FB

February 16, 2021 | 9:00

Roli i rrjeteve sociale në perceptimin e imazhit të trupit

Instagram, Facebook, Twitter, Tik Tok… janë rrjetet sociale të pashmangshme në çdo smartphone dhe përdoren njësoj nga të rinj dhe të moshuar. Rrjetet sociale ju lejojnë të lidheni me njerëz, të ndërtoni marrëdhënie të reja ose të forconi ato ekzistuese. Sidoqoftë, rrjetet sociale ju lejojnë gjithashtu të tregoni veten përmes fotove dhe videove. Në fakt është bërë pothuajse një zakon të postosh fotografi kur jeni në një restorant me miqtë ose kur po kaloni një fundjavë në plazh.

Shkurtimisht, duke përfshirë “ndjekësit” dhe miqtë virtualë se si kalojnë ditët. Prandaj ekziston një ndërthurje e vërtetë midis asaj reale dhe virtuale, në disa raste kufijtë nuk dallohen qartë. Komentet dhe “pëlqimet” e përdoruesve të tjerë janë të pashmangshme… le ta pranojmë sinqerisht, ato vlerësohen gjithmonë, sigurisht kur janë pozitive. Dhe janë pikërisht këto që i bëjnë mediat sociale kaq tërheqëse. Në fakt, shkaktohet një spirale e ndjenjës së përkatësisë dhe përforcimit shoqëror, elemente që njeriu i ushqen.

Ne bëhemi spektatorë të jetës së të tjerëve

Nëse është e vërtetë që përmes mediave sociale është e mundur të tregosh veten, është gjithashtu e vërtetë që është e mundur të bëhesh spektator i jetës së të tjerëve. Këta “të tjerët” mund të jenë miq dhe të njohur, por jo vetëm, në disa raste ju admironi jetën e yjeve të vërtetë të internetit, të cilët i bëjnë mediat sociale punën e tyre. Në këtë rast unë jam duke iu referuar ndikuesve.

Është e mundur t’i konsiderosh ata si djem ose vajza, të cilët, për ndonjë arsye, e gjejnë veten VIP-a të botës virtuale. Dhe siç thotë vetë fjala (influencues), ata janë në gjendje të ndikojnë dhe të bëhen shembuj për t’u ndjekur veçanërisht për më të riun. Problemi lind, megjithatë, kur këta ndikues nuk ofrojnë shembuj pozitivë. Dhe në këtë rast është sikur, përmes këtyre njerëzve, “normalizohen” sjelljet ose aktivitetet e dënueshme.

Përveç kësaj ekziston një faktor tjetër i rëndësishëm për t’u marrë parasysh, se kultura e pamjes fizike dhe “ndjekja e bukurisë” udhëton përmes mediave sociale. Fotografitë që hidhen përshkruajnë djem dhe vajza me trup të skalitur dhe këto imazhe kanë fuqinë të flasin dhe të dërgojnë mesazhe të fuqishme në lidhje me standardet estetike.

Idealet e bukurisë kanë ekzistuar gjithmonë dhe krahasimi gjithashtu. Fakti është se ai “para-shoqëror” ishte një konfrontim ndryshe, një konfrontim lart. “Media e vjetër”, dhe bashkë me to i referohem televizionit, revistave, i ofruan vetes trupa dhe imazhe, duke komunikuar kështu edhe kanune të bukurisë, por ata njerëz konsideroheshin si “idhuj”. Ky nuk është rasti sot.

Në mediat sociale njerëzit që tregojnë veten perceptohen si “më të afërt”, në disa raste është gjithashtu e mundur të keni kontakte, kështu që ndjenja e “paarritshme” zhduket dhe kështu synimi i propozuar bëhet më i njohur. Në këtë skenar, kur krahasimi me modelin e propozuar nuk është pozitiv, rreziku është ai i takimit të pakënaqësisë së trupit dhe ky është një fakt alarmues sidomos për adoleshentët.

Në fakt, ata janë në një fazë të jetës plot ndryshime, sidomos në nivelin fizik. Ata i shohin trupat e tyre të ndryshuar. Një trup që nuk është fëmijë, por i rritur. Dhe të mos harrojmë se nevoja e tyre për përkatësi kalon edhe në imazhin e trupit të tyre. Adoleshentët duhet të ndihen në përputhje me standardet estetike. Ata duhet të ndihen “të ngjashëm” me kolegët e tyre dhe të preferuarit në internet.

Realiteti i botuar në internet është ndryshuar

Shumë shpesh nuk merret parasysh që realiteti i botuar në internet të ndryshojë. Fotografitë (dhe në shumë raste edhe jeta) e njerëzve shpesh “retushohen” dhe nuk pasqyrojnë realitetin aktual. Kjo çon në problemin e dëshirës për t’iu përmbajtur një modeli estetik iluziv. Në mënyrë të pashmangshme, e gjithë kjo mund të ketë pasoja negative në vetëvlerësimin, pasi kjo ushqehet edhe nga perceptimi i trupit tuaj. Jo vetëm kaq, por vetëvlerësimi mund të ndikohet edhe nga mosmiratimi që vjen përmes pëlqimeve dhe komenteve në rrjetet sociale. Vetëvlerësimi gjithashtu ushqehet nga ajo që ne besojmë se të tjerët mendojnë për ne. Është e vetëkuptueshme që në rast se konfirmimet e pritshme nuk vijnë nga rrjeti social, mund të paragjykohen.

Atëherë le të mendojmë për një moment për një funksion tjetër që rrjetet sociale ofrojnë, mundësinë e përdorimit të “filtrave”. Falë tyre është e mundur të ndryshoni buzët, sytë, ngjyrën e lëkurës. Është një nxitje që të mos tregoni veten për atë që jeni. Një tjetër implikim që mund të sjellë pakënaqësia trupore janë problemet që lidhen me të ushqyerit. Nëse trupi juaj nuk është mjaft i hollë, rreziku është të gjendeni në spiralen e dietave të rrëzuara dhe kufizimeve të ushqimit. Ose stresi i gjeneruar nga konfrontimi i vazhdueshëm mund të predispozojë për të ndryshuar zakonet e ngrënies.

Rrjetet sociale janë një burim i shkëlqyeshëm, me potencial të madh, thjesht shikoni se ato mund të jenë një ndihmë e vlefshme në një nivel profesional apo edhe personal, duke ju lejuar të mbani kontakte me miqtë, të njohurit dhe familjen. Sidoqoftë, është e nevojshme të njihen mirë edhe aspektet më tinëzare të këtyre platformave në mënyrë që të shmangeni kapjen në një lloj realiteti paralel që mund të ndikojë në jetën reale. Kjo është veçanërisht e vërtetë për më të rinjtë, për adoleshentët, të cilët janë kategoria më e ekspozuar ndaj këtyre rreziqeve.

 

 

Burimi / https://psicoadvisor.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top