FB

November 20, 2021 | 8:15

Vampirët emocionalë: kush janë dhe si të sillemi me ta?

Ka disa marrëdhënie negative, rraskapitëse dhe destabilizuese, jo për ndonjë arsye objektive ose të lidhur me ngjarje apo situata konkrete, por për personin e caktuar me të cilin keni të bëni, dhe që thith të gjithë energjinë dhe forcën tuaj jetësore si një vampir. Termi është përrallor, por simbolikisht shpreh dhe identifikon ata njerëz që në mënyrë obsesive hyjnë në jetën e njerëzve të panjohur për të thithur të gjithë energjinë e tyre jetike, ashtu si një vampir.

00

Në psikologji këta njerëz quhen vampirë emocionalë, vampirë psikikë ose vampirë energjikë.

Në të gjitha rastet këta janë njerëz të shqetësuar dhe të fiksuar pas jetës së të tjerëve, ndërhyjnë në ekzistencën e njerëzve që më parë ishin totalisht të huaj, duke i investuar si një lumë në përmbytje dhe duke jetuar nën hijen e këtij të fundit si të ishin parazitë që thithin energjinë, kohën dhe gatishmërinë.

Jo sepse kanë vërtet nevojë për ndihmë, por thjesht sepse nuk janë në gjendje të jetojnë për veten e tyre, vetëm, nuk janë në gjendje të menaxhojnë ekzistencën dhe të ardhmen e tyre ose të kenë një jetë të kënaqshme, produktive, për këtë arsye hyjnë në jetën e të tjerëve duke shpresuar të ndërtojë një simbiotik.

Viktimat, në shumicën e rasteve, janë njerëz të mirë, jashtëzakonisht bujarë, gjithmonë të gatshëm për të ndihmuar, mirëpritur dhe kujdesur për të tjerët. Ata kujdesen për të tjerët dhe bëjnë çdo përpjekje për t’i mbështetur dhe zgjidhur problemet e tyre. Por ndihma nuk është kurrë e mjaftueshme për njerëz të tillë, gatishmëria bëhet bezdisëse dhe vampiri emocional hyn në jetën tuaj në një mënyrë obsesive dhe mbytëse.

Vampirizmi energjetik është i lidhur ngushtë me mekanizmin e manipulimit mendor: vampiri shpesh përdor strategjinë e manipulimit për të nënshtruar psikologjikisht viktimën e tij.

002

Ata që “thithin energji” ndoshta kanë një përvojë braktisjeje dhe shqetësimi familjar, përjetojnë vazhdimisht ndjenja refuzimi ose braktisjeje, kanë nevojën e vazhdueshme dhe bezdisëse për t’u qetësuar, qoftë edhe vetëm nga prania e dikujt. Persekutimi i tyre është se ata nuk janë kurrë të kënaqur me kohën që ju jepni apo gatishmërinë tuaj, sepse ajo që ata kërkojnë është një figurë prindërore, kompensuese, gjithmonë prezente, një shpirt binjak nga i cili nuk ndahen kurrë.

Ata kanë vetëvlerësim të ulët edhe nëse deklarojnë ndryshe, tregojnë për aftësi imagjinare dhe suksese joekzistente, fakte të pavërteta sepse në realitet duhet të krijojnë një përvojë të këndshme, dinjitoze dhe të kënaqshme, atë që nuk e gjejnë në jetën e tyre, por që e shohin tek ty. Dhe kjo është ajo që u nevojitet.

Zakonisht vampirët emocionalë janë gabimisht miqësorë dhe të përzemërt, në realitet ata mund të kenë mendime të ndryshme, por me ju do të jenë shumë të vetëkënaqur dhe do të identifikohen vetëm në idetë tuaja, në opinionet tuaja, por mbi të gjitha në zakonet dhe qëndrimet tuaja duke u bërë kundërfigura juaj. Ata do të bëhen pasqyra e asaj që jeni, por për të qenë plotësisht, u duhet të pasqyrojnë veten tek ju 24 orë në ditë, ditë pas dite, në një mënyrë të vazhdueshme dhe bezdisëse.

Vampiri emocional i sheh marrëdhëniet ndërpersonale si diçka që mund të shfrytëzohet në avantazhin e dikujt, për interesat e veta, të arritura përmes përdorimit të të tjerëve. Duke mos qenë në gjendje për të përmbushur veten, ajo arrihet përmes simbiozës obsesive të një personi tjetër. Qëllimi i tij i vërtetë është të përdorë të tjerët për të marrë përfitime pa dhënë kurrë asgjë në këmbim, dhe kjo do të jetë zilja juaj e alarmit. Ai është jashtëzakonisht i pangopur për të marrë, por nuk mund të paguajë asgjë, edhe nëse ju mashtron për ndihmën ose gatishmërinë, një ndihmë e tillë nuk do të realizohet kurrë.

001Një nga strategjitë më të mira të zbatuara nga vampiri i energjisë është ajo e shantazhit emocional, të cilin ai e shfrytëzon duke ngjallur ndjenja të forta faji dhe përgjegjësie tek të tjerët që do ta bëjnë atë të manipulojë më lehtë viktimat. Për t’u ardhur keq dhe për të tërhequr vëmendjen tuaj, ata do të imitojnë rolin e përjetshëm të viktimës, në fakt janë viktima të të gjithëve, të familjes, miqve, kolegëve, të gjithë atyre që i rrethojnë, por me të cilët vazhdojnë të rrethohen (dhe kjo duhet të çojë për dyshime). Të tjerat janë të gjitha harpi të pamëshirshme ose përbindësha të pandjeshëm që kanë përfituar prej tyre, që i përndjekin dhe i ngacmojnë si stalker, në realitet përndjekësit e vërtetë janë ata.

