FB

November 18, 2021 | 8:31

Fëmijët e sotëm: ja çfarë ndodh me brezat e rinj

Sa herë e kemi dëgjuar apo e kemi thënë vetë. Sigurisht që nuk është e re që gjenerata e të rinjve është e ndryshme nga të mëparshmet. Por tashmë janë të njohura frazat dhe klishetë për fëmijët e sotëm, të cilat duken shumë më keq nga pikëpamja e edukimit.

A janë këto vetëm hipoteza? Sipas statistikave nuk duket ashtu. Të dhënat janë alarmante dhe vëmendja po përqendrohet gjithnjë e më shumë tek ky fenomen. Një shembull? Përfundimet e psikoterapistes Victoria Prooday sigurisht që janë të ankoruara në të dhëna të caktuara dhe nuk na ndihmojnë të gëzohemi.

0

Çfarë po ndodh me fëmijët sot?

Fakti i parë që paralajmëron është shtimi i rasteve të depresionit tek fëmijët dhe adoleshentët. Kjo reflektohet menjëherë në shkallën e vetëvrasjeve, e cila është rritur shumë. Depresioni tek adoleshentët u rrit me 37%; dhe shkalla e vetëvrasjeve të shumë të rinjve shënon një rritje prej 20%.

Për të ndaluar në fushën e shëndetësisë, të dhënat alarmante nuk mbarojnë me ato që sapo u treguan.

Një në 5 fëmijë ka probleme mendore që shfaqen tashmë në të tashmen ose do të bëhen të dukshme në të ardhmen. Gjithashtu, çrregullimi i hiperaktivitetit ose deficiti i vëmendjes shënoi një rritje të ndjeshme prej 43%.

01

Arsimi dhe fëmijët e sotëm

Sipas ekspertëve, mangësia më e madhe që konstatohet sot është aftësia e prindërve për të thënë jo. Por jo vetëm. Mungon prania dhe dashuria. Kjo për shkak të ritmeve dhe kushteve të punës, kurthe në të cilat bien shpesh të rriturit. Prindër më të pranishëm dhe më të vëmendshëm mund të përmirësojnë shumë pamjen në të cilën fëmija është shpesh vetëm dhe nuk ka referenca konkrete.

02

Çfarë mund të bëjnë prindërit?

Të ndihmosh gjeneratat e reja do të thotë t’u ofrosh atyre stabilitet emocional. Do të thotë t’u japësh atyre qetësi, afeksion, dashuri. Do të thotë t’i mësosh ata t’u japin të njëjtat gjëra edhe të tjerëve. Ne gjithmonë duhet të rikrijojmë që fëmijët të veprojnë me imitim. Krijimi i shprehive pozitive të jetës në to do të krijojë bazat për shëndetin mendor të ardhshëm pa trauma dhe mangësi.

Fëmijët do të udhëhiqen hap pas hapi drejt autonomisë. Ata do të duhet të stimulohen gradualisht për të ndërtuar të tashmen dhe të ardhmen e tyre. Dhe kjo është detyra jonë, e prindërve por edhe e figurave të tjera referuese. Nëse kemi sukses në këtë, do të jemi në gjendje të kthejmë trendin dhe të krijojmë gjenerata të reja që janë më të qëndrueshme dhe më të shëndetshme. Këto janë aspekte të nevojshme nëse duam që bota jonë të ketë një të ardhme.

 

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi nonsolodonna.net

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top