FB

November 26, 2021 | 8:10

Përpara se të përgojoni, viheni veten në lëkurën e tjetrit se si do të ndiheshit! / Si t’i ndaloni thashethemet për miqtë?

 

Ai sekret apo informacion rreth mikut tuaj, ju rrotullohet në kokë, duke ju lutur që t’ua zbuloni të gjithë miqve tuaj? Ndjeni nevojën për të bërë thashetheme për të tjerët, për t’u dukur shakaxhi i grupit apo për t’u bërë më interesant? Mund të duket si një ide e mirë në fillim, ajo për t’i dhënë shokut tuaj një moment të sikletshëm, duke i treguar një histori qesharake, por ai nuk do të mendojë në të njëjtën mënyrë… Në fakt, mund të vërë në dyshim besnikërinë dhe mungesën tuaj të taktit.

Nëse bëni thashetheme për miqtë tuaj, mendoni se si mund t’i bëni ata të ndihen. Përpara se të zbuloni një informacion tjetër të sikletshëm ose një tjetër sekret, ndaloni dhe mendoni për atë që po bëni. Pastaj bëni një marrëveshje me veten, duke u zotuar se do të ndaloni përgjithmonë thashethemet për miqtë tuaj!

3

Hapi 1

Eksploroni arsyet që, sipas teje, qëndrojnë pas nevojës tuaj për të folur keq me miqtë tuaj ose për të zbuluar thashetheme rreth tyre.

Ndoshta ju mendoni se është një argëtim i pafajshëm dhe ndoshta ndiheni paksa të përfshirë në atë informacion, sepse është për mikun tënd, në fund të fundit. Ose ndoshta mendoni se zbulimi i sekreteve të mikut tuaj ose disa nga momentet e tij më të sikletshme gjatë një bisede, është argëtuese dhe ju shpëton nga detyrimi për të thënë diçka të ngjashme për veten tuaj. Apo ndoshta nuk jeni të kënaqur me jetën tuaj tani dhe talleni me fatin e keq të të tjerëve për t’u ndjerë më mirë? Cilido qoftë motivimi që ju shtyn të keni një gojë të madhe, do t’ju duhet të përpiqeni të gjeni motivimin që ju bën të besoni se do të shkojë mirë të flisni keq për miqtë tuaj, në mënyrë që të dini se si të hiqni dorë. Konsideroni se cila nga arsyet e mëposhtme është më e mira për ju:

0

Pasiguria: Njerëzit që nuk janë të kënaqur me veten e tyre, shpesh heqin dorë për t’u ndjerë më mirë. Dhe, për fat të keq, të tjerët shpesh mund të përfshijnë edhe njerëz të afërt, botën e brendshme të të cilëve ju e njihni më mirë nga të gjitha, thjesht sepse nuk ndiheni mjaftueshëm të sigurt për të gjetur tema më pak personale të bisedës me njerëz që ju frikësojnë ose ju bëjnë të ndiheni të dërrmuar.

Mërzia: A mendoni se jeta juaj është e mërzitshme dhe pa stimuj? Heqja e rrobave të ndotura të një personi tjetër mund ta gjallërojë pak bisedën. Sidoqoftë, kjo tregon mungesë kreativiteti në bisedë, kështu që të kënaqesh me zbulimin e informacionit nga një mik është jobesnike.

Hakmarrja: Mund të jeni të zemëruar me një mik dhe mendoni se mënyra e vetme për t’u hakmarrë është të bëni thashetheme për të, pavarësisht nëse keni folur tashmë për këtë çështje me të apo jo. Hakmarrja është gjithmonë një përvojë negative kur përdoret si motivim për të bërë diçka. Demonstron mungesë respekti për veten dhe të tjerët, vetëkontroll dhe përgjegjësi për veprimet e veta. Një mik nuk do ta meritonte kurrë të mashtronte veten vetëm sepse je i zemëruar me të.

Mbrojtja: Ju mund të ndiheni të tradhtuar dhe dëshironi të paralajmëroni të tjerët në rrethin tuaj për “rrezikun” që ky person përfaqëson në jetën e tyre. Kini parasysh se shpesh ndiheni viktima të miqësisë suaj për gjëra të vogla, si egoizmi, të cilat në të vërtetë nuk janë rrezik për askënd. Nëse është kështu, lërini miqtë tuaj të krijojnë mendimin e tyre pa u ndërhyrë.