Kush është viktimë e një vampiri emocional ka ndjesinë e talljes së vazhdueshme, sepse gënjeshtrat që ai thotë janë kaq të shumta dhe historitë e bëmave të tij nuk kanë asgjë konkrete në fakte. Nga marrëdhënia me ta ka një ndjenjë lodhjeje më shumë psikike sesa fizike për shkak të gatishmërisë së tepërt mendore të dhënë më kot dhe ekspozimit të vazhdueshëm që ata kërkojnë. Ata nuk duan ndihmën tuaj, sepse në realitet asnjë nga këshillat apo kontributet tuaja nuk do të zbatohet apo konkretizohet, gjithçka që bëni për vampirin do të mbetet pezull në boshllëk, por gjithmonë do t’ju japë ndjenjën se nuk mund të bëni pa këshillën tuaj.

Është e pamundur të menaxhosh një diskutim me një vampir emocional, sepse do të kesh ndjesinë e të folurit me veten, me një magnetofon, i cili vazhdimisht të vërteton se ke të drejtë dhe të përsërit qindra herë të njëjtat fjali të tua të përsëritura në një mënyrë të mëvonshme, morbide, jo vetëm jo konstruktive por e pamundur.

Duke pasur një nevojë të vazhdueshme për siguri, ai do t’ju shqetësojë me fraza si “A je i zemëruar me mua?” ose “A kam bërë diçka gabim?”, “A ka diçka që nuk shkon?”, por edhe nëse përgjigjeni duke shpjeguar arsyet tuaja, këto shpjegime do të jenë të kota dhe gjithçka do të fillojë nga e para sikur të ishte një rekord i thyer i bllokuar, përsërit të njëjtën pjesë të këngës.

Vampiri emocional është një egoist, narcisist dhe totalitar. Në përgjithësi janë njerëz me një bllok psikik të vërtetë regresiv, priren t’i projektojnë vështirësitë e tyre tek tjetri, duke mos e vënë në dukje kurrë, por duke shfrytëzuar forcën e bashkëbiseduesit në vend që të ndërmarrin veprime për të zgjidhin problemet e tyre. Ti je paterica e ekzistencës së tij e bërë nga pasiviteti i vazhdueshëm, ai ka nevojë për praninë tënde për të mos bërë apo ndryshuar diçka në jetën e tij apo për të qenë vërtet konstruktiv dhe inovativ. Ai ka nevojë për praninë tënde dhe kaq, sepse i frikësohet çdo forme veprimi. konstruktiv dhe ndryshim.

003

Mënyra e vetme për të çliruar veten nga një vampir emocional është të ndërpritni të gjitha mënyrat e kontaktit. Nuk do jetë e lehtë sepse do të jetë kujdesur që të bëhet pjesë e jetës suaj dhe e rrethit tuaj të vogël, ose shumë të vogël, të marrëdhënieve sikur të ishte një familjar, një mik i dashur apo edhe një partner.

Pavarësisht nga preferenca juaj seksuale, vampiri emocional me siguri do të përpiqet të bëhet partneri juaj, qoftë burrë apo grua, sepse nuk i mjafton marrëdhënia e thjeshtë miqësie, ai ka nevojë për gatishmërinë tuaj të plotë dhe totale, ashtu siç mund ta japë vetëm partneri. Ai do të përpiqet në çdo mënyrë të bëhet shpirti juaj binjak duke reflektuar plotësisht dëshirat dhe pritshmëritë tuaja në këtë drejtim.

Nëse çështja e ndarjes seksuale zgjidhet, duke e bërë atë të kuptojë se ju nuk jeni të interesuar në këtë kuptim, ai do të anohet drejt miqësisë së thellë dhe shumë të pranishme në jetën tuaj. Madje mund të ofrojë veten për të bërë punët më të përulura ose më të pakëndshme për ju, ato që i keni shmangur ose shtyrë për disa kohë, padyshim në emër të miqësisë së vërtetë, por që nuk është kështu, sepse në fakt është mënyra për të qenë thelbësore për ti, nuk dua të të ndihmojë vërtet..

Megjithatë, ai do të ndërtojë një shantazh të vërtetë emocional, sepse çdo gjest i tij do të qortohet vazhdimisht dhe në mënyrë të përsëritur dhe do të rinovohet në çdo rast.

Vampirët emocionalë janë njerëz me çrregullime të rënda mendore dhe kura e vetme e të cilëve është terapia psikologjike. Nëse dëshironi të bëni diçka për të, këshillojeni që të kontaktojë një terapist i cili mund të hetojë arsyen e shqetësimit të tij dhe sëmundjen e tij për ta ndihmuar drejt zgjidhjes.

Për sa u përket juve që jeni viktima të tij, nuk ka zgjidhje tjetër për shëndetin tuaj emocional dhe mendor përveçse ta largoni nga vetja dhe të ndërprisni çdo lidhje apo justifikim kontakti. Ju nuk mund ta ndihmoni atë, vetëm një mjek mund ta zgjidhë problemin e tij, por marrëdhënia me këtë vampir do të jetë për ju një veshje e vazhdueshme psikike dhe emocionale, absolutisht negative dhe për t’u shmangur.

Çlironi veten nga vampiri emocional dhe ekzistenca juaj do të kthehet në të qenit e kënaqshme dhe përmbushëse.

Njerëzit negativë janë si degët e thata të një peme, ata duhet të priten në mënyrë që bima të mbijetojë dhe të rritet.

 

*Arilena Cremaschini, eksperte në grafologji, kriminologji, konsulente/trajnere

 

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi arilenacremaschini.it

 

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top