Marrëdhënie

September 5, 2020 | 8:04

Nga Adelina Pjetra / Liria në çift… Çfarë është situationship dhe si ta përballoni?

Keni takuar një person të ri dhe duket se gjërat do të shkojnë mirë. Por, edhe pse keni vetëm pak kohë që njiheni, pyesni veten se ku po shkon kjo gjë, duke ju mbajtur zgjuar natën. Është një problem i zakonshëm, dhe për këtë, një situationship mund të ndihmojë në lehtësimin e saj. Po, çfarë është në vetvete një situationship?

Adelina Pjetra CEO - Mental Health Albania Psikologe \ BWRT & EMDR

Adelina Pjetra
CEO – Mental Health Albania
Psikologe \ BWRT & EMDR

Një situationship është ajo hapësirë midis një marrëdhënieje të përkushtuar dhe diçkaje që është më shumë se sa miqësi. Nga njëra anë, heqja e presionit të vënies së parametrave në atë se çfarë një marrëdhënie është, dhe nuk mund të jetë falas për sa kohë që të dy palët janë në rregull me lënien e gjërave të hapura. Nga ana tjetër, të mos dish se ku ti qëndron, mund të jetë e dëmshme, veçanërisht nëse njëra palë dëshiron më shumë angazhim. Kjo paqartësi shpesh e çon një person në ndjenja pasigurie, ankthi, zhgënjimi, pakënaqësie, të pafuqishëm, dhe ndonjëherë edhe në depresion.

Shumica e klientëve të mi (dhe njerëzve në përgjithësi) bëhen të fiksuar në një marrëdhënie të re si një pikë qendrore e jetës së tyre. Kjo rrit shqetësimet që çojnë në shumë net pa gjumë dhe në një presion të panevojshëm. Të heqësh këtë pyetje të përafërt që keni në mendje, nga tryeza juaj e bisedimeve, mund t’ju ndihmojë të keni më shumë kujdes se si të ndiheni në të vërtetë.

Situationships lehtësojnë presionet tradicionale të lidhura me fillimin e një marrëdhënieje. Kjo zbutje e ankthit dhe pritshmërive mund ta ndihmojë një çift të rritet më afër njëri-tjetrit pa hamendësuar se në cilin pozicion është secili partner. Ndërsa ekspertët thonë se situationships mund të kenë përfitimet e tyre të përkohshme. Ato mund të lëvizin shpejt në territor të dëmshëm nëse njëri partner fillon të dëshirojë më shumë. 

Kur të dy individët nuk janë në sinkron me natyrën e situatës, zemërimi dhe pakënaqësia mund të lindin me kalimin e kohës. Kjo mund të shfaqet në sjellje toksike, të tilla si veprime pasive-agresive, shpërthime zemërimi dhe komunikim toksik. Për të mos përmendur se, të bësh përpara prej një situationship mund të rezultojë me ndjenja të pazgjidhura, pasi me të nuk ka asgjë për të ndërprerë teknikisht. Dhe në varësi të sa kohë zgjat ky situationship, të dalësh në një përfundim pa arritur asnjëherë ndonjë lloj angazhimi, mund të jetë e vështirë për t’u përpunuar.

Një ndjenjë e thellë pendimi mund të vijë nga shpenzimi i kohës tuaj, nganjëherë muaj apo vite, në një marrëdhënie që është e ndenjur. Shumë njerëz ankohen se kanë investuar shumë kohë, përpjekje, dhe madje edhe para në situationships që dëshmuan të ishin të pafrytshme.

A jeni në një situationship? Kërkoni për shenjat!

Në një skenar miqësi me përfitime, takimet sporadike janë pjesë e peisazhit. Por për shkak të mungesës së parametrave të vendosur, situatat në përgjithësi do të ndjehen si jo konsistente dhe të paqëndrueshme. Disa shenja të tjera përfshijnë:

Mungesa e planeve. Përpjekjet për të bërë plane paraprakisht, zakonisht plotësohen me një përgjigje të paqartë për shkak të mungesës së angazhimit. Lidhjet shpesh janë të shkëputura dhe bazohen në marrëdhënie seksuale ose “po shoqërohemi”. Këtu mund të ketë një nënkuptim që datat janë oportuniste dhe për shkak të njërit ose të dy partnerëve që nuk kanë asgjë tjetër për të bërë.

Biseda që kanë tendencë të jenë sipërfaqësore dhe shpesh me natyrë seksuale. Partnerët mund të ekzistojnë në situationships për vite me radhë pa u njohur me të vërtetë me njëri-tjetrin përtej bisedave të nivelit sipërfaqësor që i përkasin kënaqësisë së tyre të menjëhershme.

Nuk keni takuar miqtë e tyre ose anëtarët e familjes. Marrëdhënia nuk evoluon kurrë kur të dy jeni duke kaluar kohë së bashku në mënyrë sporadike dhe si e tillë, nuk jeni faktorizuar në planet e partnerit tuaj me miqtë ose familjen.

Nuk ka asnjë bisedë për atë që do të vijë më pas. Planet për të ardhmen nuk diskutohen, sepse mund të mos jeni pjesë e jetës afatgjatë të personit tjetër. Përpjekjet për të fituar qartësi se kur do të ndodhë kjo, do të përmbushen me paqartësi.

Çfarë duhet të bëni nëse jeni në situationship?

Shpesh, situationships fillojnë sepse njëra ose të dy palët nuk janë të sigurtë nëse duan apo jo diçka më serioze, ose për shkak të mungesës së opsioneve më të mira. Në disa raste, është thjesht ndjekja, të ndjehesh i vetmuar, ose e kundërta, mbushja e një boshllëku, e cila stimulon një interes në marrëdhënie. Pra, para se të bëni ndonjë gjë tjetër, pyesni veten me ndershmëri: A është ky person dikush me të cilin vërtet do të dëshironit të ishit në një lidhje të përkushtuar nëse do të ishte një opsion?

Nëse personi është me të vërtetë dikush që besoni se do të ishte një partner i mrekullueshëm romantik, sugjeroj të bëni një bisedë serioze, të ndershme me personin për dëshirën tuaj për një angazhim. Lini mënjanë kohën për të biseduar në një vend të qetë dhe që është pa shpërqendrime. Kur flisni me personin, flisni thjesht dhe drejtpërdrejt për mënyrën se si ndiheni dhe çfarë dëshironi. Për shembull, ‘Jam ndjerë e hutuar se ku qëndrojnë gjërat me ne. Patjetër që kam ndjenja të forta për ty dhe dua ta thelloj marrëdhënien tonë. Është e rëndësishme për mua të di se si ndihesh ti. Shpresoj se mund të ecim përpara së bashku’.

Po nëse personi nuk është i gatshëm të lëvizë në një territor më serioz? Ju duhet të gjeni mundësi për ta parë këtë situatë si një përvojë mësimi. Është e rëndësishme të përpunohen uljet dhe ngritjet e kësaj situationship pa faj ose gjykim. A kishte aty flamuj të kuq që nuk i morët parasysh? A jeni prirur të bini dakort gjatë gjithë situationship për më pak se sa keni dashur apo keni nevojë? Gërmimi në këto pyetje mund të ndihmojë në informimin e asaj që dëshironi nga marrëdhënia tjetër juaja, e cila do t’ju ndihmojë të shmangni rënien në një situatë tjetër që nuk ju shërben.

 

 

Botuar në Revistën “Psikologjia”, Nr. 149

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top