FB

February 16, 2021 | 8:05

Pse gratë joshin më pak se burrat?

Joshja: radha e grave? Me pak fjalë, ne jemi në një epokë të veçantë. Gjyqi ka kohë që është normalizuar jashtëzakonisht. Burrat mund të zbatonin të njëjtat rituale për shumë gra (komplimente, premtime, etj.). Që nga vitet 1970 dhe lëvizjet feministe, pikëpamja për gratë, karakteristikat e tyre, roli i dashurisë dhe martesës në jetën e tyre ka evoluar.

Përveç kësaj, ky evolucion vazhdon. Një feminizëm i gjeneratës së tretë lulëzon në hapësirën publike. Këtu mund të përmendim blogerët anti-seksistë që po fitojnë gjithnjë e më shumë shikueshmëri. Ajo që quhet “grupi i grave” duket gjithnjë e më heterogjen. Dhe pozicionimi ynë në lidhje me joshjen duket të jetë më i paqartë për burrat. Sidomos pasi ngacmimi në rrugë dhe flirtimi me pëlqim kritikohen nga njëra anë, ndërsa nga ana tjetër burrat këshillohen të jenë dominues dhe direktivë në joshje.

Një numër i konsiderueshëm i burrave largohen nga joshja. Nuk duan të përballen me atë që mund të imagjinojmë të jetë “kompleksiteti femëror” për ta. Kështu që do të ishte logjike që ne ta merrnim përsipër.

Por, ka një por…

Një joshëse, një vajzë e lehtë?

Një frikë e madhe femërore nga joshja është të kalosh nga një vajzë e lehtë dhe/ose të ngacmosh. Është e qartë se për mendimin tim nuk ekziston as njëra dhe as tjetra. Edhe termat janë të pastër dhe të turpshëm. Për fat të keq, ky siklet-turp është ende i zakonshëm dhe mund të ndikojë ende në marrëdhënie të caktuara mashkull-femër.

Burrat nuk kanë asgjë kundër grave që flirtojnë me to

Në të kundërt. Unë nuk mendoj se etiketat paraqiten vërtet në kohën T. Për shembull, në një lokal, një grua që i afrohet një burri do të pritet mirë nga ky i fundit. Shumë djem janë të ndrojtur dhe do ta vlerësojnë sinqerisht këtë hap të parë. Veçanërisht nëse joshja që pason është më afër një shkëmbimi të butë sesa një seksualizimi të tepruar. Burrat nuk janë armiqtë tanë, ata do t’i vlerësojnë këto hapa si një shenjë guximi. Kështu djemtë do të jenë mjaft mirënjohës që gratë marrin guximin dhe u tregojnë atyre çfarë u pëlqen në lojën e flirtit. Vështirësia femërore nuk është në këtë kohë T, por në atë që e rrethon atë.

Mësoni të joshni

Në të vërtetë, afrimi me një djalë (në një lokal, në një stacion autobusi, në universitet…) kërkon pak guxim. Dhe guximi gjendet në një minimum të njohurive teknike. Kur jeni rehat me flirtimin, bëhet shumë e lehtë të filloni biseda me këdo. Kështu që për të joshur, duhet të dish pak. Duhet të stërvitesh. Ju duhet të joshni pa pritje, vetëm për argëtim. Por flirtimi i femrave (si i rrallë dhe i ri) ende perceptohet keq. Si gjithçka, edhe joshja mësohet. Pra, një joshëse e mirë do të ketë pasur shumë flirte dhe aventura. Në këtë pikë gratë janë plotësisht të vetëdijshme për diktatet e vendosura mbi to. Një joshëse (ose ngacmuese), nuk duket si “vajza serioze” e shenjtë që djemtë ende presin për të ndërtuar një marrëdhënie të qëndrueshme.

Të jesh flirtohesh një vend i privilegjuar

Të flirtohesh nga dikush do të thotë të kesh një vend të privilegjuar. Nëse tjetri bën kaq shumë përpjekje për ne, kjo është për shkak se kemi diçka unike dhe të veçantë. Individualiteti ynë jo vetëm që njihet por vlerësohet!  Tradicionalisht, vendi pasiv ishte i kufizuar vetëm për gratë. Nuk jam e sigurt se të gjithë jemi gati të heqim dorë nga ky vend. Unë së pari, më pëlqen një joshje e bukur e udhëhequr nga një burrë. Kur flirtoj, e humbas këtë vend të privilegjuar për t’ia ofruar atë djalit që më pëlqen. Pra, në drejtim të rritjes së Egos, ky nuk është plani i shekullit. Sidomos që të qenit flirtues vlerësohet relativisht pak për gratë. Sigurisht, ekziston etiketa “femme fatale”. Por, “fatale” sugjeron që vajza i bën burrat të vuajnë, i bën ata të vrapojnë dhe i konsumojnë… Me pak fjalë, është një etiketë shumë e veçantë.

Pastrimi, i dobishëm kur kërkoni seriozitet?

Së fundmi, është më pak e zakonshme që gratë të vlerësojnë ndjenjat më pak se marrëdhëniet. Aventurat e mbrëmjes nuk janë shumë të dobishme. Dhe duhet thënë që një marrëdhënie me një investim sentimental është më e pasur/më interesante sesa tre udhëtime. Pra, kur një vajzë dëshiron të joshë, shpeshherë djaloshi tashmë e pëlqen shumë. Përballë një grabitje sentimentale, unë mendoj se gratë janë po aq të prekshme sa burrat. Gjithashtu shfaqet frika për të qenë një vajzë e lehtë. Kemi frikë se një burrë do të pranojë hapat tanë të parë (të cilët synojnë të jenë sentimental) thjesht për arsye seksuale.

Shkurtimisht

Gratë janë më pak tërheqëse:

Për shkak të mungesës së, e di – si (vështirë se mësojmë joshje aktive)

Nga frika e grabitjes sentimentale

Nga frika e etiketave të caktuara

Për rehati (është më mirë të flirtohesh sesa të flirtosh)

Për të gjitha këto arsye gratë janë më pak tërheqëse sesa burrat.

 

 

Burimi / https://livetheglory.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top