FB

May 5, 2023 | 7:14

Posta / Vazhdoj me inerci, por nuk shoh të ardhme

 

Vendosa të shkruaj gati për të folur pak me veten, nëse atëherë do të kalonte dikush nga këtu… Kam vazhduar kështu që nga vdekja e nënës, e cila ndodhi disa vite më parë nga një tumor malinj, siç ndodhi dhe për babain tim. Nuk kam vëllezër dhe jetoj vetëm, nuk kam miq, as të njohur, as të afërm. Vazhdova të jetoj vetëm, duke u përpjekur të mjaftohesha, edhe pse dy vitet e para pas vdekjes së saj ishin shkatërruese për mua.

Ka momente në jetë që duke i kujtuar ato duket se ke arritur majat e larta, dhe kështu është edhe për mua, por më pas duke parë prapa zbuloj se kam qenë vërtet i dështuar në gjithçka, në dashuri, në familje, në marrëdhëniet ndërpersonale. Kishte diçka që minoi në mënyrë të pariparueshme hapat e mi, duke filluar nga vitet e fëmijërisë. Unë e kam falur babanë tim prej kohësh dhe fatkeqësisht e kam dashur, sidomos në momentet e fundit të jetës së tij. Ai ishte një alkoolist dhe e mbaj mend edhe sot kur isha fëmijë që në atë ditë feste ku nëna ime kishte vendosur gjithçka, ai erdhi në shtëpi dhe për një gjë të parëndësishme rrëmbeu mbulesën e tavolinës shtruar dhe hodhi gjithçka nga dritarja. Pastaj shumë episode… shumë. Tani që jam 57 vjeç e kuptova se sa kishte rënë ai njeri dhe ajo që po bënte ishte vetëm zemërim kundër vetvetes.

m

Pyes veten se si arrij ende në disa raste të ruaj një pamje soliditeti, vëmendjeje dhe të arrij të jem i qartë në komunikimet e mia verbale dhe të shkruara, kur në realitet ndjej një zbrazëti të madhe brenda meje dhe nuk ndihem për asgjë. Shtirem me veten dhe me të tjerët. Edhe sa mund të mbijetoj kështu?

Më mirë të mos kisha pasur fëmijë kur isha i martuar, më mirë të prishej ky zinxhir i mbiemrit tim këtu, ndoshta trishtimin tim mund t’ia përcillja edhe atij. Babai im kishte një baba të keq, i cili më vonë vdiq në një fatkeqësi, siç më tha, me kokën e shtypur nën një karrocë. Kush e di nëse ai e kishte dashur ndonjëherë atë vërtet? Kush janë baballarët? Ata që zgjedhin fëmijët e tyre, apo janë fëmijët që zgjedhin baballarët e tyre? Nuk ka rëndësi, nuk do ta di kurrë. Shoh nëpër internet, kërkoj komunitete ku të shkoj, por gjithmonë kam frikë se mund të mos jem i pëlqyer siç jam, dhe pastaj në moshën time mund të bëhem barrë… Mund, do të doja, por nuk e bëj. Ndoshta do ta bëj kur e pashmangshmja të ndodhë në mënyrë të pashmangshme, por atëherë në thelb ku do të jem dhe kush duhet të kujdeset? Pak tokë, pa emër, pa fotografi, me dy copa shkop të kryqëzuar…dhe shumë përshëndetje. Ndoshta për disa burra ne shkojmë nga një ferr në tokë në tjetrin. Unë kam mbaruar së shkruari, por nuk ndihem më mirë.. i varfër i mashtruar!

 

Përgjigje: Letra juaj e dëshpëruar, është e vështirë për t’u lexuar, jeta ka qenë koprrac me ju dhe gjithçka rreth historisë suaj ju ka ndihmuar ta vini këtu ku ndodheni tani. Do të doja të të tregoja diçka që do të të bënte të ndiheshe më mirë, por përshtypja është se tashmë e ke hedhur poshtë: më thuaj që nuk është e vërtetë. Ju keni një mendim shumë të keq për veten tuaj, nëse e keni falur babain tuaj për atë që ju ka bërë (ose nuk ka bërë), pse nuk mund ta falni veten? Ju keni një mendim shumë të keq për veten, si mund të mendoni se ju pëlqejnë të tjerët? (kur hyn në një klub ndihesh i gjykuar; mendon se je i neveritshëm edhe vetëm për mënyrën se si lëviz). Do të doje një mik, por si mund të jeni miqësor me të tjerët nëse e percepton veten si të neveritshëm? Çfarë është ajo që ju shtyn të mendoni për vetëvrasjen, vështirësitë materiale apo atë që ndjeni ndaj vetes? Vështirësitë materiale hasen, nuk janë të këndshme, mund të jenë të tmerrshme për t’u kaluar, por njeriu mund të dalë prej tyre, urrejtja ose neveria ndaj vetvetes janë kafshët më të këqija. Ju mësoni të falni veten për të qenë i dhembshur me veten, keni pasur një jetë të vështirë, keni nevojë për mirësi, jepini vetes.

 

*Dr. Manuela Leonessa, psikologe

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top