Humori: Në këto kohë sarkastike, ku shikon reality show dhe seriale ku njerëzit shajnë njëri-tjetrin sikur të mos ishte asgjë, disa njerëz binden se është kënaqësi të bësh komente të pandershme pas shpinës së miqve. Fatkeqësisht për “modelet” televizive të mbushura me ajër, kjo nuk është aspak argëtuese dhe kopjimi i tyre do të thotë të dërgosh trurin me pushime. Humori nuk i nënshtrohet vetëkënaqësisë, talljes apo thashethemeve. Nëse ndodh, nuk është humor, është skandalizëm.

 

Hapi 2

Merrni parasysh llojin e dëmit që po bëni.

Ndaluni për një moment dhe mendoni përsëri për fjalët që sapo thatë, çfarë lloj dëmi po i bëni atij personi? Vendoseni veten në vendin e mikut tuaj dhe mendoni se si do të ndiheshit nëse gjërat që sapo thatë, miku juaj do të thoshte për ju. Papritur nuk është më aq qesharake, apo jo? Miku juaj mund të lëndohet nga ato thashetheme, sekrete ose portretizime negative për jetën e tyre, në një ose më shumë nga mënyrat e mëposhtme:

01

Reputacioni personal: Thashethemet për një person tjetër, pavarësisht nëse janë të vërteta apo jo, mund të prishin reputacionin e një personi në mënyrë të pariparueshme, veçanërisht nëse burimi është një person shumë i afërt me të. Mendoni nëse thashethemet tuaja po shkatërrojnë potencialisht reputacionin e mikut tuaj. Nëse po, pse mendoni se duhet të denigroni një mik të tillë? Nëse jeni duke bërë thashetheme për hakmarrje, dijeni se kjo nuk është mënyra për të zgjidhur konfliktet. Nëse nuk mund të mendoni për ndonjë gjë më të mirë ose dëshironi të dukeni më mirë duke e bërë mikun tuaj të paguajë për të, atëherë është koha të mos ndjeni keqardhje dhe të filloni të kuptoni se ajo që po bëni është me të vërtetë duke lënduar dikë.

Reputacioni në vendin e punës: A po e dëmtoni mënyrën se si shoku juaj mbështet veten nga kënaqësia personale apo xhelozia? Mendoni se çfarë mund të bëjnë fjalët tuaja për sigurinë financiare të mikut tuaj dhe perspektivat e punës. Mendoni se si thashethemet tuaja mund të ndikojnë jo vetëm te miku juaj, por edhe në familjen dhe kolegët e tij.

Reputacioni familjar: Edhe pse mund të jeni duke folur për mikun tuaj, fjalët tuaja mund ta lëndojnë atë ose familjen e tij, përfshirë fëmijët e tij. Anëtarët e familjes janë të pafajshëm dhe nuk duhet të lëndohen nga fjalët tuaja.

 

Hapi 3

Mësoni të komunikoni në mënyrë inteligjente.

Mësoni ndryshimin midis thashethemeve të rrezikshme, zhurmave me miqtë dhe zbulimeve të informacionit për një mik. Në disa raste, ju mund të ndani informacione pa e kuptuar se shoku juaj mund të dëshirojë që ai të mbahet i fshehtë edhe pak më gjatë. Ose thjesht mund të lëshoni avull duke thënë se keni pasur një debat me një mik të ngushtë, pa menduar shumë se si njerëzit jashtë rrethit të ngushtë të miqve mund ta marrin historinë. Njohja e ndryshimit midis thashethemeve pa dallim për një mik dhe shkëmbimit të informacionit është shumë e rëndësishme:

02

Shfryrja: Të gjithë kemi nevojë të shfryhemi, dhe nëse keni pasur një debat me një mik, do të dëshironit të dëgjoni mendimin e dikujt tjetër për të ndihmuar në adresimin e çështjes. Të flasësh me një person të besuar, të cilin me siguri e dini se nuk do t’u zbulojë asnjë informacion të tjerëve është shumë shpesh një gjë e mirë. Ta nxjerrësh jashtë mund t’ju ndihmojë t’i kuptoni gjërat më mirë dhe mund t’ju ndihmojë të zgjidhni konfliktin me mikun tuaj. Shmangni të thoni gjëra të tmerrshme ose t’u jepni emra miqve tuaj. Megjithatë, vazhdimi i të qenit i hapur me njerëz të ndryshëm, mund t’ju çojë në territorin e thashethemeve.

Thashethem/thashetheme për një mik: Përdorimi i informacionit që nuk ka të bëjë me ju (dhe në disa raste është rreptësisht konfidencial) për t’u përfshirë në biseda me njerëz të tjerë konsiderohet si thashethem.

