FB

February 20, 2021 | 8:06

Sa duhet të dini për veten tuaj para se të bëhet e dëmshme për shëndetin tuaj?

Sharon Begley eksploron shkencën e vetë-depërtimit dhe hulumtimin se sa duhet të dini për veten tuaj para se të bëhet e dëmshme për shëndetin tuaj.

Gabrielle ishte e vetmuar. Një seri marrëdhëniesh romantike jetëshkurtra e kishin lënë zemrën e saj të thyer. Megjithëse ajo tha se ishte ambivalente për të ndjekur një marrëdhënie të përkushtuar, afatgjatë, ajo raportoi se ndihej e vetmuar dhe vazhdoi të binte në marrëdhënie intensive me burra që nuk i dhanë asaj mbështetjen dhe intimitetin që dëshironte.

Me vetëm disa pyetje të theksuara, psikologia Colleen Becket-Davenport arriti në fund të asaj që po ndodhte: Gabrielle po zgjidhte burra që ishin “të gjithë të padisponueshëm në një farë mënyre”, tha Becket-Davenport. “Ata tashmë ishin në një marrëdhënie të përkushtuar, kishin probleme të shëndetit mendor, ose jetonin larg.” Kur këta burra nuk iu përgjigjën mesazheve të saj, Gabbie bëri justifikime për ta (“Ai ka shumë gjëra tani”). Pavarësisht insistimit të saj se ajo nuk kishte “nevojë për një të dashur”, ajo e pa veten të lënduar dhe të refuzuar kur marrëdhëniet përfundimisht u shkatërruan.

Duke ndihmuar Gabbie-n të shohë se si e bëri të ndihej mungesa e disponueshmërisë së tyre (“Kur ai nuk u përgjigjet mesazheve të mia, më bën të ndihem sikur nuk kam rëndësi”), atë që ajo dëshironte (“të kujdeset si ndihem”) dhe pse ajo po zgjidhte burra të padisponueshëm (“Unë nuk mendoj se nevojat e mia janë të rëndësishme”), Becket-Davenport ishte në gjendje t’i jepte Gabbie diçka që psikologët e kishin parë prej kohësh si vendimtare: vetë-depërtim.

Sa duhet të dini për veten?

“Shumica e terapisë do të synojë të rrisë vetë-depërtimin në një farë mënyre,” tha Becket-Davenport. “Kjo mund të nënkuptojë marrjen e depërtimit në motivimet tuaja më pak të ndërgjegjshme, të kuptuarit se si mendimet tuaja ndikojnë në sjelljen tuaj, ose thjesht duke zhvilluar një vetëdije më të mirë emocionale.”

Nëse nuk shikoni shumë thellë, është e vështirë të argumentosh me këshillën e grekëve të lashtë: “Njihe veten”. Të kuptosh motivet e dikujt (Pse zvarritesh? Trajtoje një anëtar të caktuar të familjes ose “mikun” si papastërti? Vepro si një derë marrëdhënie pas marrëdhënieje?) Do të thotë të bësh hapin e parë drejt të qenit i vetëdijshëm për sjelljen që ngatërron punën, marrëdhënien tuaj, pjesët dhe jetën në përgjithësi. Në rastin tim, më në fund e kuptova se shumica e asaj që bëj – nga puna e detyruar, tek kontrolli obsesiv i fëmijëve të mi, e deri te shfryrja periodike nëpër apartamentin tim si një uragan i Kategorisë 5 për të hequr pasuritë e panevojshme – vjen nga ankthi. Ky depërtim më mundësoi të përcaktoj përparësitë dhe të mendoj më shumë.

Nëse vetë-depërtimi është kaq i dobishëm, pse nuk ka më shumë njerëz më të mirë?

Vlera e supozuar dhe përfitimet e vetë-depërtimit në të gjitha format e tij, nga një vlerësim me sy të qartë të pikave tuaja të forta dhe të dobëta, deri te një kuptim i fituar me vështirësi për arsyen pse silleni dhe bashkëveproni siç veproni, ka një rezervë shkencore. Në një libër shkollor të vitit 1937 që nisi shkencën e personalitetit, Gordon Allport e quajti “një qëndrim të paanshëm dhe objektiv ndaj vetes” një “virtyt parësor”. Nëse ndonjë tipar i personalitetit është padyshim i dëshirueshëm, vazhdoi ai, “kjo është prirja dhe aftësia për të parë veten në perspektivë”. Më shumë se 60 vjet më vonë, psikologët paralajmëruan, “Njerëzit që nuk e shohin veten me saktësi ka të ngjarë të shqetësojnë jetën e tyre.”

Natyrisht, shkenca ka të bëjë me dyshimin e asaj që duket e qartë dhe vlerën e vetëvlerësimit të saktë – pra vetë-depërtimi – ka qenë në qendër të vëmendjes kohët e fundit. Një arsye: Nëse vetë-depërtimi është kaq i dobishëm, pse nuk ka më shumë njerëz më të mirë në të? Jo vetëm që është përhapur lajthitja në lidhje me aftësitë e dikujt, por ne ndjejmë erë të keqe duke parë gjendjet e personalitetit tonë. Siç raportoi një studim i vitit 2019, njerëzit mund të tregojnë më shumë kur shfaqin ekstraversion ose ndërgjegje, por nuk dinë fare për pëlqyeshmërinë e tyre, neurotizmin dhe hapjen ndaj ideve të reja.

