FB

February 17, 2021 | 8:05

Praktikat e ndërgjegjësimit të bazuara në natyrë

Ndërsa gjithnjë e më shumë njerëz kërkojnë të eksplorojnë vëmendjen, gjithnjë e më shumë njerëz po kërkojnë mënyra për të ndarë mendimet me familjen e tyre, duke shpresuar se kjo mund të forcojë marrëdhëniet e tyre, duke sjellë pak qetësi, qartësi dhe paqe në jetën e atyre që janë më të afërt me ta. Gëzimi i praktikimit me një fëmijë. Tronditja e meditimit me një prind. Fuqia shëruese e të praktikuarit së bashku. Dhe ndërsa nuk është gjithmonë e frytshme – madje edhe me qëllimet më të mira – t’i thuash dikujt tjetër pse duhet të praktikojnë, të ftosh dikë të praktikojë me ty është ndryshe.

Një qasje që na shërben në këtë kontekst është metoda SoBe Mindful. Kjo e bën vëmendjen tejet të arritshme duke u mbështetur në aspekte të njohura të botës natyrore përreth nesh. Ashtu si kjo metodë na lejon të bazohemi, duke u lidhur me natyrën – veçanërisht mes një pandemie, kur kaq shumë prej nesh kanë qëndruar brenda – kjo hap një rrugë për të praktikuar me të dashurit dhe është e adaptueshme për të gjitha moshat.

Elementet e mendjes

Metoda SoBe mbështet elementet e natyrës për të na ndihmuar të lidhemi me veten dhe njerëzimin tonë të përbashkët. Katër prej këtyre elementeve janë pema, era, retë dhe dielli. Këta u zgjodhën sepse gjenden kudo në botë. Nëse është ditë, hidhni një vështrim ose shëtisni jashtë dhe ka të ngjarë të shihni një pemë, të vini re erën që fryn, të shihni re që kalojnë nëpër qiell dhe të perceptoni ndriçimin dhe ngrohtësinë e dritës së diellit.

Secili prej këtyre katër elementëve kryesorë gjenden gjithashtu tek ne, siç është shprehur përmes metaforës nga shumë tradita të mençurisë në botë. Shikimi brenda zbulon:

Trupi – i fortë, i qëndrueshëm dhe i gjallë – si një pemë,

Fryma – që rrjedh dhe e gjallëron botën – si era,

Mendimet dhe ndjenjat – që lindin dhe kalojnë – si retë

Ndërgjegjësimi dhe ngrohtësia – përhapen pa mundim – si dielli.

Lidhjet simbolike midis nesh dhe botës natyrore janë të pafundme. Me fëmijët, këta elementë themelorë të natyrës – tashmë pjesë e të mësuarit të fëmijërisë së hershme – mund të frymëzojnë lojëra krijuese dhe argëtuese që kultivojnë fokusin, rregullojnë emocionet dhe lidhen thellësisht me botën përreth nesh. Për fëmijët më të mëdhenj, adoleshentët dhe të rriturit, veçanërisht ata që janë të rinj në vëmendje, metoda SoBe mund të jetë një mënyrë e thjeshtë për të mësuar dhe mbajtur mend strukturën e praktikave themelore të ndërgjegjësimit. Është gjithashtu një mënyrë për t’u praktikuar pa u udhëhequr nga një mësues. Në vend të kësaj, ne drejtohemi nga vetë natyra.

Lidhjet simbolike midis nesh dhe botës natyrore janë të pafundme.

Unë do të doja të ndaja me ju disa mënyra të ndryshme si ju mund të praktikoni dhe përshtatni këto parime që i përshtaten praktikës tuaj të ndërgjegjësimit – thjesht për veten tuaj, ose për ju dhe familjen tuaj.

