FB

January 28, 2023 | 9:20

Pse disa njerëz nuk duan të pranojnë ndihmë?

Herë pas here, të gjithë kemi takuar ose ndeshur me një nga ata njerëz të cilëve është e vështirë t’i japësh dorën. Lloji i personit që nuk dëshiron të marrë asnjë ndihmë. Këta njerëz zakonisht korrespondojnë me një nga dy llojet. Ose ata janë lloji i personit që është i gatshëm të ndihmojë të gjithë, por ka vështirësi të pranojë vetë ndihmën. Ose ata janë lloji i njerëzve që nuk pranojnë ndihmë nga askush edhe nëse kanë një problem serioz.

 

Njerëz që ndihmojnë të gjithë, por nuk pranojnë asnjë ndihmë

Është relativisht e zakonshme që njerëzit që ndihmojnë të gjithë të kenë probleme në kërkimin ose pranimin e ndihmës nga të tjerët. Këta njerëz kanë krijuar një identitet në të cilin është e vlefshme të japësh, por jo të marrësh. Ata besojnë se roli i tyre është të përgjigjen kur përballen me nevojat e njerëzve të tjerë. Në të njëjtën kohë, ata i menaxhojnë vetë nevojat e tyre ose madje i injorojnë ato.

Në një mënyrë apo tjetër, ata nuk i lejojnë të tjerët t’i ndihmojnë. Dhe kjo mund të jetë për shkak se ata mendojnë se duke vepruar kështu do të tradhtonin “misionin” e tyre në jetë. Ata gjithashtu mendojnë se nuk do të ishte koherente me imazhin dhe personin që duan të bëhen. Ky imazh është ai i një individi krejtësisht të pavarur. Në të njëjtin kuptim, ata mund të mendojnë gjithashtu se pranimi i ndihmës së të tjerëve do të ishte një shqetësim për ta. Me fjalë të tjera, do të krijonte një problem për ta. Dhe e gjithë kjo i bën ata të ndjejnë turp.

Ekziston edhe rasti i atyre që nuk i lejojnë të tjerët t’i ndihmojnë sepse ata supozojnë se shijimi i kësaj ndihme do të gjenerojë një borxh të cilin personi tjetër mund ta mbledhë kur dhe si të dëshirojë. Ata nuk e kuptojnë se për të tjerët ndihma mund të sjellë kënaqësi. Nuk gjeneron asnjë lloj detyrimi. Kjo është arsyeja pse ndonjëherë është e nevojshme ta shpjegoni këtë me dashuri dhe t’i bëni ata të kuptojnë.

Keni nevojë për ndihmë, por nuk e pranoni atë

Rasti tjetër është ai i njerëzve që nuk i lejojnë të tjerët t’i ndihmojnë, edhe pse po kalojnë situata shumë të vështira. Është e lehtë të vërehet se ata kanë nevojë për të tjerët, por nëse dikush përpiqet t’u japë atyre një dorë me problemin e tyre, ky person refuzohet. Shembulli më tipik i kësaj është dikush që vuan nga një varësi. E zakonshme është që ata të refuzojnë, ndonjëherë edhe me inat, të pranojnë që dikush tjetër t’i japë një dorë për të dalë nga situata në të cilën gjenden.

Në ato raste, është e zakonshme që ata njerëz as të mos pranojnë se kanë një problem. Kështu, aq më pak do të na lënë të ndihmojmë. Një pjesë e problemit të tyre është pikërisht mohimi i çështjes. Ndodh me personat e varur, por edhe me njerëzit që janë të zhytur në depresion, ankth ose ndonjë çrregullim tjetër dhe nuk janë të vetëdijshëm ose kanë një pikëpamje të shtrembëruar për të.

Në rastin e parë, për ata që ndihmojnë të gjithë, por nuk pranojnë ndihmë nga askush, këshillohet të sqarohet situata. Lërini të shohin, me dashuri, se dëshira për t’i ndihmuar ata lind nga vlerësimi i vërtetë. Dhe që të jesh në gjendje t’u japësh një dorë është një burim kënaqësie për ty, jo një sakrificë apo një përpjekje e madhe.

Në rastin e dytë, njerëzit nuk pranojnë ndihmën edhe kur kanë nevojë. Këtu, situata është pak më e ndërlikuar. Ajo që kërkohet në këtë rast është të jesh i durueshëm dhe me takt. Jini aty për ta, tregoni interes për atë person dhe përpiquni t’i pranoni ashtu siç janë.

Ky është një çelës i shkëlqyer për këta njerëz që të hapin dyert e tyre dhe t’ju lejojnë të merrni pjesë. Gjëja më e rëndësishme është të mos dorëzoheni para tundimit për t’u bërë presion për të ndryshuar. Ndonjëherë shqetësimi që mund të keni për ta mund të marrë këtë formë. Kështu, ndërhyrja juaj, e ngarkuar me të gjitha qëllimet më të mira në botë, përfundon duke i lënduar ata.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top