FB

January 10, 2023 | 10:10

Posta / “Unë jam 26 vjeç dhe kurrë nuk kam gjetur dashuri dhe nuk mendoj se do ta bëj ndonjëherë”

 “Unë jam 26 vjeçe dhe nuk kam pasur kurrë të dashur. Ky nuk do të ishte problem në vetvete, por që kur u transferova në një vend të ri u bëra e  pavarur, ndihem në presion për të gjetur një  person tjetër të rëndësishëm.Ky presion, nuk vjen vetëm nga familja, por nga të njohurit e rastësishëm, madje edhe të panjohur, të cilët flasin me komente të tilla si “je vajzë e bukur, si je beqare”? ose “nuk jemi bërë të jemi vetëm”. Kjo u shoqërua me faktin se deri më tani kam arritur të kem vetëm pëlqime, të cilat kurrë nuk u zhvilluan në marrëdhënie serioze. Takoj dikë, kalojmë kohë së bashku duke u njohur dhe pas disa javësh ata thonë se nuk janë gati për një lidhje serioze.”

Pse mund të ketë kaq shumë presion për të hyrë në një marrëdhënie dhe si mund ta çlironi veten nga ky presion?

Ka një sërë presionesh mbi njerëzit për të nisur marrëdhëniet,sipas terapistëve, duke përfshirë pritshmëritë familjare dhe shoqërore.

“Anëtarët e familjes mund të kenë qëllime të mira, ata mund ta kenë përjetuar vetë këtë presion dhe do të dëshironin t’ju shihnin në një marrëdhënie pasi ndoshta ata janë të shqetësuar për ju që të transferoheni në një vend të ri – pavarësisht se sa zhgënjyese tingëllon për ju!” pohojnë ekspertët.

Si mund të qëndroni të shpresoni se do të gjeni dikë të veçantë?

Terapistët rekomandojnë që ajo të përqendrohet së pari te vetja dhe të punojë në vetëvlerësimin e saj.

“Mos kini frikë të ndiheni sikur po humbisni diçka – se diçka jeni “ju” dhe pavarësia tani është miku juaj më i mirë. Gjithashtu, jini të sjellshëm me veten dhe sfidoni bindjet tuaja negative se mund të mos jeni të denjë.”

Çfarë këshillash praktike do t’i jepnit këtij lexuesi për të hyrë në një marrëdhënie?

Zgjerimi i interesave dhe aktiviteteve tuaja shoqërore mund të ofrojë mundësi për të takuar njerëz të ndryshëm, por është e rëndësishme të filloni me atë që dëshironi të bëni.

“Të shpenzosh kohë duke menduar për pëlqimet dhe mospëlqimet, si dhe për qëllimet e tua, mund t’ju mundësojë të jeni më të qartë se kush jeni,” shpjegon psikologia Fish. “Zbulimi i qëllimeve të tjera në të cilat duhet të përqendroheni si jeta juaj profesionale, shëndeti juaj, krahas takimit me dikë, mund t’ju ndihmojë të ndiheni më të sigurt dhe të fuqizuar kur e bëni këtë.”

Ekspertët sygjerojnë të ‘takojë veten’ për të njohur atë. “Shkoni një shëtitje në park, shkruani ditar për vlerat dhe synimet tuaja në jetë, shkoni në atë muze dhe shikoni atë film – e gjithë kjo do t’ju ndihmojë të zhvilloni vetëvlerësimin tuaj dhe si pasojë të ndiheni të denjë.

Në fund: “Përqendrimi në gjetjen e lumturisë në jetën tuaj do të japë mundësinë për të shmangur çdo shkallë të marrëdhënieve që ju nxiton familja ose shoqëria juaj.”

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top