FB

January 24, 2023 | 9:33

Pse mbështetja reciproke është një nga elementët më të rëndësishëm për një marrëdhënie të shëndetshme?

A e keni pyetur ndonjëherë veten se cilat janë elementët më të rëndësishëm për një marrëdhënie të shëndetshme dashurie? Përveç dashurisë, respekti dhe mbështetja janë detajet kyçe që mund t’ju ndihmojnë të ndiheni të lumtur dhe të përmbushur.

Është thelbësore t’i bësh të ditur partnerit se ke nevojë për mbështetjen e tyre. Por nga ana tjetër, është e nevojshme që ti, në të njëjtën masë, t’i japësh atij mbështetje të barabartë.

Me fjalë të tjera, mbështetja reciproke jo vetëm që kontribuon në një marrëdhënie më të qëndrueshme dashurie, por gjithashtu mund të përmirësojë shëndetin mendor të të dy partnerëve.

Përveç kësaj, një studim tregoi se jo vetëm marrja, por edhe mbështetja mund të luajë një rol të rëndësishëm në shëndetin e përgjithshëm të një individi. Prandaj, studiuesit zbuluan se mes të anketuarve që ishin gati t’u jepnin mbështetje njerëzve të dashur ose miqve, ekzistonte një rrezik më i vogël për zhvillimin e sëmundjeve kronike.

Si të mësosh të japësh mbështetje, jo vetëm ta marrësh atë

  1. Bëhuni të vetëdijshëm për ndjenjat, dëshirat dhe qëllimet tuaja, të menjëhershme dhe afatgjata, brenda marrëdhënies suaj.
  2. Bëhuni të vetëdijshëm për ndjenjat, dëshirat dhe qëllimet e partnerit tuaj – të menjëhershëm dhe afatgjatë – në marrëdhënien tuaj. Dilni nga vetja dhe përpiquni të depërtoni në botën e brendshme të partnerit tuaj.
  3. Vëzhgo dhe identifiko ndikimin që ke te partneri. Ajo mund të jetë verbale ose jo-verbale ose edhe e lidhur me pamjen fizike. Në një mjedis pune, ajo mund të jetë e lidhur me rolin. Shqyrto të gjitha reagimet. Ndihu i lirë të pyesësh.
  4. Vëzhgo dhe identifiko ndikimin e partnerit tënd mbi ty. Po kështu, mund të jetë verbale, jo verbale ose të ketë të bëjë me disa aspekte të pamjes ose sjelljes fizike.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top