Informoni dikë: Për shembull, nëse një shok i ngushtë ka lindur një fëmijë, t’u thuash shumë njerëzve nuk është thashethem, për sa kohë që shoku të lejon t’u tregosh të gjithëve. Nga ana tjetër, nëse ajo ka kaluar tre aborte spontane radhazi dhe nuk dëshiron t’i bëjë të ditur askujt që është shtatzënë derisa të sigurohet se shtatzënia mund të përfundojë, të thuash diçka pa lejen e saj është thashethem.

 

Hapi 4

Përballuni me situatën!

Pyete veten se çfarë do të thotë për ty thashethemi për të tjerët. Merrni parasysh figurën që merrni, kur bëni thashetheme për miqtë pas krahëve. Miqtë për të cilët keni përfolur, me shumë mundësi nuk do t’ju besojnë më dhe nuk do t’ju zbulojnë informacione personale në të ardhmen; ata madje mund të largohen nga ju. Mund të dukeni të pasigurt, madje edhe të inatosur, nëse jeni thashethemexhi. Ju mund të humbni më shumë se miqtë për të cilët keni përfolur, sepse të gjithë njerëzit e tjerë mund të mendojnë se nuk jeni dikush tek i cili mund të mbështeten. Kur mendoni se jeni duke thashethemuar për një mik, mendoni se sa negativë ju bën të dukeni dhe sa shumë njerëzit që ju dëgjojnë mund të mendojnë dy herë përpara se t’ju besojnë.

03

Bëni një përpjekje serioze për ta vënë veten në vendin e shokut tuaj gjatë një debati. A do të të pëlqente nëse njerëzit do të përgojonin apo përgojojnë për ty? A e dini se çfarë mendojnë miqtë tuaj për ju? Përpara se të hapni gojën për të treguar një thashethem, provoni të vendosni emrin tuaj në fjalinë që do të thoni, si p.sh. “O Zot, nuk mund ta besoj se (emri) është në dosje për sekuestrim!” Dëshironi që të gjithë ta dinë se jeni në dosje për sekuestrim? Nëse kjo ju bën të ndiheni në siklet, mendoni se çfarë mund të ndjejë miku juaj. Ndoshta është e njëjta ndjenjë.

 

Hapi 5

Rikuperoni veten.

Distancohuni mendërisht ose fizikisht nga një bisedë që bëhet shumë e mbushur me thashetheme, për të shmangur “rënien” në lojën e thashethemeve apo teknikën e socializimit për demoralizim. Një nga mënyrat më të mira për të ndaluar thashethemet për njerëzit është të largoheni nga çdo bisedë ku kjo është tema kryesore. Për shembull, nëse jeni në një grup miqsh dhe një shoqe është caktuar të flasë për biznesin e saj, mos i shtoni asnjë informacion tjetër asaj që dëgjoni. Mund t’i lini të tjerët të vazhdojnë të flasin, ose mund të thoni se është e papërshtatshme të flitet për dikë që nuk është aty për të mbrojtur veten. Sigurisht, duhet ta bëni me takt, pa ofenduar pjesëmarrësit e tjerë në bisedë!

04

Mos spekuloni me askënd: Ju mund të vdisni të zhyteni në një bisedë edhe nëse nuk keni ndonjë informacion, por duhet të përmbaheni. Mos bëni asnjë spekulim, thjesht refuzoni të merrni pjesë në ndonjë bisedë tabloid.

Mundohuni ta largoni bisedën nga thashethemet: Kthejeni bisedën në atë që po ndodh në jetën e të pranishmëve ose krijoni një temë të re bisede.

Largohu nëse nuk mund ta kontrollosh veten: Më mirë të largohesh fizikisht nga diskutimi sesa të zhytesh në të dhe të kontribuosh. Nëse miqtë tuaj ju kërkojnë një mendim, thjesht thoni, “Unë me të vërtetë nuk e di” dhe harrojeni atë.

 

Hapi 6

Përmirësoni faktorin e respektit.

Nëse i keni përdorur ndonjëherë thashethemet për miqtë si mbështetje sociale, është koha të zgjoheni nga kjo arratisje disociuese. Çfarëdo që ju çoi në thashetheme për miqtë tuaj mund të prishet, duke mësuar të respektoni më shumë veten dhe të tjerët. Në veçanti, nëse keni përdorur thashethemet për t’u dukur më mirë se dikush ose për t’u pranuar nga shoqëria, është koha që të kuptoni nëse preferoni të dukeni popullor ndaj një grupi të huajsh apo të ndiheni besnikë ndaj miqve tuaj, një burim i jashtëzakonshëm mbështetje, besnikëri dhe besim në jetën tuaj.

