FB

June 21, 2022 | 8:15

Sëmundja Lyme prek 1 në 7 njerëz në mbarë botën. “Do të zgjerohet gjithnjë e më shumë,” zbulon studimi

Sëmundja Lyme do të përhapet gjithnjë e më shumë në mbarë botën me avancimin e nxehtësisë. Kjo u zbulua nga një studim i publikuar në revistën BMJ Global Health. Transmetuar nga pickimi i rriqrave, mund të transmetojë një bakter të quajtur Borrelia burgdorferi, shkaktari kryesor i sëmundjes Lyme.

Simptomat e sëmundjes Lyme

Simptomat, duke përfshirë temperaturën, dhimbjen e kokës, skuqjen dhe dobësinë, mund të shfaqen disa ditë deri në javë pas kafshimit. Sëmundja në shumicën e rasteve mund të trajtohet me antibiotikë, por pa ndërhyrje patogjeni mund të shkaktojë dëmtime të gjata dhe inflamacion në të gjithë trupin.

Pse përhapet gjithnjë e më shumë

Rishikimi tregoi gjithashtu se infeksionet e sëmundjes Lyme u bënë më të zakonshme me kalimin e kohës. Klima gjithnjë e më e nxehtë, në fakt, mund të lejojë që rriqrat të përhapen në rajone të reja dhe të zgjasin jetëgjatësinë e tyre, duke rritur mundësinë e transmetimit të patogjenëve. “Rezultatet tona tregojnë se prevalenca e B. burgdorferi në 2010-2021 ishte më e lartë se në 2001-2010,” shkruajnë autorët, duke vënë në dukje se verat më të gjata, dimrat më të ngrohtë dhe ndryshimet në reshjet mund të luajnë një rol në shpërndarje.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.ilmessaggero.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top