FB

February 23, 2024 | 6:17

Posta / Jam detar, kam nevojë për ndihmë psikologjike

Përshëndetje! Jam detar, prej 11 vjetësh punoj në bordin e anijeve. Në periudhën kur mbarova shkollën, zgjodha këtë rrugë, por sot e kësaj dite, i martuar dhe me një vajzë që sapo ka ardhur në jetë, gjithmonë ndjej një dhimbje të thellë në trup, e cila zgjat me javë të tëra, duke alternuar me momente shpërqendrimi për shkak të punës me të tjerët, vetmisë së thellë. Nuk mund të mësohem me idenë për ta lënë gruan time dhe së fundmi edhe vajzën tonë…

Shpesh mendoj të heq dorë nga gjithçka, por në fakt nuk di të bëj asgjë tjetër në jetë përveç lundrimit. Gjithmonë ndihem i lodhur brenda… Kërkoj shpërqendrime në filma, muzikë por asgjë. A ka ndonjë metodë për ta parë jetën me më shumë shpresë dhe për ta parë gotën si “gjysmë të mbushur” dhe jo gjithmonë “gjysmë bosh?”

detar

Përgjigje: Përshëndetje! Është e rëndësishme të kuptojmë se ndihma psikologjike mund të jetë e nevojshme kur ndjeheni në një situatë të vështirë dhe nuk arrini të ndalni ndjenjat negative dhe stresin që po përjetoni.

Si një detar me përvojë të gjatë, ju keni përjetuar sfida të mëdha dhe përpjekjet që kjo profesion ka. Megjithatë, është e kuptueshme që kjo mund të sjellë lodhje dhe stres të vazhdueshëm, sidomos kur ndjeni mungesën e afërsisë me familjen tuaj dhe një ndjenjë të përhershme të vetmisë.

Nëse kërkoni mënyra për të parë jetën me më shumë shpresë dhe për të shikuar gotën si “gjysmë të mbushur”, këshilloj të konsultoheni me një profesionist të shëndetit mendor, si një psikolog ose psikoterapist. Ata kanë aftësinë për të ofruar mbështetje dhe strategji për menaxhimin e stresit dhe ndjenjave të rënda.

Një terapist ju mund të ndihmojë të identifikoni burimet e kësaj lodhjeje dhe stresi, dhe të zhvillojë mënyra efektive për t’i përballuar ato. Gjithashtu, ata mund të ndihmojnë në zbulimin e mënyrave për të ndërtuar lidhje më të fortë me familjen tuaj dhe për të menaxhuar më mirë ndarjen midis jetës personale dhe profesionale.

Nëse nuk jeni i sigurtë se ku të gjeni një profesionist të shëndetit mendor në zonën tuaj, një fillim i mirë mund të jetë të kërkoni në rrjetet e sigurisë sociale, të kërkoni rekomandime nga miqtë ose kolegët, ose të kontaktoni një linjë ndihmëse psikologjike për të marrë udhëzime dhe mbështetje.

Në mes të këtyre vështirësive, është e rëndësishme të kujdeseni për veten tuaj dhe të kërkoni ndihmë kur e keni nevojë. Ju keni fuqi për të përballuar këto sfida dhe për të ndryshuar për të mirën në jetën tuaj. Gjithashtu, është e rëndësishme të kujtoni se kujdesi për veten tuaj nuk është vetëm një investim në shëndetin tuaj mendor, por gjithashtu në marrëdhëniet dhe mirëqenien tuaj familjare.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top