FB

June 13, 2024 | 7:08

Pse jam i pabesë nëse e dua partnerin tim?

Shpesh e lidhim tradhtinë me mungesën e dashurisë, por mund të ndodhë edhe kur rënia në dashuri është ende e pranishme. Njihni arsyet kryesore që e shpjegojnë atë.

Ndjenja se e dua partnerin tim, por jam i pabesë, është një pyetje e zakonshme mes disa njerëzve që bien në fushën e mashtrimit. Përballë kësaj pyetjeje, është e mundur t’ia kaloni fajin partnerit tuaj; Ata gjithashtu mund të akuzojnë veten. Por nuk është vetëm një gjë e njëanshme, shpesh ka të bëjë me vetë marrëdhënien. Për të shqyrtuar në thellësi marrëdhënien tuaj, më poshtë do t’ju japim disa përgjigje për arsyet e tradhtisë.

dashuribombe

1.Mungesa e përvojave romantike

Kërkimi i ndjesive është një faktor personaliteti që qëndron pas shumë sjelljeve jobesnike. Në këtë rast, ka të bëjë me çlirimin e dopaminës që një person ndjen kur bën diçka të re dhe që devijon nga rregullat shoqërore. Në këtë kuptim, sipas një studimi të publikuar nga Universiteti i Nuevo León, variabli më parashikues i dëshirës për të qenë jobesnik është kërkimi i ndjesive në sferën seksuale. Kjo veçori është e pranishme tek të gjithë ne, por në përmasa të ndryshme. Ata që e kanë më lart do të priren të largohen nga ajo që konsiderohet një marrëdhënie konvencionale, e cila përfshin kthimin tek të dashuruarit vetëm për kënaqësinë e situatës.

 

2.Nevoja e vazhdueshme për miratim

Një nga arsyet që ju bën të jeni të pabesë ndaj partnerit tuaj, edhe nëse përsërisni “Unë e dua atë”, është dëshira për t’u ndjerë i dëshiruar nga të tjerët. Për të gjithë, të pëlqesh dikë është diçka që na ngre shpirtin, por për ata që kanë një nevojë të madhe për miratim do të thotë më shumë. Po flasim për një lloj njerëzish që duan të projektojnë një imazh të mirë. Gjithashtu, ata zakonisht veprojnë në mënyrë joshëse për të tërhequr ata që tërheqin vëmendjen e tyre në tokën e tyre.

 

3.Pakënaqësi

Mangësitë seksuale janë një arsye e qartë që e kthen ekuilibrin drejt tradhtisë. Edhe kështu, kjo nuk do të thotë se është zgjidhja më e përshtatshme, pasi i bëhet dëm anëtarit tjetër. Rekomandimi ynë është të shpjegoni se nuk ndjeni kënaqësi dhe, përkundrazi, kjo kufizon dëshirën seksuale  sepse keni nevojë për më shumë intimitet. Vetëm në këtë mënyrë ata do të arrijnë një zgjidhje konsensuale që të kënaqë të dy.

 

4.Problemet e komunikimit

Mungesa e komunikimit të mirë në çift është një konflikt i zakonshëm tek ata që vuajnë nga djegia. Edhe pse zakonisht këtij aspekti nuk i kushtohet shumë rëndësi, rezulton se është baza e një marrëdhënieje dhe kur ajo dështon, shfaqen probleme. Është normale që dikush të ndihet i keqkuptuar nëse nuk është në gjendje të komunikojë me partnerin. Rrjedhimisht, mund të shikoni jashtë marrëdhënies për një person tjetër me të cilin komunikimi është i rrjedhshëm dhe mirëkuptimi është i qartë.

 

5.Besoni se dashuria ka marrë fund

Personi që vendos të jetë i pabesë mund të interpretojë se dashuria me partnerin i ka mbaruar. Ndoshta sepse ju nuk e perceptoni atë aq intensivisht sa në fillim, ose ndoshta partneri juaj nuk po ecën në të njëjtin drejtim në projektin e jetës që keni të përbashkët. Cilado qoftë arsyeja, pabesia shihet si një arratisje e shpejtë nga një skenar që perceptohet se nuk ka rrugëdalje.

 

6.Mangësitë emocionale

Mangësitë në dashuri ose zbrazëtitë emocionale bëhen pengesat më të mëdha në një çift. Kjo ndodh kur njëri nuk është në gjendje t’i përgjigjet nevojave emocionale të personit tjetër. Ato mund të çojnë në pabesi, por jo aq shumë në kërkimin e një partneri seksual, por në krijimin e një lidhjeje emocionale me dikë për të marrë diçka që kompania juaj aktuale nuk është në gjendje t’ju ofrojë. Ndoshta dashuri, mirëkuptim ose thjesht dëgjim.

 

7.Ecja shumë shpejt në marrëdhënie

Të lëvizësh shpejt në një marrëdhënie është një lojë e rrezikshme, sepse nëse gjërat bëhen me nxitim, rrezikon të vuash nga djegia. Edhe pse në fillim mund të dëshironi të bëni shumë gjëra së bashku, është mirë të vazhdoni me kujdes. Nëse nuk doni ta lodhni ndjenjën shumë shpejt, merreni me qetësi.  Mos harroni se një lidhje e fortë dhe e shëndetshme ndërtohet me durim dhe duke mbajtur një ritëm të qetë.