Duke pasur parasysh se sa i rrallë është vetë-depërtimi, studiuesit pyesin nëse vetë-depërtimi në përgjithësi dhe në aftësitë e dikujt në veçanti, është domosdoshmërisht i dobishëm dhe nëse një shtysë për vetë-depërtim është, për sa kohë supozohet, një univers njerëzor. Nëse do të ishte kështu, ne duhet të kemi më shumë prej tij.

Pikëpamja konvencionale është se njerëzit janë të motivuar për të arritur vetë-depërtim, sepse vlera e tij është e qartë. “Efektiviteti në jetë varet nga njohja e pikave të forta dhe të dobëta dhe nga vlerësimi i saktë i karakteristikave personale”, – shkruajnë psikologët në librin Selfiness. Kjo njohuri na lejon të përqendrohemi në atë që duhet të përmirësojmë ose, anasjelltas, të përdorim pikat tona të forta. Individët me aftësi do të jenë më të motivuar për të ndjekur marrëdhënie, projekte ambicioze dhe sfida të tjera – sukses në të cilin rritin mirëqenien – nëse vetë-depërtimi i tyre është i saktë. Nëse ata nuk i kuptojnë pikat e tyre të forta, ata kurrë nuk mund të arrijnë yjet.

Është e qartë, vetë-depërtimi mund të kthehet në efekt. Fitimi i vizionit 20-20 në aftësitë tuaja mesatare ose defektet e karakterit – duke parë që nuk jeni, të themi, bukëpjekësi krijues ose personi dashamirës që keni menduar – mund të rrënojë besimin dhe madje të harrojë vullnetin për të luftuar në çdo fushë të jetës, përfshirë marrëdhëniet dhe karrierën. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse ky vetë-depërtim vjen me mirësjelljen e “reagimeve të ndershme” të dashura në akademi dhe vendin e punës. Nuk është çudi që të përparosh përgjatë rrugës drejt vetë-gjykimit dhe mund të ndjesh më shumë sikur shtyhesh në një hendek të thellë.

Shumë studime janë përpjekur të përgjigjen nëse përfitimet e vetë-depërtimit tejkalojnë dëmet e tij të mundshme. Më vjen keq të them se kur bëhet fjalë për formën më të studiuar të vetë-depërtimit, vlerësimit të aftësive të dikujt, rezultatet nuk janë të qarta. “Ka shumë punë atje që tregon se vetëbesimi i tepërt është i kushtueshëm dhe puna që tregon se është e dobishme”, tha psikologu David Dunning nga Universiteti i Miçiganit, një bashkë-zbulues i efektit Dunning-Kruger (njerëzit i mbivlerësojnë aftësitë dhe virtytet e tyre) .

Përparimi përgjatë rrugës për vetë-depërtim mund të duket më shumë sikur të shtyhesh në një hendek të thellë dhe me baltë. Një arsye për mospërputhje është se përfitimet dhe kostot e vetëvlerësimit të saktë ndryshojnë nga rrethanat. “Kur njerëzit përballen me sfida ekstreme, të jesh jorealist për aftësitë e tua mund të jetë i dobishëm”, tha Dunning. “Besimi i tepërt është gjithashtu i dobishëm si një pajisje shoqërore kur dëshiron të jesh bindës.” Por nëse kjo ju bën të merrni përsipër sfida ku jeni të garantuar se do të dështoni, mund të jetë shkatërruese (mendoni për një kumar ose treg aksionesh tepër të sigurt, tha Dunning).

Lidhja midis përmbajtjes dhe vetë-depërtimit

Një studim i vitit 2019 ishte i fundit që hodhi dyshime mbi vlerën e vetë-depërtimit. Studiuesit në Universitetin e Torontos kishin 1,044 vullnetarë me teste të plota të aftësive njohëse dhe emocionale dhe më pas vlerësonin sa artikuj kishin të drejtë. Hendeku midis rezultateve aktuale dhe të vlerësuara shërbeu si një përfaqësues për vetë-depërtimin e këtyre aftësive. Më tej, për një javë, pjesëmarrësit plotësuan një ditar të përditshëm pyetjet e të cilit kishin për qëllim të kapnin kënaqësinë e tyre me punën, marrëdhëniet dhe jetën në përgjithësi.

Në një rezultat që do tmerronte Grekët e lashtë, njerëzit me vetëbesim të dobët ishin më të kënaqur me jetën e tyre sesa ata që e shihnin veten qartë. Ata që i mbivlerësuan më shumë aftësitë e tyre ishin më të kënaqurit me punën e tyre, marrëdhëniet dhe jetën e përgjithshme. Vetë-depërtimi i dobët i aftësive emocionale – domethënë mbivlerësimi i tyre – shoqërohej me kënaqësi më të madhe në karrierë, ndërsa vetë-depërtimi i dobët i aftësive njohëse shoqërohej me përmbajtje më të madhe si në punë ashtu edhe në marrëdhënie.

Dikush që vepron me vetëbesim, nga qëndrimi krenar te vetë-promovimi, perceptohet përgjithësisht si më kompetent dhe më i dëshirueshëm (si mik apo më shumë) sesa dikush që nuk e bën; përmes një efekti të rrobave të reja të perandorit, ky perceptim përkthehet në “status dhe rregullim më të lartë”.

 

 

 

Burimi / https://www.mindful.org/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top