FB

June 7, 2024 | 7:32

Ndjej se partneri më lodh psikologjikisht

 

Marrëdhënia romantike mes dy personave mund të bëhet një barrë e rëndë emocionale, megjithëse pritet krejt e kundërta. Zbuloni pse ndodh kjo dhe merrni mjete për ta trajtuar atë.

partneri

Në teori, marrëdhëniet tona intime duhet të jenë një strehë e sigurt, një vend ku gjejmë mbështetje dhe qetësi. Por realiteti mund të jetë shumë ndryshe. Ndonjëherë, partneri ynë është ai që na lodh psikologjikisht. Edhe pse e dhimbshme, kjo situatë është më e zakonshme nga sa pranojnë shumë. Arsyet ndryshojnë: nga komunikimi i dobët deri te dallimet apo qëndrimet e panegociueshme që lënë shumë për të dëshiruar, për të përmendur disa shembuj. Çfarë duhet bërë për këtë problem? Këtu e analizojmë.

 

Pse partneri im më lodh psikologjikisht?

Lodhja emocionale është një gjendje lodhjeje dhe rraskapitjeje mendore që lind kur jemi të ekspozuar ndaj stresit emocional të zgjatur. Me fjalë të thjeshta, do të pasqyrohej si: “Ndjehem sikur nuk mund të jap më shumë nga vetja”. Megjithëse ezaurimi zakonisht lidhet me vendin e punës, është gjithashtu e mundur që të ndodhë edhe në fusha të tjera të jetës, siç janë marrëdhëniet personale. Nëse partneri juaj është ai që ju streson, hapi i parë për ta zgjidhur atë është të identifikoni shkaqet. Le të shohim më të zakonshmet.

 

1.Komunikimi i keq

Duke mos ditur se si t’i shprehim ndjenjat dhe nevojat tona, si dhe të paaftë për të dëgjuar, prishin edhe marrëdhëniet më të forta. Ndoshta komunikimi i dështuar mbizotëron. Nëse bisedat duken si një qorrsokak, një fushë beteje ose, më keq akoma, inekzistente, së shpejti do të shfaqet siklet emocional.

 

2.Sjelljet jofunksionale

Një arsye tjetër që duhet të keni parasysh, nëse mendoni se partneri ju lodh psikologjikisht, janë qëndrimet apo dinamikat që në gjuhën e folur i quajmë “toksike”. Kjo mund të përfshijë xhelozi të tepruar, manipulim emocional, sjellje kontrolluese ose abuzive të çdo lloji.

 

3.Mungesa e mbështetjes emocionale

A prisni që partneri juaj t’ju mbështesë në momente të vështira, por në vend të kësaj ju merrni kritika ose indiferencë? Përballë këtij skenari, çdo person do të përfshihej në një ndjenjë të thellë vetmie dhe shkëputje emocionale. Nga ana tjetër, do të ndjeni se ai nuk ju vlerëson, nuk ju kupton dhe, në fund të fundit, do të përjetoni rraskapitje në nivel psikologjik.

 

4.Mungesa e hapësirës personale

Ndonjëherë, pas ndjenjës se partneri juaj ju lodh psikologjikisht, ekziston një çekuilibër midis jetës suaj së bashku dhe jetës tuaj individuale. Kjo lodhje do të tregonte se ju kaloni shumë kohë me të dhe duke i kushtuar kaq shumë energji marrëdhënies suaj përfundon duke neglizhuar nevojat, interesat dhe autonominë tuaj. A mendoni se ky mund të jetë rasti juaj?

 

5.Konflikte të pazgjidhura

Qoftë për shkak të mospërputhjeve në vizionet e jetës, ndryshimeve në dëshirën seksuale ose krizave të përsëritura, dështimi për të adresuar konfliktet mund të shkaktojë që barra emocionale të bëhet dërrmuese. Është si të mbani një çantë shpine plot shqetësime që nuk lehtësohen, duke gjeneruar nervozizëm dhe tension të vazhdueshëm.

 

6.Probleme individuale psikologjike të pazgjidhura

Stresi e ka origjinën jashtë ose brenda lidhjes. Çiftet kanë një ndikim të fortë në përvojat emocionale të njëri-tjetrit. Prandaj, nëse dikush merret me sfida psikologjike ose emocionale si ankthi, stresi ose depresioni, kjo do të ndikonte në dinamikën e marrëdhënies. Në këtë situatë, është thelbësore të kërkoni ndihmë profesionale.

 

Shenjat e rraskapitjes psikologjike në çift

Fatkeqësisht, stresi është i zakonshëm në jetën e përditshme. Për shkak të kësaj, është e vështirë të dallosh se nga vjen rraskapitja emocionale. A është një pasojë e punës së tepërt? A është për shkak të mungesës së pushimit? A rrjedh nga marrëdhënia? Është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje disa shenjave që do të zbulojnë se marrëdhënia romantike ndikon në mirëqenien tuaj psikologjike.

