FB

November 18, 2021 | 8:30

Pse eklipsi i ardhshëm Hënor do të zgjasë rreth 3 orë e gjysmë dhe është më i gjati i shekullit

 

Në orën 07:02 të mëngjesit të së premtes, më 19 nëntor, do të ndodhë eklipsi i pjesshëm i hënës, më i gjatë i shekullit, që do të zgjasë rreth 3.5 orë. Fenomeni sugjestionues do të shfaqet falë kombinimeve astronomike me fat: së pari sateliti i Tokës do të jetë afër apogjeut, në distancë maksimale nga planeti ynë, së dyti pozicionet orbitale të dy objekteve do të përcaktojnë që disku hënor do të shpenzojë më shumë kohë në zemër të konit të hijes së projektuar nga Toka, i cili do të zgjatet më tej pikërisht nga largësia e konsiderueshme e Hënës.

1

NASA specifikon se deri në vitin 2100 nuk do të ketë një tjetër eklips të pjesshëm hënor më të gjatë se ai që pritet më 19 nëntor 2021, megjithëse 179 eklipse të tjera hënore priten nga tani deri në fund të shekullit. Midis hyrjes së diskut hënor në konin gjysmëdritë dhe daljes së tij të plotë, ngjarja e së premtes do të zgjasë 6 orë e 2 minuta në tërësi, ndërsa kalimi në konin e hijes do të ketë një kohëzgjatje rekord prej 3 orë e 28 minuta e 23 sekonda. Siç tregohet edhe nga astrofizikani Gianluca Masi, drejtor shkencor i Projektit të Teleskopit Virtual (VTS) i cili do të transmetojë ngjarjen në transmetim të drejtpërdrejtë, ai i 19 nëntorit do të jetë eklipsi hënor më i gjatë i shekullit, por është thelbësore të specifikohet termi ” i pjesshëm”. Dr. Masi thekson se më 9 nëntor 2003 “ndodhi një eklips total, kohëzgjatja e të cilit e kaloi atë të eklipsit të ardhshëm për rreth një minutë”, prandaj është thelbësore të specifikohet termi i pjesshëm për fenomenin e ri, të jashtëzakonshëm.

Përveçse është më i gjati i shekullit në të cilin gjendemi, për më tepër, do të jetë edhe më i gjati në mbi njëmijë vjet, “konkretisht mes mesit të shekullit të 15-të dhe mesit të shekullit të 27-të”, tregon shkencëtari italian. Eklipsi total i Hënës më i gjatë i shekullit mbetet ai i vitit 2018.

0

Kujtojmë se eklipset hënore ndodhin vetëm në rastin e fazës së hënës së plotë, e cila të premten më 19 do të jetë spektakolare, e quajtur “Hëna e Plotë e Kastorit”, një emër që lidhet me traditën e amerikanëve vendas Algonquian. Meqenëse faza e hënës do të ndodhë kur sateliti natyror do të jetë në distancën e tij maksimale nga Toka, nga apogjeu i lartpërmendur, do të gjendemi përballë një “mikro-Hëne”, të quajtur kështu sepse disku hënor do të duket pak më i vogël dhe më pak i ndritshëm se e zakonshme (një sy i stërvitur dhe me përvojë do ta vërejë më lehtë). Mikro-Hëna është kundër “Super-Hënës”, e cila është në vend të asaj që ndodh pranë perigjeut, domethënë në distancën minimale nga Toka.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi fanpage.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top