05

Ndihmojeni veten të shëroni traumat e së kaluarës që mund t’ju kenë çuar në këtë zakon të pashëndetshëm, duke hequr dorë nga çështjet e vjetra, duke falur gabimet që të tjerët kanë bërë ndaj jush dhe duke falur veten për përfshirjen në këtë ves mijëravjeçar të qenieve njerëzore. Falja do t’ju ndihmojë t’i zgjidhni të gjitha problemet e pazgjidhura.

Premtojini vetes se nuk do ta përsërisni më këtë sjellje dhe se do ta vini re nëse po filloni ta bëni sërish dhe do të ndaloni menjëherë. Është vërtet e lehtë të kontrollosh veten kur bëhet fjalë për thashetheme.

Mbani mend se miqësia është një burim shërimi dhe rigjenerimi: Në vend që të largoheni prej tij, kthehuni tek ajo dhe qëndroni besnik.

Gjeni mënyra më konstruktive për të komunikuar me njerëzit në situata sociale që ju bëjnë të ndiheni të pakëndshëm ose të pavend. Nëse aftësitë tuaja të komunikimit kanë nevojë për një nxitje, mësoni mënyra për të gjetur tema më të mira të bisedës. Nëse keni shumë nerva në publik, mësoni të përballeni më mirë duke rritur vetëbesimin tuaj. Nëse keni fobi sociale, merrni ndihmë për ta kapërcyer atë. Thashethemet kundër miqve nuk janë kurrë diçka që mund ta përdorni në vend që të përmirësoni veten.

 

Hapi 7

Kërkojini falje miqve tuaj nëse është e nevojshme.

Nëse miku juaj merr vesh se e keni përfolur, jini të fortë dhe kërkoni falje. Nuk ka rëndësi nëse ai i pranon apo jo, ju duhet ta ndaloni këtë sjellje dhe të vazhdoni më tej, dhe ky është një gjest i rëndësishëm dhe kuptimplot për t’u bërë.

06

Shmangni justifikimet: Thjesht shpjegoni se keni rënë në zakonin e thashethemeve dhe kuptoni se kjo është sjellje e keqe dhe se ju dhemb. Thuaj se ke marrë një vendim të ndalosh thashethemet ose të ndash ende të dhënat personale të miqve pa lejen e tyre.

 

Hapi 8

Përkushtohuni që tani e tutje që të flisni vetëm mirë për miqtë tuaj.

Kujtoni dhe respektoni një thënie të lashtë, “Ndajini të gjithë njerëzit në dy grupe: miqtë dhe të huajt. Ju i doni shumë miqtë për të folur për ta, dhe të huajt shumë pak.”

07

Këshilla

Nënat e dinë mirë këtë kur thonë: “nëse nuk mund të thuash diçka të bukur, atëherë mos thuaj asgjë”.

Mendoni për atë që dëshironi të thoni, para se ta thoni, sepse mund të ketë pasoja edhe për ju. Ashtu siç thotë ajo shprehja e vjetër, “kur bie zilja nuk ka kthim prapa”, nuk mund të ktheheni pasi të keni thënë diçka të pakëndshme. Edhe nëse është një gabim i mirëbesimit. Nëse dikush ka bërë një budallallëk, konsideroni se ata menduan se kishin arsye të mira për ta bërë atë.

Mundohuni të kuptoni pse keni probleme me besimin: Thashethemet për dikë do të thotë të thyesh besimin e tij, vazhdimisht. Pse mendoni se është në rregull ta bëni këtë dhe çfarë mund të bëni për të ndërtuar besimin në vend që ta shkatërroni atë?

Sa më shumë që përgojoni diçka, aq më shumë informacioni shtrembërohet, ndonjëherë duke shkuar përtej së vërtetës. Mund të jetë parakushti për të treguar një histori të mirë, por, për fat të keq, balta e ka zakon të ngjitet, kështu që sado të mëdha të tingëllojnë këto thashetheme për një person me një perspektivë objektive, ata që janë në këtë ves i marrin të gjitha në qafë gjithashtu shumë, fjalë për fjalë.

Mësojini fëmijët tuaj të mos bëjnë thashetheme, më pas vendosni modelin e tyre.

 

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi wikihow.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top