FB

July 19, 2022 | 8:35

Si të shëroheni nga mundimet e brendshme që ja bëni vetes çdo ditë

Anna nuk e kapërcen dot dhimbjen e të qenit nënë beqare, edhe pse tashmë kanë kaluar 18 vjet. Alessandra ka merakun e shtatzënisë që nuk vjen dhe Marianna mendon se është e vetmja “ajo që jeton për të kënaqur nevojat e të tjerëve”. Kur jemi të sëmurë, kur jemi në krizë, mendimet tona janë të fiksuara pothuajse ekskluzivisht te shqetësimi. Secili ka merakun e vet dhe na duket se jemi vetëm ajo që kemi në mendje dhe kjo na shqetëson: nuk ka asgjë tjetër. E gjithë mendja është e pushtuar nga mundimi, me të njëjtin mendim që vazhdon të kthehet…

Dr Raffaele Morelli, Psikiatër dhe Psikoterapist. Themelues dhe President i Institutit Riza të Mjekësisë Psikosomatike, Drejtor përgjegjës i revistave Riza Psicosomatica, Slimming, MenteCorpo.

Shikojeni veten si një panoramë

Ka më shumë, ka gjithmonë më shumë që nuk i shohim. Rossana është 55 vjeç dhe sheh në plan të parë, në mendjen e saj, “familjen që nuk më ka dashur kurrë”. Kur një grua është nënë, kur shikon një mashkull që i pëlqen, kur ecën, kur punon, ka më shumë, ka gjithmonë energji të tjera mendore. Të shohësh veten gjithmonë të njëjtë, vetëm në mëshirën e shqetësimit, është një garë e vërtetë drejt thatësisë dhe mbi të gjitha drejt sëmundjes. Duhet të mbyllësh sytë dhe ta shohësh veten si një panoramë, nga lart, duke parë fytyrat e shumta që jetojnë aty në të njëjtën kohë. Shikoni të gjithën, jo detajet. Duke vepruar kështu, lind vështrimi që sodit: ky është ilaçi. Brenda çdo sulmi paniku ka më shumë …Ne duhet të ndryshojmë shikimin tonë, të shohim gjëra të tjera që ndodhin brenda dhe jashtë nesh. Duke vepruar kështu, mbërrijnë mrekulli të vërteta.

Kur fokusohemi në një mendim, një kujtim, një sëmundje, jemi gjithmonë më keq. Nëse, nga ana tjetër, i hapim dyert vetes tjetër që jetojnë atje, energjitë e shërimit aktivizohen. Askush nuk është një gjë, një mendim. Bëhet fjalë për të qenë prezent, i përfshirë në gjërat që po bëjmë: në këtë mënyrë e gabuara largohet menjëherë dhe mundimi zhduket.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.riza.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top