FB

January 31, 2023 | 9:17

Pareidolia / Pse truri ynë sheh fytyra kudo?

Pareidolia është të shohësh kuptim në një objekt, model ose formë kur nuk ka asnjë.Paridolia e fytyrës është përvoja e zakonshme e shikimit të fytyrave në hënë, në re apo edhe në një liqen të parë nga hapësira.

Paridolia e fytyrës është aq e fortë sa që edhe modelet e paqarta të hijeve mund të duken se përmbajnë fytyra, siç janë fotografitë e rajonit të Marsit të quajtur Cydonia. Ndërsa shikimi i fytyrave në të gjitha llojet e objekteve dikur mendohej si një shenjë e psikozës ose një lloj çrregullimi, në ditët e sotme pareidolia shihet si një pjesë normale e përvojës njerëzore.

Arsyeja për pareidolinë e fytyrës është se truri interpreton fytyrat iluzore duke përdorur të njëjtat procese njohëse që identifikojnë fytyrat e vërteta njerëzore. Me fjalë të tjera, truri automatikisht ‘kërkon’ fytyra kudo.

Profesor David Alais, autori i parë i studimit, tha se:

“Nga një perspektivë evolucionare, duket se përfitimi i mungesës së një fytyre është shumë më i madh se gabimet kur objektet e pajetë shihen si fytyra.

Ka një përfitim të madh në zbulimin e shpejtë të fytyrave, por sistemi luan ‘shpejt dhe lirshëm’ duke aplikuar një shabllon të papërpunuar me dy sy mbi hundë dhe gojë. Shumë gjëra mund ta kënaqin atë pamje dhe kështu të shkaktojnë një përgjigje për zbulimin e fytyrës.

Pareidolia dhe shprehjet e fytyrës

Truri ynë ka qarqe të specializuara të ‘njohjes së fytyrës’, të cilat jo fytyrat gjithashtu përpunohen automatikisht. Kjo është arsyeja pse ne shohim edhe shprehjet e fytyrës në objektet e pajetë. Dhe, si krijesa shoqërore, ne kërkojmë kuptim në ato fytyra.

Retë, hëna, Marsi apo një shkëmb nuk fshehin vetëm një fytyrë njerëzore, por ne gjithashtu shohim lumturi, trishtim ose të qeshura në to, tha profesor Alais:

“Fytyrat e Pareidolisë nuk hidhen poshtë si zbulime të rreme, por i nënshtrohen analizës së shprehjeve të fytyrës në të njëjtën mënyrë si fytyrat reale. Duhet të lexojmë identitetin e fytyrës dhe të dallojmë shprehjen e saj për të kuptuar të tjerët rreth nesh.”

 

 

 

Burimi / Spring.org.uk

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top