FB

June 22, 2022 | 8:35

Vuajtja psikologjike shkaktohet nga nevojat që na janë injoruar për një kohë të gjatë

Tek secili ka një pjesë të vetes që dëshiron të jetë i lumtur dhe i kënaqur, ka nga ata që janë në harmoni me këtë pjesë dhe nga ata që nga ana tjetër janë të çorientuar dhe nuk mund të hyjnë në kontakt me të. Çorientimi nuk lind brenda natës, por krijohet me kalimin e viteve.

Ne jemi sinteza e së shkuarës sonë

Secili prej nesh ka historinë e tij, përvojat e tij, përvojën e tij… kjo është ajo që na bën ata që jemi, kjo është ajo që na bën unikë. Është e vërtetë: ne jemi sinteza e së kaluarës sonë dhe shumë nga fati ynë është shkruar tashmë në fëmijëri. Është po aq e vërtetë, megjithatë, që ne ndërtojmë të kaluarën për veten tonë çdo ditë. E tashmja e sotme është e shkuara e së nesërmes. Duke punuar mirë sot, ne mund të korrigjojmë vitet e kritikës, abuzimit ose neglizhimit të vuajtur në fëmijëri. Duke punuar mirë sot, ne mund të nxjerrim në sipërfaqe atë pjesë tonën që dëshiron të jetë e lumtur dhe e përmbushur.

Vuajtja psikologjike shkaktohet nga dështimi për të kënaqur disa nevoja themelore

Vuajtja psikologjike shkaktohet, në shumicën e rasteve, nga mosplotësimi i disa nevojave themelore, plotësimi i të cilave ishte i nevojshëm për të siguruar ekuilibrin dhe rritjen emocionale. Çdo nevojë që nuk gjeti përgjigjen e saktë gjatë fëmijërisë sonë është kthyer në vuajtje psikologjike, një plagë e brendshme që na ka shoqëruar deri në kushtëzimin e jetës sonë të rritur.

Fëmija i etur shkon drejt burimit për të shuar etjen por ajo që gjen është një pus bosh!

Ajo etje emocionale, e zgjatur me kalimin e kohës, edhe pse nuk njihet më, nuk është ngopur kurrë dhe është aty që na mundon, është diku brenda nesh, është pjesë e së shkuarës por gjithsesi na bën të ndihemi të pakënaqur. Problemi është se askush nuk do të jetë në gjendje të kthehet kurrë për ta mbushur atë pus, përkundrazi duhet të shikojmë me kujdes të kaluarën, të pranojmë çdo mungesë të vuajtur dhe t’i sigurojmë vetes ato përbërës që mund të ndihmojnë në sigurimin e ekuilibrit dhe rritjes së brendshme.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi psicoadvisor.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top