FB

February 16, 2024 | 6:21

Prindërimi i fëmijëve: Shkaku, Shenjat dhe Rimëkëmbja

 

Termi prindërim i fëmijës u krijua në vitin 1967 nga teoricieni i sistemeve familjare Salvador Minuchin, i cili tha se fenomeni ndodhi kur prindërit de facto deleguan rolet prindërore për fëmijët. Mund të ndodhë kur njëri prind mungon fizikisht ose kur një familje jofunksionale është nën stres, sepse një prind nuk mund të kryejë përgjegjësitë prindërore.

prinderimi

Zakonisht, kjo është për shkak të një dëmtimi fizik ose mendor që mund të shkaktohet nga një sëmundje mendore, një paaftësi, varësi, shkëputje emocionale midis prindërve ose faktorë stresues mjedisorë, si varfëria ose paqëndrueshmëria financiare. Këto rrethana mund të çojnë në një ndryshim roli midis njërit ose të dy prindërve dhe një fëmije që merr përsipër përgjegjësi të papërshtatshme për moshën e rritur. Në vend që ta mbështesin fëmijën e tyre praktikisht dhe emocionalisht, fëmija mbështet prindin(ët). Prindërimi mund të jetë “instrumental” ose “emocional”, ose të dyja.

 

Shenjat e prindërimit të fëmijëve tek të rriturit

Me prindërimin instrumental, roli i fëmijës mund të përfshijë:

Rritja e vëllezërve dhe motrave (duke larë, veshur, ushqyer ose ngushëlluar në vend të prindërve të tyre)

Menaxhimi i familjes (pagimi i faturave, marketingu, punët e shtëpisë ose caktimi i takimeve)

Mbështetja financiare e familjes

Prindërimi emocional që mund të çojë në përleshje me një prind të shkaktuar nga:

Ndërmjetësimi i konfliktit prindëror

Dhënia e mbështetjes emocionale për një prind

Këta fëmijë nuk e kanë pjekurinë për të kuptuar dhe menaxhuar përgjegjësitë dhe problemet e të rriturve dhe as pse vazhdojnë pavarësisht përpjekjeve të tyre më të mira, kështu që përpiqen edhe më shumë pa dobi.

Ata ndihen të vetmuar, të shqetësuar, të lodhur, të inatosur dhe të pafuqishëm. Ata duhet të rriten shpejt, të shtypin nevojat dhe ndjenjat e tyre dhe shpesh nuk janë në gjendje të marrin pjesë në aktivitetet normale të zhvillimit. Ata luftojnë me vetë-dyshimin, turpin dhe pasigurinë.

Shenjat që një fëmijë ose adoleshent është nën stres për shkak të prindërimit mund të jenë ankthi, depresioni, ankesat fizike, turpi, varësia, zemërimi dhe problemet ndërpersonale. Mund të ndikojë gjithashtu në performancën akademike nëse fëmija është i preokupuar me kujdesin për prindërit dhe familjen e tij.

 

Simptomat e prindërimit tek të rriturit

Megjithëse fëmijët e prindëruar mësojnë përgjegjësinë, ndjeshmërinë, ndërgjegjshmërinë dhe aftësitë e vlefshme praktike, ata vuajnë nga efekte të dëmshme emocionale që mund t’i ndjekin në moshën madhore. Simptomat mund të rrjedhin jo vetëm nga roli i tyre, por edhe nga sistemi jofunksional i familjes. Mungesa e mbështetjes emocionale të prindërve mund të konsiderohet si traumë e braktisjes emocionale dhe të çojë në fokusimin te të tjerët dhe varësinë e përbashkët.

Problemet vazhdojnë, duke rrezikuar shëndetin e tyre mendor dhe marrëdhëniet me të tjerët. Ata sakrifikojnë ndjenjat, nevojat dhe dëshirat e tyre dhe mësojnë se roli i tyre është të jenë përgjegjës dhe të kujdesen për të tjerët.

Ata mund të përfundojnë në marrëdhënie abuzive ose shfrytëzuese ku vazhdojnë rolin e tyre të kujdesit dhe akomodimit të një partneri egoist ose nevojtar, ndërkohë që nevojat e tyre nuk plotësohen. Ata janë trajnuar të mohojnë nevojat dhe dëshirat e tyre, nga frika se mund të jenë barrë dhe se shprehja e tyre do të ishte egoiste.

prinderimi1

Në vend të kësaj, ata marrin vlerë nga nevoja, por shpejt bëhen të pakënaqur për shkak të çekuilibrit në marrëdhëniet e tyre. Në punë, ata bëhen punonjësi i besueshëm, i cili është i gatshëm të qëndrojë vonë dhe të marrë përgjegjësi shtesë. Ata mund të jenë perfeksionistë.

Pa kufijtë e duhur ndërpersonal, ata mund të kenë frikë nga pavarësia nëse vazhdojnë të kujdesen për të marrë një prind si një i rritur. Përndryshe, ata mund të largohen nga shtëpia dhe të mësojnë të jenë të pavarur dhe të vetë-mjaftueshëm.

Megjithatë, në marrëdhënie, ata kanë vështirësi të thonë jo dhe shpesh janë të inatosur për atë që japin dhe për atë që kanë humbur. Kështu, ata krijojnë distancë emocionale për shkak të frikës se autonomia e tyre do të rrezikohet dhe do të përdoren ose do të rëndohen nga intimiteti dhe varësia e shëndetshme. Është e vështirë për ta të besojnë se janë të pambrojtur dhe të mësojnë se mund të varen nga të tjerët.

 

Prindërimi shërues

Shërimi i prindërimit të fëmijëve përfshin bashkëvarësinë shëruese, e cila përfshin tejkalimin e turpit dhe vetëvlerësimit të ulët, të mësuarit për të respektuar nevojat dhe ndjenjat tuaja, duke u bërë këmbëngulës dhe vendosja e kufijve të duhur. Puna e brendshme e fëmijës, e quajtur ndonjëherë riparentifikim, është e dobishme për t’u rilidhur me fëmijën e humbur brenda i cili dëshiron njohje, vërtetim dhe dashuri.

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top