FB

May 20, 2022 | 8:15

Pesë aftësitë që krijohen para lindjes

Psikologët dhe mjekët kanë qenë prej kohësh të interesuar për llojet e aftësive që krijohen para lindjes. Hulumtimi i tyre ka nënkuptuar se për disa dekada tani, ajo që ndodh brenda barkut të nënës gjatë zhvillimit të fetusit ka pushuar, të paktën pjesërisht.

tomography-analyzed-birth-lifestyle-concept-pregnant-young-woman-showing-ultrasound-over-own-belly-growth-baby-sex-212040861

Shtatzënia: një periudhë e të mësuarit dhe lidhjes emocionale

Rrahjet e zemrës së nënës dhe zhurma e zorrëve të saj janë tingujt e parë që dëgjon fëmija. Megjithatë, fëmija dhe nëna nuk janë të lidhur vetëm nëpërmjet shqisave. Në fakt, kur një grua shtatzënë qesh me të madhe ose zemërohet dhe enët e gjakut ngushtohen, fëmija i saj përjeton diçka të ngjashme. Kjo për shkak se ata janë të lidhur me të përmes placentës dhe kordonit të kërthizës.

Aftësitë që krijohen para lindjes

Hulumtimi mbi njohjen neonatale është një zhvillim vërtet i fundit në krahasim me historinë e gjatë të kërkimit mbi sjelljen e foshnjave. Megjithatë, gjashtëdhjetë vitet e fundit kanë dhënë shumë prova për aftësitë e shumta të foshnjave.

1. Ata i kushtojnë vëmendje tingujve të figurave të tyre të lidhjes

Të porsalindurit mund të njohin zërat dhe meloditë e njohura. Në fakt, në fund të shtatzënisë, ata tashmë i kushtojnë vëmendje tingujve që dëgjojnë. Si e dimë? Kjo është falë avancimit të teknikave të tilla si ultrazërit.

2. Ata mund të njohin zërat e nënave të tyre

Në eksperimentet e kryera vetëm 12 orë pas lindjes, studiuesit u prezantuan foshnjave me riprodhime audio të së njëjtës histori. Njërin e ka transmetuar një i huaj dhe tjetri nga nëna e tyre.

3. Ata janë në gjendje të njohin meloditë

Në një studim, studiuesit u kërkuan grave shtatzëna të dëgjonin disa herë në ditë regjistrimet e këngës “Twinkle, Twinkle, Little Star”. Menjëherë pas lindjes, studiuesit i kënduan këngën foshnjave dhe matën aktivitetin elektrik në trurin e të porsalindurve.

4. Ata mund të zgjedhin fjalë individuale nga një rrjedhë fjalimi

Në një studim të fundit duke përdorur teknologjinë e imazhit të trurit, studiuesit zbuluan se foshnjat tre-ditore ishin në gjendje të zgjidhnin fjalë individuale nga një rrjedhë e vazhdueshme e të folurit (Flo et al 2019).

5. Ata përpiqen të deshifrojnë botën vizuale

Foshnjat e vogla nuk mund të shohin shumë mirë. Në të vërtetë, shikimi i tyre është i paqartë dhe ata nuk kanë zhvilluar ende perceptim të mirë të thellësisë. Megjithatë, të porsalindurit janë jashtëzakonisht të interesuar për stimujt vizualë, veçanërisht pamjet që sugjerojnë lëvizjen e një gjallese.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi exploringyourmind.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top