FB

November 20, 2021 | 8:14

Shenja të dhunës psikologjike në marrëdhënie

Përgatiti Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor

 

Shumë shpesh kur i referohemi termit dhunë në familje ne evokojmë në mendjen tonë një shoqatë ose një imazh që tregon dhunën fizike të ushtruar mbi një çift zakonisht nga burri ndaj gruas. Ajo që ne shpesh harrojmë dhe duhet të kujtojmë është dimensioni i dhunës emocionale ose ndryshe psikologjike që një anëtar ose të dy marrin në një marrëdhënie dhe shumë shpesh është një mesazh paralajmërues për një marrëdhënie jofunksionale.

0

Pikërisht për shkak se pasojat e dhunës psikologjike nuk duken menjëherë dhe plagët që ajo lë nuk njihen me sy të lirë si ato të dhunës fizike, gratë dhe burrat që janë viktima të këtij lloj abuzimi priren ta gjykojnë atë si dytësore dhe më pak të rëndësishme duke qenë se në mënyrë selektive mbeten në momentet e mira dhe pozitive të  marrëdhënies së tyre me partnerin, duke injoruar këto shenja.

E shkuara familjare, marrëdhëniet me prindërit por edhe marrëdhënia e prindërve në martesë shkakton modele që duket se përsëriten në moshën madhore në marrëdhënie apo në martesë. Studime të shumta tregojnë se njerëzit që janë rritur në një cikël dhune emocionale ose fizike, ndërkohë që me vetëdije nuk dëshirojnë të përfshihen në marrëdhënie të ngjashme në jetën e tyre, duket se jo vetëm që i përsërisin ato, por mund të mos jenë në gjendje të shkëputen apo edhe të identifikohen me autorin e tyre (Sindroma e Stokholmit ).

Këtu janë shenjat e dhunës psikologjike ose emocionale:

Privimi i dashurisë: “nuk ka një përqafim ose një puthje nëse nuk je përsëri i mirë”. Në këtë mënyrë partneri përpiqet të ndëshkojë tjetrin dhe të rifitojë kontrollin dhe fuqinë brenda marrëdhënies. Shpeshtësia e kësaj sjelljeje është shenjë e dhunës psikologjike.

Kërcënimet: Shumë gra kanë rënë viktimë e kërcënimeve në një marrëdhënie ku partneri dëshiron të bëjë diçka për t’i vënë në siklet ose për t’i ekspozuar botës një përvojë personale, ose për të hequr diçka të rëndësishme si paratë, strehimin, fëmijët.

Ultimatumet: është një metodë shtrëngimi ku dhunuesi lë hapësirë për ndryshim në sjelljen e tjetrit por sigurisht në mënyrën se si ai kërkon.

Mungesa e respektit për privatësinë: një burrë ose një grua që kërkon celularin e partnerit të tij, ndërkohë që në fillim mund të duket lajkatar ose të interpretohet si shenjë interesi, mund të rezultojë/përfundojë në një ngacmim të vazhdueshëm të autonomisë së tjetrit.

Dëmi i pasurisë: shkaktimi i dëmtimit të një sendi që nuk ka vlerë të veçantë bëhet për të konfirmuar se kush është në kontroll në marrëdhënie.

Truket magjike për çorientimin: krijimi i një grindjeje në të cilën ju kujtojnë fajin tuaj para ose pas qëndrimit të tyre të mirë ose të butë, ata ju dëbojnë mendërisht nga vatra e dhunës emocionale.

Loja kush e ka fajin: e hasim shpesh në marrëdhënie jofunksionale ku të paktën njëri nuk merr përgjegjësi për sjelljen e tij dhe as nuk e pranon dëmin që i shkakton tjetrit.

2

Izolimi nga miqtë dhe rrethi juaj pasi dhunuesi dëshiron të ketë fjalën dhe kontrollin e parë në çdo marrëdhënie tjetër në jetën tuaj.

Dhuratat: një tjetër sjellje e zakonshme zakonisht e burrit ndaj gruas që në këtë mënyrë i kujton asaj se çfarë do të humbasë nëse divorcohen dhe sa kujdeset për të, sigurisht duke mbuluar fytyrën e vërtetë të dhunës emocionale.

Kontrolli i burimeve: akses i drejtpërdrejtë në financat, makinën, punën dhe çdo person si fëmijët, në mënyrë kontrollonin dhe sugjerimin që nuk jeni mjaftueshëm të mirë për të.

Pabesi të vogla: gënjeshtra të shpeshta si ku po shkon, kush ju telefonon në celular etj. që tregojnë sërish një ndëshkim dhe distancë nga viktima dhe lidhja.

Siç e kuptojmë, të gjitha shenjat e mësipërme synojnë kontrollin dhe heqjen e të drejtave individuale të partnerit në një marrëdhënie me qëllim asgjësimin e identitetit të tjetrit dhe varësinë graduale nga autori. Traumat e kësaj forme të dhunës emocionale janë të thella dhe sigurisht kanë nevojë për psikoterapi. Kur një person vendos të largohet nga një marrëdhënie emocionalisht abuzive, ai do të kuptojë se nuk është aq e lehtë pasi përfshihen disa mekanizma psikologjikë dhe e mbajnë anëtarin ose viktimën në marrëdhënie. Prandaj, një vizitë te një profesionist i shëndetit mendor është gjithashtu e nevojshme tek një këshilltar familjar nëse ka të bëjë me fëmijët në një lidhje ose martesë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top