e përgjithshëm në jetë.

Sinqerisht, kjo shpesh është e këndshme, veçanërisht nëse ju jeni të përhumbur nga pyetjet ekzistenciale. Të kesh një person që ju adhuron dhe vjen pas jush në çdo moment edhe kur shkoni në banjë është një ndjesi e mirë. Ju bën të ndiheni të veçantë.

Natyrisht, ka edhe disa mangësi, të cilat ndoshta i keni hasur:

Është i papërmbajtshëm dhe guxoj të them, i bezdisshëm.

Po, duke përdorur këto fjalë për të përshkruar tingujt e shtojcës paksa të tmerrshme; por me të vërtetë, si do të karakterizonit britmat që shoqëronin përpjekjen tuaj për të lëvizur 10 metra larg nga fëmija juaj?

Shkakton faj.

Mund të jetë puna; braktisja e shkollës parashkollore. Por përfundimisht, ju do të largoheni nga fëmija juaj; ai do të fanitet; dhe do të ndiheni të tmerrshëm. Natyrisht, prindërit përjetojnë ndjenjën e fajësisë.

Dënohet fëmija juaj.

Jo për të minimizuar shqetësimet dhe fajin tuaj, por prania e panikut te fëmija juaj është më e keqe. Paramendoni sikur të jeni zhytur dhe të keni mungesë oksigjeni. Kjo është jeta për fëmijën tuaj.

Kështu që, ankthi i ndarjes është shumë i vështirë. Por, është gjithashtu një pjesë normale dhe e përshtatshme e zhvillimit të fëmijës suaj, kështu që ai meriton strehimin tuaj ashtu si ju të dy merrni nëpërmjet tij. Akomodimi, megjithatë, nuk është i njëjtë me inkurajimin. Qëllimi përfundimtar është t’i tregoni fëmijës tuaj se është i sigurt pa ju, të mos krijoni një dinamikë ku fëmija juaj kontrollon çdo lëvizje tuajën.

Mos e konsideroni lidhjen e vazhdueshme me fëmijën si një jetë ideale. Po, lidhja juaj me fëmijën është me rëndësi jetike, por keni pak besim në atë bashkëlidhje. Kjo lidhje nuk prishet edhe sikur herë pas here ta kapni atë prej flokësh. Ashtu sikurse lidhja, ka edhe gjëra të tjera të rëndësishme: të tilla si mësimi për të besuar se njerëzit mund të largohen dhe të kthehen dhe se ka më shumë se një person që mund t’ju mbajë të sigurt.

Ju mund të jepni mësimin që njerëzit të shkojnë larg dhe të kthehen, histori rreth ndarjes dhe ribashkimit, dhe fraza si “Mami gjithmonë kthehet!”

E gjithë kjo, është vetëm prolog; veprimi i vërtetë vjen kur është koha për t’i thënë mirupafshim dhe fëmija juaj fillon të bërtas.

Por ka disa këshilla që gjithashtu mund t’ju ndihmojnë:

Mos prisni derisa fëmija juaj të jetë i angazhuar në mënyrë të lumtur me babysitterin, pastaj largoheni.

Ndërsa kjo mund të ju kursejë një ndarje të pakëndshme, është me të vërtetë një lëvizje hovesh.

Mos i thoni mirupafshim fëmijës tuaj, pastaj nxitoni për ta ngushëlluar kur ai mërzitet.

Jo vetëm që kjo do të befasojë fëmijën, por do t’ju bëjë gjithashtu shumë vonë. Është gjithashtu e bezdisëse për kujdestaren.

Mbani një fytyrë të qeshur.

Po, ju jeni krejtësisht të stresuar, por mos e lini fëmijën tuaj ta dijë. Ai nuk do ta kuptojë se ankthi juaj rrjedh nga dashuria, faji dhe zhgënjimi.

Kur është koha për t’u larguar, thjesht largohuni.

Epo, jo vetëm të shkoni – jepini fëmijës tuaj një paralajmërim dhe disa minuta për t’u përgatitur para se të dilni jashtë, pastaj jepini një përshëndetje të dashur, të sigurt dhe largohuni. Dhe kur të dalësh nga dera (në fund!), kujtoji fëmijës se ai është i sigurt pa ty.

Përgatiti: Brikela Daci | Burimi /https://www.parenting.com

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com