FB

June 22, 2022 | 8:45

Pse ndonjëherë tërhiqemi seksualisht nga njerëzit që urrejmë…

Kur fantazoni për seksin, për kë mendoni zakonisht? Kur anketoj njerëzit për këtë, më shpesh ata përmendin partnerët aktualë, ish-të dhe miqtë e ngushtë. Nuk është e pazakontë që të përmendet edhe dashuria e herëpashershme e të famshmëve.

Pse fantazojmë për njerëzit që i urrejmë

Pra, pse njerëzit ndonjëherë fantazojnë për dikë që e urrejnë? Kush ka më shumë gjasa ta bëjë këtë? Kërkova të shihja se si këto fantazi janë të lidhura me llojet e tjera të fantazive që njerëzit mund të kenë, si dhe me tiparet e tyre të personalitetit, dhe ja çfarë zbulova. Këto fantazi ishin të lidhura me të pasurit më shumë fantazi BDSM në përgjithësi, por veçanërisht fantazitë për dominimin dhe sadizmin. Kështu, disa njerëzve mund t’u ngjallet ideja e një partneri të urryer fantazi sepse, në atë skenar, ata kanë një farë shkalle pushteti ose kontrolli mbi individin e urryer ose mund t’i shkaktojnë dhimbje. Megjithatë, në të njëjtën kohë, këto fantazi ishin të lidhura edhe me fantazitë e mazokizmit, duke sugjeruar se seksi me një person të urryer ndonjëherë mund të jetë një mënyrë që disa njerëz t’i shkaktojnë dhimbje vetes.

Roli i personalitetit dhe stili i lidhjes

Këto fantazi ishin të lidhura me të qenit më të ulët në tiparin e personalitetit të pajtueshmërisë, që i referohet të kesh më pak kujdes dhe shqetësim për mirëqenien e të tjerëve. Në të kundërt, ata që janë shumë të këndshëm kishin më shumë fantazi për partnerët aktualë dhe njerëzit që u pëlqenin. Ky zbulim mund të shpjegojë pjesërisht ndryshimin gjinor midis burrave dhe grave heteroseksuale: Disa studime kanë zbuluar se gratë priren të jenë më të pajtueshme se burrat. Njerëzit më të lartë në shmangien e lidhjes (që do të thotë ata që janë më pak të kënaqur me intimitetin emocional) kishin më shumë fantazi për njerëzit që urrejnë. Këta njerëz kishin më pak përmbajtje emocionale në fantazitë e tyre në përgjithësi, gjë që mund të hapë derën për të fantazuar për një gamë më të gjerë partnerësh, duke përfshirë persona të papëlqyer ose individë me të cilët personalisht nuk ndihen të afërt. Lidhur me këtë, ata me një orientim socioseksual të pakufizuar (d.m.th., ata që e shohin seksin dhe dashurinë si të ndashme) fantazonin më shumë për njerëzit që urrejnë. Këta njerëz mund ta kenë më të lehtë të kontrollojnë emocionet e tyre në derë.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psychologytoday.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top