FB

May 20, 2022 | 7:45

Waldorf dhe Montessori, 2 metoda alternative pedagogjike

 

Nëse ka një gjë që karakterizon metodat psikologjike Waldorf dhe Montessori, është se të dyja refuzojnë arsimin formal në mënyrën se si ne e njohim atë. Këto janë dy alternativa për një mësimdhënie të strukturuar që imponon modele të rrepta arsimore. Njohja e secilit prej këtyre propozimeve duhet të ballafaqohet me historinë dhe kontekstin. Sot do të përpiqemi t’ju japim disa informacione rreth tij dhe më pas t’i ilustrojmë shkurtimisht parimet e zhvillimit evolucionar sipas metodave Montessori dhe Waldorf.

Secili prej dy propozimeve ka objektiv të qartë përmirësimin e arsimit dhe rrjedhimisht, zhvillimin social dhe njerëzor. Duke u nisur nga kjo bazë, le të vëzhgojmë me kujdes këto dy metoda pedagogjike:

Pedagogjia Waldorf

Kjo shkollë u themelua në vitin 1919 nga filozofi Rudolf Steiner, i cili u bë drejtor i fabrikës së cigareve Waldorf Astoria. Ai ishte shumë i interesuar për ekselencën në edukimin e punonjësve të tij. Edukimi i të rinjve zhvillohet në tre faza nga shtatë vjet secila.

Nga mosha 0 deri në 7 vjeç: në këtë fazë të parë, mësimi bazohet në imitim dhe vihet në lojë nëpërmjet përvojave shqisore: brumoset buka, bluhet gruri, lyhet me bojëra uji, bëhen vepra artizanale etj.

Nga 7 deri në 14 vjeç: në këtë fazë të dytë, imagjinata dhe arti forcohen nga këndvështrime të ndryshme me aktivitete të ndryshme: prerje, lojëra didaktike, qepje, muzikë, not, atletikë etj.

Nga 14 deri në 21 vjeç: ju mësoni falë etjes për të njohur realitetin dhe të vërtetën. Inkurajohet të menduarit autonom dhe kërkimi i thelbësores dhe kryhen aktivitete si qepja e makinës, tezgjah, zejtaria e metalit, restaurimi, kinemaja, elektronika etj.

Kjo metodë përdor aspektet shpirtërore të zhvillimit evolucionar dhe rrit ekspresivitetin artistik të secilit person në individualitetin e tij ose të saj në një mënyrë komplekse dhe tërësore. Ai dëshiron të përballet me rritjen e personit duke rritur çdo potencial të tij.

Në të gjithë botën ka shkolla që e kanë adoptuar këtë metodë dhe për kuriozitet duam t’ju themi se aty kanë studiuar edhe njerëz të famshëm si Jennifer Aniston apo Sandra Bullock. Përshkrimi ynë i përgjithshëm i kësaj metode përfundon këtu. Duhet thënë se filozofia Waldorf është ezoterike, prandaj bie ndesh me pjesën shkencore që kërkon dëshmi empirike nga metodat pedagogjike.

Pedagogjia Montessori, edukimi i fëmijëve me gëzim

Aktualisht, pedagogjia Montessori është ndër më të përhapurat dhe më të praktikuarat në fushën e arsimit. Midis fundit të shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe fillimit të shekullit të njëzetë, edukatorja italiane Maria Montessori konceptoi një metodë pedagogjike duke u nisur nga ideja se një fëmijë duhet të zhvillojë lirisht aftësitë e tij.

Me fjalë të tjera, nuk do të jetë i rrituri ai që drejton veprimtarinë e fëmijës, por fëmija që përshtat mjedisin e tij me nivelin e tij të zhvillimit dhe interesave të tij të të mësuarit. Kjo metodë propozon një zhvillim të hapur në një mjedis të strukturuar integralisht.

Zbulimi i botës dhe aftësitë e dikujt përmirësohen me materiale të specializuara. Ka periudha të ndjeshme, momente evolucionare me potencial të madh neuro-emocional, në të cilat edukimi është themelor. Në fakt, është thelbësore që, nga mosha 0 deri në 11 vjeç, fëmijët të eksplorojnë botën e tyre në mënyrë sa më autonome.

Në këtë drejtim, mund të flasim për krijimin e mikrokozmoseve ose mikrobotëve. Krijohet një mjedis thjesht fëmijëror: mobilje me madhësi për fëmijë, lodra që rrisin eksplorimin dhe fleksibilitetin njohës, etj.

Në metodën Montessori, vëmendja e prindërve, pjesëmarrja aktive në procesin e të mësuarit të fëmijëve në harmoni me periudhat e ndjeshme dhe krijimi i një universi të bazuar në dashuri dhe respekt për ritmet individuale të fëmijërisë janë thelbësore. Megjithatë, më shumë se një metodë pedagogjike, ajo e Montessorit është një model edukativ.

 

 

Burimi / https://lamenteemeravigliosa.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top