FB

April 2, 2021 | 8:10

Si të gjesh dikë që, kur e mërzisni, në vend që të largohet, ju kap dhe ju puth?

Përgatiti Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor

 

Heshtja. Heshtja në erota është një nga gjërat më të rrezikshme që nuk mund të ndodhë kurrë gjatë kësaj kohe. Heshtje do të thotë mërzitje dhe mërzitja shpesh, në pjesën më të madhe, do të thotë vdekje. Me pak fjalë, heshtja vret erotan.

2

Sidoqoftë, njerëzit e kërkojnë erotan për të përfunduar në dashuri dhe për të gjetur ngrohtësi dhe qetësi. Diku, ngrohtësia dhe qetësia fillojnë të lodhen dhe vijnë shirat e para. Ata nuk ishin mësuar me këtë intensitet që nga fillimi, çfarë prisni?

Me shirat e para vijnë shpërthimet e para dhe atje çarjet/plasaritjet e qelqit. Luftoni, bërtisni, nuhatni, më në fund qelqi thyhet dhe më pas thoni: ” Kjo ishte?” Nëse njerëzit ndaheshin kaq lehtë, atëherë pse flasin për erota?

Por përsëri, mos, nuk ia vlen. Ata nuk po kërkonin erota. Ata po kërkonin një vend të shenjtë. Mund të gjesh dikë që të shijojë luftën, grindjen. Të bëjë panik dhe të kërkojë bujë. Një që të thoni “Shkoi, do të largohem” dhe të qëndrosh. Një që ju thotë “po largohem” dhe qëndron. Sepse dashuria në grindje duket. Ju do të qëndroni. Kapeni dashurinë tuaj nga aty dhe e matni.

Përndryshe, si të ta them. Gjeni dikë që e fyeni, nevrikosni, dhe aty ku ai thotë se do të largohet, ai kthehet që t’ju rrëmbejë dhe t’ju puthë. Kryesisht për të të puthur. Dhe t’ju thotë se nuk ka rëndësi, sepse me të vërtetë nuk do të ketë rëndësi. Një që të mos  mbahet si maniak dhe që kurrë nuk e gjen veten duke ju goditur.

Në këto erota dhe me këta njerëz, ti numëron pasionet. Sepse erota pa çarje, nuk është erota. Lëre pastaj, ku pasioni në grindje rritet. Nëse është pasion dhe jo një kopje e keqe e tij.

Të gjeni një pasion autentik dhe të vërtetë. Me zjarret dhe hirin e tij. Të të djeg dhe të kesh frikë dhe pastaj të thuash se vetëm frika ishte dhe erdhi të kalojë. Të zemëroheni, të keni biseda të rënda dhe të përuleni në qëndrueshmërinë tuaj.

Të gjeni njeriun që do të tolerojë përpjekjet tuaja dhe ju ato të tijat, që korrespondojnë. Atë që edhe nëse filloni të bërtisni, më vonë do të qeshni. Atë që, për të të mbyllur gojën, do të fillojë t’ju puthë. Atë që, edhe nëse po ju gëlltisin nervat tuaja, do t’ju gjejë oreksin për të mos ju lënduar.

E morët idenë. Pas kësaj, çfarë të kërkoni? Erotat, ju e shihni, nuk janë menduar të jenë të qeta. Të qetë, mund të jeni vetëm ju brenda saj. Sidoqoftë, do të ketë raste, thjesht sepse ju jeni një qenie njerëzore, që heshtja juaj do të bëhet një shqetësim.

Për këto momente tuajat, kujt i besoni dhe kë zgjidhni?

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top