FB

July 12, 2021 | 8:05

Si ta bëni një marrëdhënie në distancë të funksionojë

Para pandemisë, shumë njerëz në të gjithë botën ishin të përkushtuar në një marrëdhënie në distancë nga zgjedhja ose rrethanat. Një dëshirë për një ndarje më të madhe ose më të përcaktuar midis jetës së përditshme dhe dashurisë, punës dhe angazhimeve familjare, ose thjesht për dikë në një qytet tjetër janë vetëm një grusht arsyesh pse shumë njerëz e gjejnë veten në një dashuri në distancë.

Por ndalimi në të gjithë botën i udhëtimeve gjatë pandemisë ka bërë që shumë njerëz që mund të mos jenë gjendur fillimisht në distanca të largëta janë detyruar ta përjetojnë këtë situatë në 18 muajt e fundit dhe mund të luftojnë me ndryshimin, si dhe datën e panjohur kur ata do të jenë në gjendje të ribashkohen.

Megjithëse përparimet teknologjike nënkuptojnë që ne jemi në gjendje të qëndrojmë në kontakt pothuajse të vazhdueshëm me të dashurit që janë gjeografikisht larg, kjo nuk eliminon të gjitha sfidat dhe punën për ruajtjen e një marrëdhënie në distancë.

Ndërsa çdo marrëdhënie ka uljet dhe ngritjet e saj, është edhe më e rëndësishme që linjat e komunikimit dhe besimit të mbeten të hapura për ata të ndarë.

The Independent foli me ekspertë takimesh për të zbuluar se cila është mënyra më e mirë që marrëdhënia në distancë të funksionojë dhe të rritet.

Komunikoni

Komunikimi me partnerin tuaj është kyç në çdo marrëdhënie, por veçanërisht në atë ku nuk jeni fizikisht së bashku dhe madje mund të jetoni në zona të ndryshme kohore. Sipas ekspertëve, frekuenca e komunikimit është në të vërtetë më pak e rëndësishme sesa cilësia dhe thellësia.

Eksperti i marrëdhënieve të Eharmony, Rachael Lloyd tha: “Që një  marrëdhënie në distancë të funksionojë, komunikimi i zgjuar është thelbësor. Për shembull, mund të jetë e dobishme të vendosni nëse një bisedë kuptimplotë para gjumit është më e vlefshme sesa një numër mesazhesh të rastit gjatë gjithë ditës.”

Neil Wilkie, ekspert i marrëdhënieve dhe autor i Paradigmës së Marrëdhënies pajtohet: “Krijoni një kohë ku mund t’i shprehni vërtet ndjenjat dhe emocionet njëri-tjetrit. Shmangni kalimin e një rutine natën në Facetime – që mund të përfundojë duke u ndjerë si një punë e përditshme – përkundrazi, flisni më rrallë por më thellë”.

Lidhuni

Të qenit larg mund ta bëjë më të vështirë lidhjen në një nivel fizik, por emocionalisht është jetësore të gjesh kohën. Ekspertët sugjerojnë që është mirë të vazhdoni të mësoni vazhdimisht për partnerin tuaj për të krijuar lidhje të forta dhe familjaritet. Kjo mund të arrihet duke diskutuar qëllimisht një varg temash interesante dhe të rëndësishme që ju tregojnë shumë për një person.

Dr. Clair Burley, Psikolog Klinik në Qendrën Birchwood për Terapinë e Marrëdhënieve, tha: “Eksploroni tema të tilla si ngjarjet e jetës, miqtë dhe anëtarët e familjes, hobi, streset aktuale, qëllimet dhe aspiratat e jetës, vlerat, frikën, momentet e turpshme, destinacionet e ëndrrave, filma dhe muzikë të preferuar, etj.”

Burley sugjeron gjithashtu që njohja e gjuhëve të dashurisë së njëri-tjetrit mund të ndihmojë në krijimin e lidhjeve të forta. Gjuha e dashurisë i referohet mënyrave në të cilat njerëzit pëlqejnë të japin dhe të marrin dashuri. Pesë gjuhët janë: fjalët e pohimit, koha cilësore, aktet e shërbimit, dhuratat, prekja.

Njohja e asaj që partneri juaj ka nevojë që të ndihet i dashur mund të ndihmojë në mbajtjen e një marrëdhënie të fortë dhe të shëndetshme në distancë. Burley tha: “Nëse gjuha e dashurisë së partnerit tuaj është prekja, ju mund të organizoni një masazh për ta.”

Pavarësisht nga distanca, intimiteti seksual nuk është plotësisht jashtë. Falë teknologjisë, ekzistojnë mënyra në të cilat ju mund të arrini kënaqësi reciproke me njëri-tjetrin edhe në distancë. Ëilkie tha: “Vetëkënaqësia e njëkohshme dhe e përbashkët mund të jetë një mënyrë erotike e lidhjes.”

Tregoni përkushtim

Si të gjitha partneritetet, çiftet në distancë duhet të demonstrojnë përkushtimin e tyre në marrëdhënie. Me më pak ndërveprim ballë për ballë, mund të jetë e lehtë që gjërat të keqkuptohen ose partneri juaj të ndihet më pak i priorizuar nga gjërat që ndodhin në jetën tuaj të përditshme. Për ta shmangur atë të ndodh, ekspertët sugjerojnë të demonstroni përkushtim duke bërë plane për të ardhmen.

Vendosja e synimeve të caktuara dhe diskutimi se si do të jetë kur t’i arrini ato, mund t’i bëjë partnerët të ndjehen se janë në një udhëtim të përbashkët. Eksperti i takimeve të Match, Hayley Quinn, tha: “Mos harroni të vazhdoni të mendoni për atë dritë në fund të tunelit – të gjithë kemi nevojë për diçka për të ëndërruar dhe për të shpresuar. Pra, planifikoni takimet për të ardhmen dhe vendosni një qëllim drejt të cilit po punoni, pavarësisht nëse është një festë, një shtëpi apo një biletë avioni për të parë njëri-tjetrin.”

Argëtohuni

Më e rëndësishmja, mos harroni të argëtoheni. I gjithë qëllimi i një marrëdhënieje është që ajo të pasurojë jetën tuaj dhe një që është në distancë të largët nuk duhet të jetë ndryshe. Përvojat normale të çiftit si netët e filmit dhe darka së bashku mund të arrihen edhe virtualisht. Shikoni një film së bashku në mënyrë virtuale.

 

 

Burimi / https://www.independent.co.uk/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top