 

8.Keni dikë në rast se çifti dështon

“Unë e dua partnerin tim, por jam i pabesë ndaj tij”. Kjo, ndonjëherë, është gjithashtu një produkt i dëshirës për të pasur një opsion të dytë, duke parashikuar një ndarje të mundshme përpara se të ndodhë. Edhe pse çdo gjë shkon mirë, ka nga ata që mendojnë se herët a vonë dashuria do të marrë fund dhe për këtë arsye marrin vendimin të takojnë një të tretë për të bërë zëvendësues.

 

9.Ndjenjat negative

Që pala tjetër na provokon emocione negative është diçka që ndodh në çdo marrëdhënie. Në fakt, është e pashmangshme dhe jo e keqe, përderisa dikush di t’i njohë dhe t’i komunikojë. Megjithatë, kur këto ndjenja heshten, ose tentohen të injorohen, ato përfundojnë në një mënyrë tjetër. Për shembull, zemërimi ose zemërimi i paidentifikuar shndërrohet në një dëshirë për hakmarrje ndaj tij.

 

10.Përsëritja e modeleve nga e kaluara

Historia jonë e të mësuarit na shënon shumë kur bëhet fjalë për marrëdhëniet me të tjerët. Nëse kemi përjetuar brishtësinë e obligacioneve në të kaluarën dhe jemi shënuar nga braktisja, ka të ngjarë që në të ardhmen të bëjmë diçka të ngjashme me partnerët tanë.

 

11.Faktorët e situatës

Deri tani jemi fokusuar në aspekte që kanë të bëjnë me çdo pjesëtar të çiftit apo me vetë lidhjen, por nuk mund të anashkalojmë se ka një sërë përcaktuesish shoqërorë rreth saj. Këto nuk veprojnë në mënyrë shkakësore, por indirekte, duke rritur ose ulur probabilitetin për të bërë një gabim. Për shembull, nëse e rrethoni veten me miq jobesnikë, ka më shumë gjasa që të përfundoni duke adoptuar atë sjellje.

 

Çfarë duhet të bëj nëse kam qenë i pabesë dhe jam penduar?

Të bësh tradhti është diçka që do të ndryshojë marrëdhënien tuaj, por nuk ka pse t’i japë fund nëse dini si ta trajtoni situatën. Gjëja e parë është të tregosh sinqerisht se çfarë ndodhi, kur dhe ku. Më pas, ofroni një falje të sinqertë; Kjo është pjesa më e vështirë dhe më e rëndësishme. Për t’u perceptuar në këtë mënyrë, duhet të përdorni si fjalë ashtu edhe gjeste. Nga ky moment, vazhdimësia e lidhjes varet nëse pala tjetër e pranon faljen apo jo. Nëse ai ju fal, duhet të angazhoheni, si me veten ashtu edhe me partnerin, që situata të mos ndodhë më. Përvoja duhet të shërbejë si një përvojë mësimore për të përmirësuar ato aspekte që nuk funksionuan për ju.

 

Pse disa njerëz nuk ndihen fajtorë pasi tradhtojnë partnerin?

Ka mundësi që pas tradhtisë ndaj partnerit të tyre, disa njerëz të ndjejnë keqardhje sepse “i dua”. Por jo të gjithë ata që bëjnë mashtrim përjetojnë pendim. Ka nga ata që i mbajnë lidhjet paralelisht për shumë vite, pa e kuptuar dëmin që bëjnë.

 

Arsyeja kryesore është se në realitet marrëdhënia ishte prishur tashmë disa kohë më parë. Dy persona mund të jenë bashkë për shumë arsye, edhe nëse dashuria mes tyre ka marrë fund shumë kohë më parë. Një arsye tjetër do të ishte përdorimi i pabesisë si hakmarrje, ose për të larë hesapet nga e kaluara. Në këto raste ka një problem serioz komunikimi mes tyre që nuk lejon që problemet të zgjidhen me fjalë. Por kjo në asnjë mënyrë nuk e justifikon mashtrimin. Arsyeja e fundit do të ishte më pak e zakonshme: është dikush me një çrregullim personaliteti, si narcisist apo antisocial, të cilit i mungon empatia. Dëshirat dhe impulset tuaja janë mbi çdo gjë. Prandaj, ata nuk ndihen sikur po lëndojnë dikë.

 

Ndërtoni marrëdhënie të shëndetshme dhe do t’i shmangni këto situata

“Unë jam i pabesë, edhe pse e dua partnerin tim”, është pasojë e një lidhjeje të pamjaftueshme. Është rezultat i një ose më shumë arsyeve, por të gjitha ato janë të shmangshme nëse bëhet përpjekje për të punuar krah për krah me personin tjetër. Sipas një studimi nga Universiteti Autonom i Shtetit të Meksikës, një marrëdhënie e shëndetshme kërkon një nivel të lartë mbështetjeje, besimi, mbrojtjeje dhe pranimi. Këto cilësi nuk fitohen brenda natës, por kërkojnë kohë dhe përkushtim.

Çifti është lidhja e dytë më e rëndësishme që krijojmë në jetën tonë, pas prindërve tanë. Prandaj, kujdesi për të nuk është vetëm të marrësh parasysh personin tjetër, por edhe veten tonë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top