Si të praktikoni të bërit dhe të qenit së bashku

Me natyrën nënë si mësuese, secili element tregon dy mënyra të lidhjes me momentin aktual: të bërit dhe të qenit. E para përfshin të bësh diçka që përfshin qëllimin dhe ndihmon në vendosjen e mendjes dhe trupit. Për shembull, duke bërë disa frymëmarrje më të ngadalta, më të thella. E dyta thërret një lente më vëzhguese me të cilën dëshmohet përvoja. Për shembull, duke vëzhguar ndjesitë e frymëmarrjes. Zbatimet e kësaj qasjeje mund të ndryshojnë shumë në varësi të moshës, nevojave, aftësisë dhe thellësisë së praktikës.

  1. SoBe, ndërgjegjësimi së bashku

Më poshtë është një shembull i një praktike të ndërgjegjësimit të frymëmarrjes që mund ta bëni me fëmijë të vegjël që gjurmon katër elementët, duke kaluar nga të bërit tek të qenët. Mund të praktikohet ulur ose në këmbë dhe të jetë aq i gjallë dhe dinamik ose aq i strukturuar dhe i qëndrueshëm sa ju zgjidhni. Kreativiteti dhe imagjinata – e juaja dhe e fëmijës suaj – mund të frymëzojnë lëvizje dhe biseda të ndryshme. Praktikimi ndërsa jeni në natyrë mund të jetë veçanërisht i fuqishëm. Merrni kohën tuaj dhe shijoni secilin prej elementeve.

Qëndroni në këmbë si një pemë. Lëkundni butësisht gishtat e këmbëve, si rrënjët që gërmojnë në tokë. Ngrini ngadalë krahët anash, sikur të ishin degë dhe shijoni një shtrirje të butë. Lëkundni gishtat si gjethe që lëkunden ngadalë. Ngrini krahët si degët më të sipërme të një peme dhe lëkunduni nga njëra anë në tjetrën.

Ulni krahët, duke i vënë të pushojnë mbi bark, sikur të mbani një top. Ngadalë lëvizni duart jashtë pasi merrni frymë ngadalë dhe thellë. Sillni duart prapa në drejtim të barkut ndërsa nxirrni frymën, ngadalë dhe në mënyrë të qëndrueshme. Përsëriteni këtë dy herë.

Ngrini duart në nivelin e syve, njëra mbi tjetrën dhe rrëshqitini butësisht në të djathtë dhe pastaj në të majtë, si retë që lëvizin nëpër qiell, që ngrihen dhe kalojnë. Përsëriteni këtë lëvizje tre herë.

Me pëllëmbët e drejtuara dhe gishtat e shtrirë, ngrini duart mbi kokë, dhe pastaj dilni në anën tuaj, duke përhapur ngrohtësinë e rrezeve të diellit. Ndërsa bëni këtë, me zë të lartë ose thjesht duke menduar, urojini dikujt “Qoftë i lumtur”. Pastaj, tërhiqini duart prapa lart dhe pastaj poshtë përgjatë trupit tuaj siç dëshironi vetë. Më në fund, duart ngrihen ashtu si herën e parë ndërsa përhapni ngrohtësi dhe uroni “Qofshin të gjithë të lumtur”. Dielli fton mirësi.

Pas përfundimit të ushtrimeve të bërjes, kaloni në qenie duke i vendosur krahët të pushojnë në anët tuaja. (Nëse keni qëndruar në këmbë, ju mund të dëshironi të uleni). Ju mund të imagjinoni se lindja e diellit përfaqëson agimin e vetëdijes ndërsa tani e ktheni vëmendjen tuaj tek ndonjë prej elementeve, pasi secili hap një praktikë të ndryshme. Këtu, ne i drejtohemi erës – nëse jeni jashtë, ju mund të ndjeheni dhe të frymëzoheni nga një erë e butë – ndërsa praktika bëhet një me diellin dhe erën: një vetëdije për praktikën e frymëmarrjes. Për shembull:

Mbyllni sytë dhe vëzhgoni ndjesitë e frymëmarrjes që rrjedhin përmes trupit. Kur vini re se mendja juaj është endur – se retë e mendimeve dhe ndjenjave kanë “bllokuar diellin” përnjëherë kthejeni vëmendjen tek ndjesitë e frymëmarrjes.

