FB

May 25, 2023 | 8:45

Posta / Jam në dilemë për zgjedhjen e gjinisë së terapistit, çfarë më këshilloni?

 

Përshëndetje! Jam një grua e re që së shpejti do të duhet të filloj një kurs psikoterapie pas disa vitesh çrregullime në të ngrënë dhe ankth. Në lidhje me këtë dua t’ju kërkoj një këshillë. Isha vajza e vogël e dashur e një babai narcisist (të tipit të munguar/interesuar), dhe e kuptoj se sa shumë kjo ka ndikuar në formimin e karakterit tim, duke më bërë të jem një e rritur jashtëzakonisht e pasigurt dhe e bindur (fatkeqësisht) për të mos qenë e denjë për dashuri dhe ndaj dashurisë.

p

Doja t’ju pyesja nëse në rastin tim do të ishte e dobishme për mua të zgjidhja një psikoterapiste femër apo nëse gjinia është indiferente. Deri para disa ditësh nuk e pyesja veten për problemin, por më pas duke dëgjuar disa video në të cilat dinamikat e transferimit në psikoterapi analitike u shpjeguan, më lindi ky dyshim. Shpresoj që dikush do të jetë i gatshëm të më ndihmojë ta sqaroj këtë dyshim.

 

Përgjigje: Pavarësisht modeleve dhe teorive, sugjerimi im është që të zgjidhni terapistin në përputhje me perceptimet dhe nevojat tuaja. Një pjesë e punës që do të bëni së bashku do të bazohet në marrëdhënien që do të krijoni, prandaj, pavarësisht gjinisë së terapistit, duhet të ndiheni në një mendje me të, të ndiheni e mirëpritur dhe e kuptuar. Prandaj ju këshilloj të kuptoni që në kontaktin e parë (mundësisht me telefon) dhe që në seancën e parë nëse ai person mund të ketë të drejtë t’ju shoqërojë në këtë rrugë të thellë ndryshimi.

 

Dr. Deborah De Luca, psikologe

 

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top