FB

June 6, 2022 | 10:00

Ndryshimet në zonat vizuale të trurit në foshnjëri paraprijnë diagnozën e autizmit

Foshnjat që u diagnostikuan me çrregullim të spektrit të autizmit (ASD) në moshën 24 muajshe kishin dallime në zonat e përpunimit vizual të trurit që ishin të dukshme në moshën 6 muajshe, sipas një studimi të financuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetit.

Studiuesit teorizuan se ndërprerja në përpunimin vizual mund të ndërhyjë në mënyrën se si foshnjat e shohin botën përreth tyre, duke ndryshuar mënyrën se si ata ndërveprojnë dhe mësojnë nga kujdestarët dhe mjedisi i tyre. Këto ndryshime të hershme mund të ndikojnë në zhvillimin e mëtejshëm të trurit dhe të luajnë një rol në simptomat e ASD.

Ndër 89 vëllezërit e motrat më të vegjël që zhvilluan ASD, ata vëllezërit e motrat e të cilëve kishin tipare të rënda ASD kishin vëllim dhe sipërfaqe më të madhe të trurit, i cili kontrollon të folurit, mendimin, emocionet, leximin, shkrimin dhe të mësuarit; sipërfaqe më e madhe në pjesën e korteksit vizual të rëndësishme për njohjen e objekteve; dhe lidhjet më pak të pjekura në splenium, i cili lidh korteksin vizual të majtë dhe të djathtë të trurit dhe luan një rol në vëmendjen vizuale.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi neurosciencenews.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top