  1. Thjesht qëndroni ulur

Ndërsa mund të jetë kënaqësi të lëvizësh elementet në një mënyrë lozonjare dhe spontane me fëmijët, mund të jetë gjithashtu freskuese të vizatosh elementet kur praktikon vetë. Ju mund ta pasuroni praktikën tuaj klasike të uljes duke reflektuar në këto elemente ndërsa filloni praktikën tuaj, duke hedhur një vështrim nga dritarja ose duke u ulur jashtë. Elementet nuk janë thjesht udhëzues; ato janë pjesë e bashkësisë sonë, të qenieve të gjalla.

  1. Imazhet udhëzuese

Një mënyrë tjetër për të përshtatur këto praktika për fëmijët e vegjël është ta bëni vizuale. Prindërit dhe mësuesit mund të krijojnë një broshurë të vogël duke bashkuar disa letra të palosura dhe duke e bërë fëmijën e tyre të vizatojë elemente në secilën faqe. Për shembull, vizatimet mund të vazhdojnë nga një pemë (rregulloni qëndrimin) në erë (frymë e ngadaltë, e thellë) në diell (dashamirësi) dhe pastaj një kombinim i diellit dhe erës (vetëdija për frymëmarrjen). Së bashku me të qenit një mënyrë argëtuese dhe krijuese për të praktikuar së bashku, ju gjithashtu mund të përdorni këto broshura për t’u praktikuar vetë. Ndërsa ngadalë ktheni faqet dhe uleni me një imazh, veprat e artit të fëmijës suaj ju udhëzojnë përmes një praktike të ndërgjegjësimit të frymëmarrjes. Nëse fëmijët tuaj janë më të rritur, merrni parasysh të shikoni vizatimet e tyre të ruajtura dhe të krijoni broshurën tuaj praktike. Në një ditë të vështirë ose shpërqendruese, kjo mund të na inkurajojë në praktikën tonë, për shkak të ndjenjave të dashurisë dhe lidhjes që ajo gjeneron.

  1. Ndalimi i SoBe

Kur jeni jashtë, ndoshta ecni nga një vend në tjetrin, ku shpesh humbisni nëpër mendime, ju me qëllim mund të ndaleni ose ngadalësoheni dhe të ktheni vëmendjen tuaj në mjedis. Cilido qoftë elementi që bëhet më i spikatur, ai mund t’ju udhëheqë drejt një praktike të bërit ose qenies (ose të dyja). Për shembull, ju ndjeni flladin dhe merrni disa frymëmarrje më të ngadalta, dhe më pas vëzhgoni ndjesitë e frymëmarrjes; ndërsa shihni retë, mund ta ktheni vëmendjen tuaj për një moment për të vërejtur atë që po mendoni ose ndjeni, ose t’i kujtoni vetes se “edhe kjo do të kalojë;” duke ndjerë ngrohtësinë e diellit, ju i dëshironi lumturi dikujt.

Zgjimi

Pavarësisht sa vjeç jemi, apo nëse pjesën më të madhe të ditës e kalojmë brenda ose jashtë, të gjithë jemi të pandarë nga shtëpia jonë: toka, natyra, në të gjitha shfaqjet e saj. Kur jeni jashtë ose shikoni nga një dritare do të shihni pemë, do të ndjeni flladin, do të vini re retë dhe do të ndjeni diellin. Duke kujtuar lidhjet midis natyrës dhe përvojës sonë të brendshme, përmes praktikave SoBe Mindful, ju i forconi këto lidhje. Me kalimin e kohës, momentet e rëndomta kur jemi në pilot automatik ose kemi humbur në shpërqendrim do të zvogëlohen, pasi elementët fillojnë të spostojnë spontanisht momentet e zgjimit të ndërgjegjshëm.

Shpresoj që ju ta gjeni metodën SoBe Mindful një qasje të dobishme për zhvillimin ose thellimin e praktikës suaj të vetëdijes, si vetë ashtu edhe me të tjerët.

 

 

Burimi / https://www.mindful.org/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top