FB

May 18, 2023 | 7:50

Posta / Kam një lloj pasigurie në rritje në marrëdhënie

 

Përshëndetje, po ju shkruaj për të kërkuar një konsultë psikologjike në lidhje me marrëdhënien në çift. Kam gati 10 vite i fejuar, dhe miq të mirë me partneren. Asnjëherë nuk e lamë askënd të futej në dinamikën e çiftit dhe ishim gjithmonë unë dhe ajo. Kam filluar të punoj paralel me studimet të cilat i përfundoj së shpejti. Kurrë nuk kam qenë materialist dhe gjithmonë e kam vlerësuar thjeshtësinë e njerëzve: ajo ishte e tillë.

Tashmë ajo vazhdimisht flet për emra të mëdhenj, çanta të shtrenjta etj., të cilat i blen vetë për hir të mirësisë dhe nuk i ka kërkuar kurrë asgjë, por nuk mund ta gëlltisë mënyrën e re të të qenit, e perceptoj si larg vlerave të mia.

pa

E gjithë kjo mbështetet edhe nga fakti se familjarët e tjerë të saj bëjnë një jetë shkapërderdhëse dhe kam frikë se një ditë ajo do të bëhet e tillë dhe nuk do të kufizohet të trajtojë veten me tekat.

Angazhimet në punë kanë çuar gjithashtu në më pak vëmendje, njohje të reja dhe shpesh në dalje të vetme. Ajo ka një karakter diellor dhe të shoqërueshëm dhe vazhdimisht merr ftesa dhe komplimente nga djem të tjerë, të cilëve u referohet menjëherë për të shmangur keqkuptimet.

E kuptoj që kam një lloj pasigurie në rritje në marrëdhënie, ndoshta edhe e nxitur nga fakti se në momentin që jam i zënë me përfundimin e studimeve dhe për rrjedhojë nuk punoj, e perceptoj sikur mund të mërzitesh me këtë situatë dhe të gjesh një partner që tashmë është në rrugë të mbarë në botën e punës.

E kuptoj që kjo çon edhe në xhelozi. Unë kam një kateter privat dhe nuk flas kurrë me askënd për dyshimet e mia dhe kjo më shtyn të kërkoj një konsultë anonime në internet.

 

Përgjigje: Përshëndetje! Nga historia juaj duket se çifti është formuar shumë i ri dhe se me kalimin e viteve jeni rritur dhe jeni bërë të rritur së bashku. Me siguri jeni përballur me disa ndryshime, ëndrra, shpresa, zhgënjime. Të ndajmë të gjitha këto me personin që duam është një përvojë e mrekullueshme, por e kuptoj se si një mospërputhje momentale mes jush (punës së saj dhe studimeve tuaja) po shkakton përkohësisht një ndjenjë shkëputjeje dhe distancë.

Mendoj se do të ishte e rëndësishme që t’i kushtoni një hapësirë për të dëgjuar këtë ndjenjë pasigurie që na tregoni, frikën e humbjes së partnerit tuaj dhe pritshmëritë që keni për veten dhe për të ardhmen tuaj.

E kuptoj se si konfidencialiteti dhe ndoshta një karakter më introvert mund t’ju pengojë në kërkimin e ndihmës, por mund t’ju them me siguri se një profesionist serioz mund t’ju qetësojë dhe mund t’ju japë një moment për të reflektuar thellë mbi përvojat tuaja.

Është sigurisht shumë e dobishme të ndash pasiguritë me njëri-tjetrin, dhe anasjelltas, por besoj se të kesh një hapësirë personale dhe individuale në të cilën të ndihesh legjitim në ndjenjat e dikujt është me të vërtetë shumë e rëndësishme për të eksploruar nevojat e dikujt dhe për të kuptuar vërtet nëse këto pasiguri që ju ekspozoni në histori ka të ngjarë të kërcënojnë marrëdhënien tuaj.

Edhe sikur të ishin vetëm mendimet tuaja, ato kanë të drejtë të ekzistojnë dhe të dëgjohen, në mënyrë që të ripunohen dhe të ankorohen në realitet.

 

 

Dr. Annalisa Magnaneschi, psikologe

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top