 

1.Diskutime të vazhdueshme – Nuk ka asgjë të keqe të kesh argumente herë pas here; në fakt, është e nevojshme dhe konstruktive. Por, kur konfliktet bëhen një konstante e përditshme dhe burojnë nga gjëra të parëndësishme, ka të ngjarë të jetë i pranishëm rraskapitja emocionale.

 

2.Humbja e dëshirës seksuale – A keni vënë re ndryshime në interesin tuaj seksual kohët e fundit? Nuk doni të bëni asgjë me idenë për të pasur takime intime me partnerin tuaj? Edhe pse ulja e dëshirës seksuale përfshin arsye të ndryshme, është e rëndësishme ta njohim atë si një simptomë të mundshme të këtij problemi.

 

3.Sëmundja e përgjithshme – Mungesa e energjisë ose motivimit, si dhe ankthi i përsëritur kur ndani së bashku, përfaqësojnë shenja se do të përjetoni djegie për shkak të kërkesave psikologjike të lidhjes suaj romantike.

 

4.Irritimi – A ju acaron sot ajo që u dashuruat në fillim? Nuk e shikon më me të njëjtat sy? A mendoni se nuk ka zgjidhje për problemet? Ndoshta është koha të pyesni veten nëse lidhja sjell akoma më shumë gëzim sesa vuajtje. Ndoshta po ndjeni se marrëdhënia nuk mund të mbahet më dhe kjo është një shenjë e qartë se partneri juaj po ju lodh psikologjikisht.

 

5.Mungesa e besimit – Nëse mendoni se ky person përfaqëson një kërcënim për mirëqenien tuaj emocionale, është një shenjë mjaft e dukshme. Kur përballeni me këtë konflikt, nuk duhet të anashkaloni faktin që mendoni se nuk vlerësoheni apo kujdeseni për ju nga personi që supozohet t’ju mbështesë.

 

Shumica e këtyre shenjave paraqesin, paralelisht, pasojat e ndjenjës se partneri juaj po ju lodh psikologjikisht. Përveç kësaj, lindin probleme me vetëvlerësimin, ndjenjat e konsumimit dhe zhgënjimit, si dhe probleme me shëndetin tuaj fizik dhe emocional. Ne shtojmë izolimin e mundshëm social, humbjen e interesit për aktivitetet që ju kanë pëlqyer më parë dhe vështirësitë në përqendrim.

Çfarë duhet të bëni me rraskapitjen emocionale në një çift?

Është thelbësore të mos mbyllni sytë ndaj kësaj situate, pasi nëse injorohet, ndjesia e rraskapitjes emocionale intensifikohet. Injorimi i problemeve nuk do t’i zgjidhë ato në mënyrë magjike. Pra , pasi të keni zbuluar origjinën e shqetësimit tuaj, këshillohet të merrni masa të tilla si në vijim.

 

1.Flisni sinqerisht për atë që ndjeni

Mos e nënvlerësoni fuqinë e një bisede të sinqertë . Shprehja e ndjenjave tuaja pa filtra do të hapte rrugë të reja mirëkuptimi. Mos lini asgjë në tubacion. Jeni të shqetësuar për mungesën e paqes mes jush? Shprehni atë. A ka pakënaqësi që ju hanë? Sillni ato në dritë. Sigurisht, sigurohuni që të ruani respektin dhe ndjeshmërinë në çdo kohë.

 

2.Vendosni kufijtë me këmbëngulje

Është e rëndësishme të mbroni mirëqenien tuaj dhe të komunikoni qartë se çfarë jeni të gatshëm të pranoni dhe çfarë nuk jeni. Nëse arsyet kryesore për rraskapitjen tuaj emocionale janë, për shembull, skenat e xhelozisë së tepërt nga ana e këtij personi, është thelbësore që të thoni mjaft është mjaft. Komunikimi i sigurt në një çift është thelbësor për të ruajtur harmoninë.

 

3.Gjeni zgjidhje së bashku

Është koha për të gjetur alternativa për të zgjidhur problemin. Mos harroni se ju jeni një ekip, jo kundërshtarë. Merrni parasysh të negocioni kompromise të ndërsjella, të vendosni rregulla të reja që nxisin qetësinë dhe respektin dhe të provoni qasje të ndryshme për të gjetur atë që funksionon për të dy.

 

A është koha për të thënë lamtumirë?

Kur arrini në pikën ku ndjeni se partneri juaj po ju kullon psikologjikisht, është thelbësore të vlerësoni gjendjen e marrëdhënies. Por, para se të merrni një vendim përfundimtar, ia vlen të eksploroni të gjitha opsionet në dispozicion. Terapia e çifteve, për shembull, mund të jetë një mjet shumë i vlefshëm në këtë proces. Tani, nëse pavarësisht përpjekjeve të përbashkëta dhe ndihmës profesionale, lidhja vazhdon si një burim shqetësimi, ndoshta është koha të mendoni të shkoni në rrugë të ndryshme. Në fund të fundit, e rëndësishme është që të dy të ndiheni rehat.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top