FB

February 19, 2021 | 8:10

Pse truri juaj kërkon gjithmonë dikë për ta fajësuar

Megjithëse mund të mos e kuptoni, truri juaj kërkon dikë që duhet fajësuar për gjërat që ju ndodhin. Ai e bën atë për gjëra të rëndësishme, por edhe për ato mjaft të parëndësishme dhe të paqëndrueshme. Të kërkosh dikë që ta fajësoah për trishtimin, fatin e keq ose pengesat e tua është një mekanizëm i fuqishëm mbrojtës, pasi mund të zhvendosësh në supe të njerëzve të tjerë aspekte që ndonjëherë të shqetësojnë ty.

Nëse partneri juaj ju lë papritur, mendja juaj mund t’ju pëshpërisë se ka ndoshta një palë të tretë. Nuk është gjithmonë e lehtë të pranosh që, ndonjëherë, dashuria arrin një pikë përfundimtare dhe zbehet. Dhe nëse dështoni në një provim, atëherë, është faji i mësuesit, pasi ata e përgatitën atë për ju. Kërkimi i një kurbani është diçka që shumë njerëz e bëjnë pothuajse vazhdimisht. Loja e fajit mund të krahasohet me ndezjen e një tifozi dhe ndarjen rastësisht të përgjegjësisë për gjërat që ju ndodhin. Disa njerëz e bëjnë atë më haptas. Sidoqoftë, të tjerët frenojnë shumë më tepër dhe janë në gjendje të përmbahen para se të fillojnë të drejtojnë gishtat.

Ky fenomen është më i zakonshëm sesa mund të mendohet, dhe gjithçka qëndron në një gjë: keqmenaxhim emocional.

Kur gjërat ndodhin në mënyrë të kundërt me atë që shpresonit ose prisnit, atëherë duhet të kuptoni se çfarë ka ndodhur. Dhe kjo ndonjëherë ndodh duke fajësuar njerëzit e tjerë. Le ta shohim më nga afër këtë.

Pse truri juaj kërkon dikë që duhet fajësuar për atë që ju ndodh?

Imagjinoni sikur jeni duke ecur në rrugë, dhe, papritur, ju rrëshqitni në disa gjethe të rëna. Ndërsa ngriheni në këmbë, i mërzitur që keni tërhequr vëmendjen, ndoshta i zemëruar pasi keni dhënë një shfaqje jo të mirë, ju filloni t’i thoni vetes që është faji i qeverisë lokale. Ata duhet ta mbajnë trotuarin të pastër dhe të pastrojnë gjithçka që është në tokë. Të kërkosh të zhvendosësh fajin është ndonjëherë më e lehtë sesa të pranosh një fakt të thjeshtë: fati i keq ekziston dhe nuk është gjithmonë e mundur të gjesh fajtorë të veçantë. Disa gjëra thjesht ndodhin, kjo është jeta.

Jeta ndonjëherë ju sjell fatkeqësi të rastësishme sa është e kotë të përpiqeni të gjeni dikë që ta fajësoni për to. Sidoqoftë, truri juaj ka nevojë për një të tillë. Kërkon dikë që duhet fajësuar për atë që ju ka ndodhur. Disi, mendja juaj drejtohet nga ajo ide e shkakut dhe pasojës. Nëse diçka ndodh, atëherë ka një arsye prapa saj. Për më tepër, truri juaj do t’ju tregojë se shkaku i asaj fatkeqësie është dikush tjetër, dhe kurrë ju. Duke vepruar kështu, ju do të çlironi emocionet negative, zemërimin që keni ndjerë për shkak të asaj rënie dhe sikletin që ju ka shkaktuar.

Pse truri luan lojën e fajit?

Truri kërkon dikë që ta fajësojë për gjërat që ju ndodhin, dhe kjo ndodh shumë më tepër sesa mund të mendonit. Në fakt, aq shumë, sa që masmedia di gjithçka për të dhe e përdor atë dukshëm në avantazhin e saj. Në një studim të kryer në Universitetin e Amsterdamit, studiuesit zbuluan se gazetat më të bujshme zakonisht kanë një strategji të përbashkët. Ju mund të keni vërejtur se ata janë gjithmonë në kërkim të dikujt për ta fajësuar për gjithçka që ndodh.

Ai fajtor është pothuajse gjithmonë njeri i rëndësishëm, i famshëm, ose një parti e veçantë politike. Pra, siç mund ta shihni, është shumë e lehtë ta manipulosh këtë proces. Sidoqoftë, është gjithashtu diçka që ne të gjithë e përdorim, pothuajse pa vetëdije, për arsyet e mëposhtme:

Qeniet njerëzore e përdorin këtë si një mekanizëm mbrojtës. Zhvendosja e fajit tek të tjerët na çliron nga përgjegjësia.

Faji është një strategji sulmi dhe me të, njerëzit kërkojnë të lëndojnë të tjerët kur janë të zemëruar.

Shumica e njerëzve janë shumë të gabuar në analizimin pse ndodhin gjëra të caktuara. Ata e lënë veten të rrëmbehet nga paragjykimet dhe reagimet e marra nga gju, që do të thotë se nuk reflektojnë ose meditojnë për gjërat që kanë ndodhur.

Të gjitha gjërat negative na shqetësojnë

Shumë njerëz kanë aftësitë menaxhuese emocionale të një fëmije tre vjeç. Ata janë intolerantë ndaj zhgënjimit, përpiqen të shpëtojnë nga çdo formë e përgjegjësisë dhe janë alergjikë ndaj emocioneve negative. Kur ata bëjnë një gabim, ose kur ndodh diçka që ata nuk mund ta kontrollojnë, ata kanalizojnë zemërimin e tyre, duke kërkuar fajtorë ndërsa përsërisin me vete “Nuk isha unë”.

Kjo tolerancë e ulët ndaj gabimeve dhe ndaj atyre aspekteve të pakontrollueshme dhe thjesht fatkeqe të jetës njerëzore, i nënshtron ata në një gjendje zemërimi të vazhdueshëm. Si rezultat, kjo mund të krijojë situata shumë problematike, si për veten e tyre, ashtu edhe për ata që i rrethojnë.

Çfarë mund të bëni kur truri juaj kërkon dikë që duhet fajësuar për atë që ju ndodh?

Kur truri juaj kërkon dikë që duhet fajësuar për atë që ju ndodh, ju duhet të jeni plotësisht të vetëdijshëm për atë që po bëni në mendjen tuaj. Mendja e njeriut përbëhet nga mekanizma të shumtë mbrojtës për të cilët shumica e njerëzve nuk janë të vetëdijshëm. Për shkak të kësaj, njerëzit e lënë veten të rrëmbehen nga mendime irracionale dhe nga ide të tilla si “Kjo më ndodhi mua për një arsye dhe fajin e dikujt”.

Me pak fjalë, para se të kërkoni një kurban, duhet të keni kohë për të reflektuar. Para se të fajësoni njerëzit e tjerë, edhe nëse është në nivelet më të larta, shoqëria në përgjithësi apo politikanët, përpiquni të mendoni për përgjegjësinë tuaj. Mundohuni të kuptoni deri në çfarë mase mund të keni faj.

Para se të fajësoni dikë që mund të mendoni, përqendrohuni te vetja dhe kërkoni zgjidhje për ato që po ju ndodhin. Kjo është e vetmja strategji fituese në jetë për t’ju bërë një person më të përgjegjshëm.

 

 

Burimi / https://exploringyourmind.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top